Аналіз конструкції гідроприводного розчинонасоса з різними комбінованими компенсаторами - Шаповал, Микола; Михайлик, Вадим; Криворот, Анатолій (Технічні науки та технології, 2025)
Аналіз сучасних насосів вказує на пошук шляхів спрощення їхніх конструкцій і на вдосконалення принципової схеми однопоршневих розчинонасосів при зведенні до мінімуму пульсацій у трубопроводі під час транспортування будівельних розчинів. З метою зниження пульсації в сучасних однопоршневих розчинонасосах застосовують компенсатори тиску у вигляді повітряних ковпаків різного об’єму. Але повітряні компенсатори, поряд з перевагами, мають суттєві недоліки: стиснуте повітря безпосередньо контактує з перекачуваним розчином та інтенсивно видаляється із ковпака в процесі роботи розчинонасоса. Особливо прискорюється видалення повітря при підвищеному тиску (вище за 1,2…1,5 МПа). При цьому ефективність роботи компенсатора суттєво знижується, а пульсації зростають. Виникає необхідність у створенні однопоршневих розчинонасосів підвищеної надійності завдяки використанню гідравлічного привода, який нівелює поперечні зусилля на циліндро-поршневу групу, та зменшить рівень пульсацій тиску і подачі розчину, забезпечить плавність регулювання подачі під час роботи, також повинні зрости показники продуктивності і об’ємного ККД щодо електромеханічного привода. Тому розробка та впровадження гідравлічних приводів разом із комбінованим компенсатором забезпечить ефективну роботу розчинонасосів під час перекачування будівельних розчинів та легких бетонів.