ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ПРОДУКТІВ ДЛЯ ЕНТЕРАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ

Автор(и)

  • Юлія Миколаївна Мотузка Київський національний торговельно-економічний університет, Україна

Ключові слова:

жирнокислотний склад, продукти для ентерального харчування, якість, біологічна ефективність ліпідів, ώ-3 жирні кислоти

Анотація

Актуальність теми дослідження. Ліпіди як інгредієнти у продуктах для ентерального харчування є структурними елементами мембран і модуляторами біохімічних процесів. Вміст жирних кислот у продуктах для ентерального харчування є головною детермінантою типу ліпідів, ліпідний склад яких визначає їх структуру, в’язкість і рецепторні функції.

Постановка проблеми. Продукти для ентерального харчування з вмістом ліпідів здійснюють сприятливий вплив на показники імунітету; зменшують імовірність інфекційних ускладнень, підвищують показники доставки кисню до організму.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Багато наукових праць зосереджено на проблематиці впливу жирних кислот на метаболічні процеси організму і рекомендаціях щодо їх вмісту у харчуванні хворих.

Виділення не вирішених раніше частин загальної проблеми. Більшість досліджень присвячені вивченню впливу певних жирних кислот на організм хворих та ефективності препаратів для параентерального харчування. Однак майже відсутні дослідження жирнокислотного складу продуктів для ентерального харчування.

Метою роботи є дослідження жирнокислотного складу та показників біологічної ефективності ліпідів розроблених продуктів для ентерального харчування.

Виклад основного матеріалу. Досліджено жирнокислотний склад продуктів для ентерального харчування, призначених для хворих з певними захворюваннями, у різних товарних формах. У продуктах для ентерального харчування ідентифіковано понад 30 жирних кислот, переважну більшість з яких становлять есенціальні поліненасичені жирні кислоти. Ліпіди продуктів для ентерального харчування характеризуються високими значеннями показників біологічної ефективності. Ця ж тенденція визначена й у сухих сумішах для пудингів та драглеподібних продуктах для ентерального харчування.

Висновки. Встановлено, що жирнокислотний склад розроблених продуктів є збалансованим, співвідношення між насиченими, моно- та поліненасиченими жирними кислотами у продуктах відповідає направленості продуктів.

Біографія автора

Юлія Миколаївна Мотузка, Київський національний торговельно-економічний університет

кандидат технічних наук, доцент,

Посилання

Ball M.J. Parenteral nutrition in the critically ill: use of a medium chain triglyceride emulsion / M. J. Ball //Intensive Care Med. – 1993. – Vol. 19. – Pp. 89–95.

Cairns P.A., Stalker D.T. Carnitine supplementation of parenterally fed neonates / P. A. Cairns, D. T. Stalker // Cochrane Database Syst. Rev. – 2000: CD000950.

Мак-Мюррей У. Обмен веществ у человека : пер. с англ. / У. Мак-Мюррей. – М. : Мир, 1980. – 368 с.

Chiolero R.L. Omega-3 fatty acids in acutely ill patients / R.L. Chiolero, M.M. Berger // Gin. Nutr. Suppl. – 2007. – Vol. 2. – Pp. 9–12.

Pharmaceutical and clinical aspects of parenteral iipid emulsions in neonatology / D. F. Driscoll, B. R. Bistrian, H. Demmelmair et al. // Clin. Nutr. – 2008. – Vol. 27. – Pp. 497–503.

Efficacy of medium-chain triglycerides compared with long-chain triglycerides in total parenteral nutrition in patients with digestive tract cancer undergoing surgery if Kaohsiung / P. M. Chen, J. Y. Wang, L. C. Sun et al. // J. Med. Sci. – 2005. – Vol. 21. – Pp. 487–494.

Furst P., Kuhn K.S. Fish oil emulsions: what benefit can they bring? / P. Furst, K. S. Kuhn // Clin. Nutr. – 2000. – Vol. 19. – Pp. 7–14.

Grimble R. Fatty acid profile of modern lipid emulsions: scientific considerations for creating the ideal composition / R. Grimble // Clin. Nutr. Suppl. – 2005. – Vol. 1. – Pp. 9–15.

Беляев О. В. Парентеральное и энтеральное питание в интенсивной терапии / О. В. Беляев. – К. : КИМ, 2009. – 344 с.

Байдалинова Л. С. Методические рекомендации и указания по газовой хроматографии жирных кислот / Л. С. Байдалинова, В. С. Кривич, Л. П. Бахолдина. – Калининград, 1977. – 33 с.

Рогов И. А. Химия пищи : учебник / И. А. Рогов, Л. В. Антипова, Н. И. Дунченко. – М. : Колос С, 2007. – 853 с.

Grau Т., Riuz de Adana J.C., Zubillaga S. et al. Randomized study of two different fat emulsions in total parenteral nutrition of malnourished surgical patients; effect of infectious morbidity and mortality // Nutr. Hosp. – 2003. – Vol. 18. – Pp. 159–166.

Grimm H. Immunonutrition - supplementary ammo acids and fatty acids amelio rate immune deficiency in critically ill patients / Grimm H., Kraus'A. // Langenbecks Arch. Sure. – 2001. – Vol. 386. – Pp. 369–376.

Omega-3 fatty acids improve the diagnosis-related clinical outcome / Heller A.R., Rossler S., Litz R.J. et al. // Crit Care Med. – 2006. – Vol. 34. – Pp. 972–979.

What is the optimum n-3 to n-6 fatty acid ration of parenteral lipid emulsions in postoperative care? / Mrtion B.J., Torwesten E., Wrenger K. et al. // Clin. Nutr. – 1997. – Vol. 16 (Suppl. 2). – P. 49.

Szeszycki E. E. Complications of parenteral feeding / E. E. Szeszycki, S. Benjamin // Nutrition support for the critically ill patient. A guide to practice. Gail Cresci (ed.). – London : Taylor&Francis Group, 2005. – Pp. 279–303.

Effect of different lipid emulsions on the immunological function in humans: a systematic review with meta-analysis / Wirtitsch M., Wessner В., Spittler A. et al. // Clin. Nutr. – 2007. – Vol. 26. – Pp. 302–313.

##submission.downloads##

Як цитувати

Мотузка, Ю. М. (2018). ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ПРОДУКТІВ ДЛЯ ЕНТЕРАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ. Технічні науки та технології, (3(9), 155–162. вилучено із http://tst.stu.cn.ua/article/view/121581

Номер

Розділ

ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВОЇ ТА ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ