Моделі персоналізації навчання в цифровому освітньому середовищі - Хижняк, Андрій; Казимир, Володимир (Технічні науки та технології, 2026)
У статті розглянуто проблему персоналізації практичного навчання у цифрових освітніх середовищах, зокрема в підготовці ІТ-фахівців. Виявлено обмеження існуючих підходів, пов’язані з відсутністю цілісної інтеграції процесів генерації, виконання та перевірки завдань. Метою роботи є розробка формальних моделей персоналізованого навчання та їх реалізація в межах єдиної інформаційної технології. Запропоновано модель персонального ШІ-асистента на основі BDI-парадигми, яка враховує контекст курсу, історію навчання студента та результати виконання завдань, забезпечуючи адаптивну генерацію практичних завдань. Розроблено концептуальну модель інформаційної технології, що інтегрує всі етапи життєвого циклу завдання. Використання доменно-орієнтованої мови LTDL дозволяє формалізувати структуру завдань та забезпечити їх автоматичну верифікацію. Практичну реалізацію виконано у вигляді мультиагентної системи з інтеграцією у цифрове навчальне середовище. Отримані результати можуть бути використані для створення масштабованих систем персоналізованого навчання.