Проблема підготовки майбутніх конструкторів-машинобудівників до програмування систем керування технологічним обладнанням - Самойленко, Олексій (Технічні науки та технології, 2026)
У статті обґрунтовано методику підготовки інженерів-конструкторів до програмування технологічного обладнання на основі програмованих логічних контролерів. Запропоновано цикл із дев’яти занять, що реалізують принцип наскрізного проєктування: від вивчення базового синтаксису до розв’язання комплексного практичного кейсу. Дидактична новизна полягає в паралельному використанні середовищ CODESYS та OpenPLC для опанування популярних мов стандарту IEC 61131-3 (LD, FBD, ST). Результатом є навчальна програма, що забезпечує повний цикл налаштування обладнання – від написання коду до адресації фізичних каналів програмованого логічного контролера. Доведено ефективність виконання ідентичних завдань трьома мовами для формування здатності до вибору оптимального інструментарію в умовах цифрової трансформації виробництва.