Обмежувач напруги для тягових підстанцій міського електротранспорту - Стрункін, Гліб (Технічні науки та технології, 2025)
Наведено відомості про сучасний стан із рухомим складом міських електротранспортів східної Європи. Показано, що через наявність в експлуатації рухомого складу з істотно різними технічними параметрами, можливий вихід із ладу вагонів із найменшими максимальними значеннями параметрів унаслідок виникнення перенапруг через гальмування. У результаті заборони на генерацію електроенергії в мережу середньої напруги і через високу вартість накопичувачів єдиною можливістю боротьби з перенапругою залишається дисипативний спосіб. При цьому способі надлишкова енергія гальмування розсіюється на стаціонарних резисторах, які розташовано на тяговій підстанції. Презентовано роботу транзисторного обмежувача напруги, який було застосовано в міськелектротрансі Ораді та Дніпро. За допомогою методів штучного інтелекту було отримано оцінювання по використанню енергії гальмування для опалювання приміщення для підвищення енергоефективності системи.