ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА КОМПОНЕНТНОГО СКЛАДУ ІЗОПРОПАНОЛЬНОГО ТА ВОДНО-ІЗОПРОПАНОЛЬНОГО ЕКСТРАКТІВ ВИЧАВКІВ ВИНОГРАДУ СОРТУ Vitislabrusca × Vitisvinifera

Автор(и)

  • Вікторія Іванівна Воробйова Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine
  • Олена Едуардівна Чигиринець Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine
  • Анастасія Сергіївна Шакун

Ключові слова:

вичавки винограду V. Labrusca, ізопропанольний, водно-ізопропанольний, екстракт, газова хромато-мас-спектрометрія, альдегіди, жирні кислоти, фенольні сполуки

Анотація

Метою роботи було порівняльне дослідження якісного складу, а саме біологічно активних сполук ізопропанольного і водно-ізопропанольного екстракту відходів виноградної промисловості – вичавків винограду гібридного сорту Vitislabrusca × Vitisvinifera. Методом газової хромато-мас-спектрометрії вивчено компонентний склад досліджуваних екстрактів вичавків винограду (сімейства Vítis сорту Vitislabrusca × Vitisvinifera). У складі ізопропанольного екстракту вичавків винограду міститься 21 індивідуальний компонент, загальний обсяг яких більше 0,1 %. Аналіз складу показав, що основними компонентами є альдегіди (капроновий, енантовий, фенілацетальдегід, бутаналь, нонаналь, цитраль), жирні кислоти (гексадеканова, лінолева і (9Z)-Октадеценова кислоти), а також терпенові сполуки. У складі водно-ізопропанольного екстракту додатково ідентифіковані фенольні сполуки. Значну частину біологічно активних речовин становлять альдегіди і жирні кислоти. ІЧ-спектральний аналіз підтверджує наявність в екстрактах вичавків винограду сполук, встановлених мас-спектральним аналізом.

Біографії авторів

Вікторія Іванівна Воробйова, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

кандидат технічних наук, асистент, асистент кафедри фізичної хімії

Олена Едуардівна Чигиринець, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри фізичної хімії

Анастасія Сергіївна Шакун

студентка, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Посилання

Laura Rubióa. Recent Advances in Biologically Active Compounds in Herbs and Spices: A Review of the Most Effective Antioxidant and Anti-Inflammatory Active Principles / Laura Rubióa,

Maria-José Motilvaa, Maria-Paz Romeroa // Critical Reviews in Food Science and Nutrition. – 2013. – Vol. 53, Is. 9. – Рp. 943–953.

Balboaa Elena M. Potential of antioxidant extracts produced by aqueous processing of renewable resources for the formulation of cosmetics / M. Elena Balboaa, Daniele R. Nogueirac,

Noelia González-López // Industrial Crops and Products. – 2014. – Vol. 58. – Рр. 104–110.

Hegde, Sachet. A Review of the Medicinal Properties, Phytochemical and Biological Active Compounds of Tinospora sinensis (Lour.) Merr. // JournalJournal of Biologically Active Products

from Nature. – 2016. – Vol. 6, Is. 9. – Рp. 84–94.

Изучение компонентного состава биологически активных соединений спиртового экстракта гребней винограда / В. И. Воробьева, Е. Є. Чигиринец, В. Г. Ефимова, Т. Н. Пилипенко,

В. А. Пичахчи // Технічні науки та технології. – 2016. – № 2 (4). – С. 189–195.

Екстракція рослинної сировини : навч. посіб. / Ю. І. Сидоров, І. І. Губицька, Р. Т. Конечна, В. П. Новіков. – Львів. : Видавництво Національного університету «Львівська

політехніка», 2008. – 336 с.

Биологически активные вещества винограда: классификация, фармакологические эффекты, лекарственные препараты и БАД на их основе / А. В. Ерёмина, В. А Попков,

Е. А. Дегтярёва, В. Ю. Решетняк // Натуротерапия и гомеопатия (Naturoterapyya and Homeopathy). – 2003. – № 4. – С. 27–30.

Francisco J. Pérez. Bioactive Gibberellins in seeded and seedless grapes: Identification and changes in content during berry development / Francisco J. Pérez, Camilo Viani, Julio Retamales //

American journal of enology and viticulture. – 2000. – Vol. 51. – Рp. 315–318.

Dorman H.J.D. Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils / H.J.D. Dorman, S.G. Deans // Journal of Applied Microbiology. – 2000. – Vol. 88. – Рр. 308–316.

Ben Arfa A. Antimicrobial activity of carvacrol related to its chemical structure / Arfa A. Ben, S. Combes L. Preziosi-Belloy, N. Gontard, P. Chalier // Lett. Appl. Microbiol. – 2006. – Vol. 43, Is. 2.

– Рр. 119–236.

Chemical composition and antibacterial activity of Menthapulegium L. and Menthaspicata L. essential oils / H. Boukhebti, A. NadjibChaker, H. Belhadj, F. M. Sahli Ramdhani, H. Laouer,

D. Harzallah // Der Pharm. Lett. – 2011. – Vol. 3, №. 4. – Рp. 267–275.

Anna Maria Papini. Cosmetics toward peptide-based cosmeceutics / Anna Maria Papini // Chimica Oggi-Chemistry Toda. – 2010. – Vol. 8 (6). – Рp. 3–5.

Rastogi Suresh C. Menne Natural ingredients based cosmetics / C. Suresh Rastogi, D. Jeanne Johansen Torkil // Contact Dermatitis. – 1996. – Vol. 34. – Рр. 423–426.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-28

Як цитувати

Воробйова, В. І., Чигиринець, О. Е., & Шакун, А. С. (2021). ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА КОМПОНЕНТНОГО СКЛАДУ ІЗОПРОПАНОЛЬНОГО ТА ВОДНО-ІЗОПРОПАНОЛЬНОГО ЕКСТРАКТІВ ВИЧАВКІВ ВИНОГРАДУ СОРТУ Vitislabrusca × Vitisvinifera. Технічні науки та технології, (1(7), 200–206. вилучено із http://tst.stu.cn.ua/article/view/105382

Номер

Розділ

ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВОЇ ТА ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ