Алгоритм автоматизованої верифікації технологічного процесу на основі цифрового двійника - Давиденко , Володимир; Медведєв, Вадим (Технічні науки та технології, 2026)
Об'єктом дослідження є процес технологічної підготовки виробництва деталей у машинобудуванні, зокрема верифікація маршрутно-операційного технологічного процесу (МОТП). Запропоновано алгоритм, що реалізує замкнений цикл: від розпізнавання поверхонь 3D-моделі та синтаксичного аналізу МОТП до автоматичної конвертації в операційний технологічний процес (ОТП), поопераційної симуляції у вигляді цифрового двійника та генерації звіту. Алгоритм виявляє невідповідності між задокументованими операціями та геометрією 3D-моделі деталі, перевіряє технологічну послідовність і формує структурований звіт із підсумковим вердиктом щодо правильності МОТП. Застосування алгоритму дозволяє автоматично виявляти неузгодженості в технологічній документації, скорочувати час підготовки виробництва та гарантувати, що кожна поверхня деталі охоплена відповідними технологічними переходами з дотриманням вимог точності та шорсткості.