СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСТОСУВАННЯ КОМПОЗИЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ У ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТАХ ВІЙСЬКОВОГО ТА ЦИВІЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Автор(и)

  • Олег Леонідович Шаповалов Державний науково-випробувальний центр Збройних сил України, Ukraine
  • Євген Юрійович Рашевський Державний науково-випробувальний центр Збройних сил України, Ukraine
  • В’ячеслав Володимирович Кохан Державний науково-випробувальний центр Збройних сил України, Ukraine
  • Геннадій Павлович Болотов Чернігівський національний технологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-0305-2917

Ключові слова:

літальні апарати, композиційні матеріали, історія і перспективи застосування

Анотація

Вступ. Композиційні матеріали знаходять найбільш ефективне застосування в аерокосмічній техніці. Особливо швидкими темпами вони поширюються в галузі військової авіації. У літакобудуванні для цивільної авіації композити як основний матеріал поширювались значно повільніше, однак останнім часом і тут спостерігається значне прискорення.

Постановка проблеми. Із самого початку літальний апарат потребував для свого створення легких матеріалів. На початковому етапі у ролі таких матеріалів застосовували тканину, оброблену нітроцелюлозою, та фанеру. Суттєвим проривом стало застосування алюмінію, на основі якого почали будувати суцільнометалеві конструкції аеропланів. Друга половина минулого століття супроводжувалась розвитком та інтенсивним поширенням в авіації конструкційних матеріалів із принципово новими властивостями – композиційних матеріалів.

Мета роботи. Метою роботи є аналіз розвитку, сучасного стану та перспектив застосування композиційних матеріалів у літальних апаратах військового та цивільного призначення.

Виклад основного матеріалу. На першому етапі для виготовлення окремих елементів літаків, а також легких експериментальних апаратів застосовувались скловолокнисті пластики. У подальшому із розробкою композитів на основі борних волокон із високими механічними властивостями темпи їх застосування суттєво зросли. Нині в авіабудуванні застосовується широке різноманіття типів композиційних матеріалів на основі вуглецевих та борних волокон, арамідних та скловолокон, але найбільш перспективними вважають композити, у яких як зміцнююча арматура застосовуються волокна бору, карбиду бору та вуглецю, які в умовах підвищених температур здатні забезпечувати необхідну жорсткість конструкції при зниженні її маси на 20–40 %. Завдяки постійному підвищенню експлуатаційних властивостей композиційних матеріалів неперервно зростає обсяги їх застосування в авіаційній техніці. Вже сьогодні у літаках, що проектуються, та перспективних конструкціях передбачається масова доля композитів на рівні 30–50 %, що суттєво впливатиме на вантажопідйомність і дальність польоту літака, витрати палива і загальний ККД.

Висновки. Найбільш перспективними композиційними матеріалами для літакобудування є армовані пластики на основі вуглецевих та борних волокон, а для гелікоптерів – арамідні волокна у суміші зі скловолокном.

Біографії авторів

Олег Леонідович Шаповалов, Державний науково-випробувальний центр Збройних сил України

начальник відділу

Євген Юрійович Рашевський, Державний науково-випробувальний центр Збройних сил України

начальник відділення

В’ячеслав Володимирович Кохан, Державний науково-випробувальний центр Збройних сил України

помічник провідного інженера-випробувача

Геннадій Павлович Болотов, Чернігівський національний технологічний університет

доктор технічних наук, професор

Посилання

Application of Compozites // Composites. – 1988. – Vol. 19, № 2. – Р. 91.

Lubin G. Handbook of Fiberglass and and Advanced Plastics Composites, Van Nostrand Reinhold, New York, 1969.

Справочник по композиционным материалам / под ред. Дж. Любина. – М. : Машиностроение, 1988. – 584 с.

Композиционные материалы: справочник / под ред. В. В. Васильева, Ю. М. Тарнопольского. – М. : Машиностроение, 1990. – 512 с.

Handcock R.N. The Application of Advanced Composites to Military Aircraft / 10th ICAS Congress, Ottava, Canada, October 3, 1978.

Ludwig W., Erdacher H., Lubin G. Composite Horizontal Stabilizer for the B-1. SPI Reinforced Plastics /Composites Institute, 32nd Annual Conference, 1977.

Солошенко В. Композиты в авиастроении. Опыт применения [Електронний ресурс] / В. Солошенко // Линия полета. – 2013. – № 82. – Режим доступу : http://www.spblp.ru/

ru/magazine/82/183.

Як цитувати

Шаповалов, О. Л., Рашевський, Є. Ю., Кохан, В. В., & Болотов, Г. П. (2018). СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСТОСУВАННЯ КОМПОЗИЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ У ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТАХ ВІЙСЬКОВОГО ТА ЦИВІЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ. Технічні науки та технології, (3(9), 079–087. вилучено із http://tst.stu.cn.ua/article/view/121556

Номер

Розділ

ТЕХНОЛОГІЇ ЗВАРЮВАННЯ