Тріангуляція гвинтових поверхонь у процесах формоутворення - Солодкий, Валерій (Технічні науки та технології, 2025)
На основі диференціальної теорії поверхонь представлено метод тріангуляції гвинтових поверхонь просторо-вими елементами циліндричної форми у процесах формоутворення. Використання просторових елементів замість традиційних плоских типу трикутника або багатогранника дозволяє безперервно визначати диференціальні характеристики локальної геометрії тріангульованої фасонної гвинтової поверхні. Наведено математичні залежності визначення параметрів кривини, кручення, положення площини дотичної до фасонної поверхні деталі та напрямок нормалі необхідних для проєктування інструменту утворюючого фасонні гвинтові поверхні.