Інтелектуальна система сценарного моделювання оцінки захищеності об’єктів критичної інфраструктури - Гречанінов, Віктор (Технічні науки та технології, 2025)
У статті представлено інтелектуальну систему моделювання сценаріїв оцінки захищеності об’єктів критичної інфраструктури з використанням методів штучного інтелекту. Розроблено формалізовану модель сценарного аналізу, що поєднує машинне навчання, нечітку логіку та графові структури для відображення взаємозв’язків між активами, загрозами, уразливостями й контрзаходами. Система забезпечує автоматизовану генерацію сценаріїв інцидентів із урахуванням часової динаміки ризику та може бути використана в центрах моніторингу безпеки й цифрових двійниках кіберзахисту.