Модель маршрутизації БПЛА з обмеженням на розголошення інформації - Дюба, Ігор; Ткач, Юлія (Технічні науки та технології, 2026)
У статті розглядається актуальна проблема забезпечення конфіденційності даних при експлуатації БПЛА в умовах бойових дій, де використання відкритих каналів передавання інформації створює високі ризики розголошення координат базування оператора, тактичної обстановки та пріоритетів розвідки. Автором запропоновано перехід від жорстких організаційних обмежень (повний обхід критичних зон) до інтелектуального планування маршруту на основі багаторівневої системи надання повноважень (SNP). Математична модель SNP базується на відокремленні прав користувача (оператора) від повноважень конкретної задачі, що дозволяє системі автоматично обробляти таємну інформацію про розташування дружніх об’єктів без її безпосередньої візуалізації на терміналі оператора. В основу алгоритму траєкторного планування покладено принцип адаптивного маневрування: БПЛА прокладає маршрут через зону обмеженого доступу, підтримуючи критичну дистанцію D до об'єктів, координати яких оператору невідомі. Експериментальна перевірка моделі продемонструвала суттєву перевагу над класичними підходами. Результати показали скорочення довжини маршруту та часу виконання місії на 17,78 % порівняно з методом повного обходу критичних областей. Такий підхід не лише забезпечує високу стійкість до витоку даних про розташування стратегічних об'єктів, але й оптимізує енерговитрати БПЛА, що є вирішальним фактором в умовах обмеженого ресурсу. Запропонована модель є перспективною для впровадження в сучасні інтелектуальні системи управління автономними апаратами та засобами радіоелектронної розвідки.