Автоматизація пре-будівництва: огляд інструментів штучного інтелекту та практичних застосунків у галузі - Коваленко, Микита; Войцеховська, Марія (Технічні науки та технології, 2025)
У статті розглянуто потенціал застосування штучного інтелекту (ШІ) та комп’ютерного зору на етапі підготовки до будівництва, зокрема в процесах автоматизованого підрахунку матеріалів (Quantity Takeoff) та аналізу креслень. Проведено огляд сучасних інструментів (Togal, BlueBeam, PlanSwift тощо) та їхніх функціональних можливостей. Запропоновано архітектуру системи для автоматизованої обробки креслень із використанням моделей сегментації та розпізнавання об’єктів. Окреслено переваги, обмеження та шляхи подальшої інтеграції ШІ в цифрове будівництво.