Конструктивно-технологічні особливості плоскоциліндрового преса для штанцювання розгорток картонних паковань - Бриндас, Андрій; Терницький, Сергій (Технічні науки та технології, 2025)
Сучасний ринок картонного паковання характеризується високою конкуренцією та вимогами до якості, що зу-мовлює необхідність удосконалення технологій виробництва. Традиційні плоскі штанцювальні преси мають суттєві недоліки, такі як енергоємність, складність налаштування та нерівномірність навантаження, що призводить до зниження якості продукції. У статті запропоновано конструкцію плоскоциліндрового штанцювального преса, який уможливлює уникнення недоліків традиційних плоских пресів. Особливістю розробки є реверсивний механізм привода натискного циліндра, що дозволяє здійснювати штанцювання як під час прямого, так і зворотного ходу, підвищуючи продуктивність обладнання. Запропоновано кінематичну схему преса, обґрунтовано його конструктивні параметри та визначено ефективність запропонованого рішення для пакувальної індустрії.