Плоди дикорослих рослин ‒ перспективна сировина для виробництва функціональних харчових продуктів

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5363-2025-3(41)-339-344

Ключові слова:

дикоросла плодово-ягідна сировина; журавлина; калина; чорноплідна горобина (аронія); обліпиха; вітамін С; поліфеноли; функціональні харчові продукти

Анотація

На основі проведених експериментальних досліджень визначено органолептичні й фізико-хімічні показники якості дикорослої плодово-ягідної сировини: журавлини, калини, чорноплідної горобини (аронії) та обліпихи. Встановлено, що завдяки високій харчовій цінності, значному вмісту в плодах поліфенолів і вітаміну С, а отже, і високому антиоксидантному потенціалу, доцільним є використання досліджених видів сировини у виробництві функціональних харчових продуктів. Аналіз отриманих результатів показав, що за зменшенням вмісту вітаміну С досліджувану сировину можна розмістити в ряд: аронія – обліпиха – калина ‒ журавлина, а за зменшенням вмісту поліфенолів: аронія – журавлина – обліпиха – калина. Рівень вмісту поліфенольних сполук у досліджених плодах збігався з рівнем вмісту в них вітаміну С.

 

Біографії авторів

Роман Косів, Національний університет «Львівська політехніка»

аспірант кафедри технології органічних продуктів

 

 

Богдан Дзіняк, Національний університет «Львівська політехніка»

доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри технології органічних продуктів

 

 

Посилання

Paredes-López, O., Cervantes-Ceja, M. L., Vigna-Pérez, M., & Hernández-Pérez, T. (2010). Berries: Improving human health and healthy aging, and promoting quality life–a review. Plant Foods for Human Nutrition, 65(3), 299-308. https://doi.org/10.1007/s11130-010-0177-1.

Сімахіна, Г., Науменко, Н., & Камінська, С. (2022). Особливості харчування в екстремальних умовах життєдіяльності. Грааль науки, (11), 141-146. https://doi.org/10.36074/grail-of-science.24.12.2021.026.

Заморська, І. Л., Волкова, Т. В., & Сасс, А. В. (2020). Інноваційні технології збереження якості замороженої суниці садової для виробництва харчової продукції. Праці ТДАТУ, 2, 202-210.

Gu, I., Howard, L., & Lee, S.-O. (2022). Volatiles in berries: Biosynthesis, composition, bioavailability, and health benefits. Applied Sciences, 12(20), 10238. https://doi.org/10.3390/app122010238.

Pap, N., Fidelis, M., Azevedo, L., do Carmo, M. A. V., Wang, D., Mocan, A., Pereira, E. P. R., Xavier-Santos, D., Sant’Ana, A. S., Yang, B., & Granato, D. (2021). Berry polyphenols and human health: Evidence of antioxidant, anti-inflammatory, microbiota modulation, and cell-protecting effects. Current Opinion in Food Science, 42, 167-186. https://doi.org/10.1016/j.cofs.2021.06.003.

Gundesli, M. A., Korkmaz, N., & Okatan, V. (2019). Polyphenol content and antioxidant capacity of berries: A review. International Journal of Agriculture, Forestry and Life Sciences, 3(2), 350-361. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/874337.

Ersoy, N., Ercisli, S., & Gundogdu, M. (2017). Evaluation of European Cranberrybush (Viburnum opulus L.) genotypes for agro-morphological, biochemical and bioactive characteristics in Turkey. Folia Horticulturae, 29(2), 181-188. https://doi.org/10.1515/fhort-2017-0017.

Polka, D., Podsędek, A., & Koziołkiewicz, M. (2019). Comparison of chemical composition and antioxidant capacity of fruit, flower and bark of viburnum opulus. Plant Foods for Human Nutrition, 74(3), 436-442. https://doi.org/10.1007/s11130-019-00759-1.

Carlsen, M. H., Halvorsen, B. L., Holte, K., Bøhn, S. K., Dragland, S., Sampson, L., Willey, C., Senoo, H., Umezono, Y., Sanada, C., Barikmo, I., Berhe, N., Willett, W. C., Phillips, K. M., Jacobs, D. R., & Blomhoff, R. (2010). The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutrition Journal, 9(1). https://doi.org/10.1186/1475-2891-9-3.

Сімахіна, Г. О., Камінська, С. В., & Науменко, Р. Ю. (2019). Нові підходи до характеристики й оцінювання основних органолептичних показників свіжих і заморожених плодів і ягід. Вчені записки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського, 30(69)(1), 72-78. https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/a59168c7-3b9b-4d2d-ba62-598f8d15f532/content.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-10-15

Як цитувати

Косів, Р. ., & Дзіняк, Б. . (2025). Плоди дикорослих рослин ‒ перспективна сировина для виробництва функціональних харчових продуктів. Технічні науки та технології, (3 (41), 339–344. https://doi.org/10.25140/2411-5363-2025-3(41)-339-344

Номер

Розділ

ХІМІЧНІ ТА ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ