ПРОДУКТИВНІСТЬ RESTFUL ТА SOAP РНР WEB-СЕРВІСІВ ПРИ ПОШУКУ В ДАНИХ MYSQL

Автор(и)

  • Сергей Дмитриевич Точилин Запорізький національний технічний університет, Ukraine

Ключові слова:

продуктивність, SOAP, RESTful, Web-сервіс, MySQL

Анотація

Актуальність теми дослідження. При побудові розподілених комп'ютерних систем широко використовується сервіс-орієнтована архітектура (СОА). Для практичної реалізації систем з СОА застосовують технології Web-сервісів. Одним з основних вимог, висунутих до Web-сервісів є продуктивність функціонування, яка залежить від їх програмної реалізації.

Постановка проблеми. Web-сервіси використовуються для доступу до інформації, яка зберігається в базах даних СУБД, розміщених на Web-вузлах. У зв'язку з цим актуальною є проблема вибору оптимального програмного забезпечення для реалізації інформаційного Web-сервісу c оперативним доступом до даних.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. При доступі до даних Web-сервіси використовують запити до СУБД, які, як правило, реалізують в вигляді команд SQL. Для підвищення ефективності роботи Web-додатків, які працюють з даними, замість команд СКЛ застосовують процедури, що і функції СУБД.

Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Досліджень продуктивності RESTful і Соап РНР Web-сервісів, які при доступі до даних MySQL з різним об'ємом інформації, що зберігається в одному режимі функціонування застосовували команди SQL, в іншому - збережені процедури, не проводилося.

Постановка задачі. Визначити і проаналізувати продуктивність RESTful і SOAP РНР Web-сервісів, які використовують команди SQL і функціонально подібні процедури, що зберігаються при пошуку в даних MySQL,
для вибору оптимального програмного забезпечення Web-служб, що працюють з СУБД MySQL.

Виклад основного матеріалу. Як з'ясувалося, використання RESTful і SOAP РНР Web-сервісами при запитах до MySQL на пошук в даних збережених процедур, замість команд SQL, знижувало їх продуктивність. У той же час, при пошуку в досліджених обсягах даних V  2 МБайт із застосуванням в запитах до MySQL, як команд SQL, так і збережених процедур, RESTful Web-сервіс був більш продуктивним, ніж SOAP РНР сервіс.

Висновки статті. Встановлено особливості продуктивності RESTful і SOAP РНР сервісів при пошуку в даних MySQL з використанням, як команд SQL, так і збережених процедур. При пошуку в даних MySQL RESTful Web-сервіс в усіх режимах функціонування був більш продуктивний ніж SOAP РНР сервіс.

Біографія автора

Сергей Дмитриевич Точилин, Запорізький національний технічний університет

кандидат фізико-математичних наук, доцент

Посилання

Bean J. SOA and Web Services Interface Design: Principles, Techniques, and Standards / J. Bean. – Burlington, MA, USA: Elsevier Inc., 2010. – 360 p.

Горбенко А. В. Анализ особенностей создания и эксплуатации гарантоспособных сервис-ориентированных систем / А. В. Горбенко // Радіоелектронні і комп’ютерні системи. – 2013. – № 5 (64). – С. 237–242.

Ernst M. D. Detection of Web Service substitutability and composability / M. D. Ernst, R. Lencevicius // Proceedings of the 1st International Workshop on Web Services Modeling and Testing (WS-MaTe 2006), June 2006, Palermo, Italy: proceedings. – 2006. – Pр. 123–135.

Harrison G. MySQL Stored Procedure Programming / G. Harrison, S. Feuerstein. – Sebastopol : O’Reilly Media, 2006. – 640 p.

Performance Comparison of Web Service Engines in PHP, Java, and C / T. Suzumura, S. Trent, M. Tatsubori, A. Tozawa, T. Onodera // Proceedings of the IEEE International Conference on Web Services (ICWS 2008), 23-26 September 2008, Beijing, China: proceedings. – 2008. – Pр. 385–392.

Точилін С. Д. Продуктивність Java та PHP XML-RPC Web-служб пошуку в даних СКБД MySQL / С. Д. Точилин // Вісник ЖДТУ. – 2010. – № 1 (52). – С. 166–169.

Mitchell L. J. PHP Web Services / L. J. Mitchell. – Sebastopol, CA: O’Reilly Media, 2013. – 115 p.

Sklar D. РНР Cookbook / D. Sklar, A. Trachtenberg. – Sebastopol, CA: O’Reilly Media, 2014. – 820 p.

Menasce D. A. Capacity Planning for Web Services: metrics, models, and methods / D. A. Menasce, V. Almeida. – Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall, 2001. – 608 p.

Welling L. PHP and MySQL Web development / L. Welling, L. Thomson. – Indianapolis : Sams Publishing, 2005. – 946 p.

Гольцман В. И. MySQL 5.0. Библиотека программиста / В. И. Гольцман. – СПб. : Питер, 2010. – 253 с.

Кремер Н. Ш. Теория вероятностей и математическая статистика / Н. Ш. Кремер. – М. : ЮНИТИ-ДАНА, 2002. – 543 c.

##submission.downloads##

Як цитувати

Точилин, С. Д. (2018). ПРОДУКТИВНІСТЬ RESTFUL ТА SOAP РНР WEB-СЕРВІСІВ ПРИ ПОШУКУ В ДАНИХ MYSQL. Технічні науки та технології, (2(8), 116–122. вилучено із http://tst.stu.cn.ua/article/view/113052

Номер

Розділ

ІНФОРМАЦІЙНО-КОМП’ЮТЕРНІ ТЕХНОЛОГІЇ