Розробка методики дистанційної ідентифікації впливу бойових дій на придатність сільськогосподарських угідь - Цвик, Олександр; Малік, Тетяна (Технічні науки та технології, 2026)
У статті розроблено методику дистанційної ідентифікації впливу бойових дій на придатність земель для сільськогосподарського використання, що ґрунтується на інтеграції мультиспектральних та радарних супутникових даних, польових спостережень і методів машинного навчання. Обґрунтовано механізми деградації ґрунтів унаслідок воєнних дій, зокрема ерозію, контамінацію токсичними речовинами, втрату органічної речовини та ущільнення. Запропоновано використання спектральних індексів (NDVI, EVI, NBR), SAR-показників і часових трендів для побудови системи діагностичних індикаторів.