Відновлення верстатобудування – умова розвитку промисловості України. - Верба, Ірина; Даниленко, Олександр (Технічні науки та технології, 2025)
Рівень машинобудування та промислова незалежність України, а в умовах воєнного стану ще й боєздатність залежить від вітчизняного верстатобудування. Тож необхідно уявляти його стан і проблеми, які стоять перед галуззю і потребують грамотного та швидкого розв’язання. За аналізом публікацій у відкритих інформаційних джерелах названі основні причини занепаду. Розглянуто деякі напрями змін за Стратегією цифрового розвитку інноваційної діяльності України на період до 2030 року та операційним планом заходів з її реалізації. Головним чинником верстатобудування стане зростання внутрішнього попиту на верстати вітчизняного виробництва, тобто імпортозаміщення. Наведено деякі дії, необхідні для реалізації.