АРХІТЕКТУРА ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ СИСТЕМ ВІДЕОСПОСТЕРЕЖЕННЯ З РІЗНИМИ ТИПАМИ КАМЕР

Автор(и)

Ключові слова:

програмне забезпечення, архітектура ПО, відеоспостереження, IP камера

Анотація

Актуальність теми дослідження. Зазвичай програмне забезпечення, яке виконує функції NVR на звичайному ПК, підходить тільки для певних типів камер. Відповідно, використання камер багатьох виробників у системі відеоспо­стереження призводить до використання великої кількості різних програм. Це створює незручності для користувача, тому що для виконання необхідних функцій (перегляду, запису відео та ін.) на різних камерах необхідно запускати різне програмне забезпечення. Тому існує потреба створення програмного забезпечення, яке підтримує різні типи камер.

Постановка проблеми. Неоптимальна реалізація архітектури програмного забезпечення, яке підтримує пристрої різних виробників, може призвести до ускладнення розуміння вихідного коду, не оптимального використання мережевих ресурсів тощо. Таким чином, існує проблема побудови відповідної архітектури програмного забезпечення для усунення цих проблем.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Аналіз публікацій дозволив виявити загальні тенденції при побудові архітектур систем відеоспостереження, серед яких зменшення витрат на створення мережі та зберігання даних. Зменшення мережевих витрат передбачає застосування спеціальних заходів для мінімізації загального обсягу переданих мультимедійних даних. Це може бути досягнуто завдяки архітектурі системи відеоспостереження, яка усуває повторну передачу тієї ж інформації і загалом мінімізує обмін інформацією в мережі. У цілому в публікаціях описуються архітектури систем відеоспостереження, але не описується архітектура програмного забезпечення для таких систем.

Виділення не вирішених раніше частин загальної проблеми. Нині немає відкритої архітектури програмного забезпечення, яка підтримує камери різних виробників.

Постановка завдання. Мета цієї роботи описати архітектуру програмного забезпечення, що підтримує сумісність з камерами та NVR від провідних китайських виробників, таких як Hikvision, Dahua, UniView, Aevision, а також пристроями, що працюють за універсальним протоколом Onvif.

Виклад основного матеріалу. Архітектура, яка працює з різними типами камер, повинна бути відповідно розроблена. Насамперед необхідно побудувати архітектуру на рівні логічних компонентів, а потім на рівні функціональних компонентів. Архітектура програмного забезпечення на рівні логічних компонентів складається з компонентів Screen, VideoPlayer, VideoSchedule, CameraView, ModulesContainer та VideoSender. Архітектура програмного забезпечення на рівні функціональних компонентів складається з компонентів Screen, VideoPlayer, VideoSchedule, CameraView, ModulesContainer, VideoSender, FrameSourcer, FrameSaviour та Logginner.

Висновки. Запропонована архітектура дозволяє використовувати багато типів камер в одному програмному забезпеченні, що набагато зручніше, ніж використання багатьох програм для багатьох типів камер. Така архітектура мінімізує завантаження мережі завдяки використанню лише одного відеопотоку з одного каналу, дозволяє підключати всі канали пристроїв підтримуваних виробників і використовувати всі необхідні функції для систем відеоспостереження підтримуваних IP-камер. Вона не створює надмірності вихідного коду або його великої складності. Таким чином, програмне забезпечення не важко підтримувати і додавати нові функціональні можливості.

Біографії авторів

Ruslan Zarovsky, Chernihiv National University of Technology

PhD in Technical Sciences, Associate Professor

Andrii Radchenko, Chernihiv National University of Technology

PhD student

Посилання

What is IP camera? Retrieved from http://www.proximasp.ru/ip-camera.html.

What is NVR? Retrieved from http://inprog.kz/news/что-такое-nvr/.

Some aspects of the design of IP-surveillance systems. Retrieved from http://www.algoritm.org/arch/arch.php?id=73&a=1716.

Decreasing Networking and Storage Costs of Your IP Video Surveillance System. Retrieved from https://www.securitymagazine.com/ext/resources/whitepapers/Genetec-Bandwidth-ManagementWhite-Paper.pdf.

Architecture of video surveillance systems based on IP networks. Retrieved from http://www.dipolnet.com/architecture_of_video_surveillance_systems_based_on_ip_networks_bib701.htm.

Design and Optimization of the VideoWeb Wireless Camera Network. Retrieved fromhttps://jivp-urasipjournals.springeropen.com/articles/10.1155/2010/865803.

Building Digital Security & Surveillance Systems Based on Intel Technology. Retrieved from https://www.intel.com/content/dam/www/public/us/en/documents/presentation/dss-systems-inteltechnology-guide.pdf.

HikVision. Retrieved from http://www.hikvision.com.

Dahua. Retrieved from http://www.dahuasecurity.com.

Uniview. Retrieved from http://en.uniview.com.

Aevision. Retrieved from http://www.aevision.com.cn.

Onvif protocol. Retrieved from http://www.onvif.org.

Pattern “Mediator”. Retrieved from http://cppreference.ru/patterns/behavioral-patterns/mediator.

Overview of the H.264/AVC Video Coding Standard. Retrieved from

http://ip.hhi.de/imagecom_G1/assets/pdfs/csvt_overview_0305.pdf

##submission.downloads##

Як цитувати

Zarovsky, R., & Radchenko, A. (2018). АРХІТЕКТУРА ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ СИСТЕМ ВІДЕОСПОСТЕРЕЖЕННЯ З РІЗНИМИ ТИПАМИ КАМЕР. Технічні науки та технології, (4(10), 101–109. вилучено із http://tst.stu.cn.ua/article/view/135772

Номер

Розділ

ІНФОРМАЦІЙНО-КОМП’ЮТЕРНІ ТЕХНОЛОГІЇ