Вибір складу та топографії модифікованого поверхневого шару інструмента для обробки полімерних композитів - Петров, Олександр; Корбут, Євген (Технічні науки та технології, 2026)
У роботі розглянуто питання підвищення працездатності різального інструмента (РІ) для обробки полімерних композиційних матеріалів (ПКМ) за рахунок використання зносостійких покриттів дискретного типу, які нанесено на робочі поверхні інструмента зі швидкорізальної сталі (ШР). У результаті аналізу розрахунків напружено-деформованого стану визначено склад та топографію покриттів, які можуть бути рекомендовані для використання під час різання полімерних композиційних матеріалів. Наведено методи експериментального визначення залишкових напружень та чисельний розрахунок розмірів дискретних ділянок, які було промодельовано для оцінки механічної поведінки покриттів.