ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИЙ КОМПОНЕНТ ВІЗУАЛЬНОГО ПРОГРАМУВАННЯ СТОХАСТИЧНИХ МЕРЕЖ ПЕТРІ - Стеценко, Інна Вячеславівна (Технічні науки та технології, 2017)
З розвитком інформаційних технологій зростає потреба в імітаційному моделюванні складних систем для відшукання оптимальних параметрів управління ними. У зв’язку з цим відбувається зростання вимог до засобів моделювання, зокрема постає задача забезпечення високої швидкості побудови та модифікації імітаційних моделей. Вирішувати цю задачу пропонується за допомогою технології Петрі-об’єктного моделювання, яка ґрунтується на формалізованому описі динаміки системи мережею Петрі. Роботу присвячено розробленню інтелектуального компонента візуального програмування стохастичних мереж Петрі програмного забезпечення Петрі-об’єктного моделювання дискретно-подійних систем. Створено механізм збереження моделей, побудованих за допомогою маніпулювання графічними об’єктами, у вигляді програмного коду мовою Java, а також відновлення візуальних моделей з програмного коду з автоматичним розташуванням елементів мережі Петрі так, щоб максимізувати легкість сприйняття моделей та швидкість їх побудови.