Аналіз перспектив застосування високоенергетичних сталих магнітів для фінішного оброблення деталей складних форм магнітно-абразивним методом - Григор’єв , Юрій; Майборода, Віктор (Технічні науки та технології, 2026)
Визначено особливі вимоги до стану оброблюваних поверхонь – шорсткості, фізико-механічних властивостей поверхневих шарів. Показано, що перспективним напрямком при забезпеченні відповідної якості виробів певного призначення є впровадження методу магнітно-абразивного оброблення (МАО) який доцільно використовувати для оброблення як внутрішніх, так і плоских поверхонь деталей особливо на верстатах з ЧПК з використанням спеціального інструменту у вигляді головок на базі високоенергетичних сталих магнітів. Проаналізовані схеми оброблення, конструкції торцевих і периферійних змінних головок які використовують для МАО. Стисло наведені результати досліджень процесу МАО головками різних типів, технологічних умов процесу та їх вплив на отриману мікрогеометрію, фізико-механічні властивості поверхневих шарів після МАО. Показана доцільність застосування спеціальних головок з використанням сталих високоенергетичних магнітів для створення мобільного магнітно-абразивного інструменту здатного забезпечувати високоефективне, продуктивне полірування поверхонь відповідальних виробів з шорсткістю Ra < 0,05 мкм і керованим рівнем поверхневої твердості та залишкових напружень в поверхневих шарах.