ІНЖЕНЕРНО-ГЕОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ДІЛЯНКИ (МІКРОРАЙОН «МАСАНИ» В ЧЕРНІГОВІ) МІЖ ВУЛИЦЯМИ КРАСНОСІЛЬСЬКОГО ТА ГЛІБОВА ПІД БУДІВНИЦТВО БАГАТОПОВЕРХОВИХ ЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ

Автор(и)

  • Володимир Андрійович Іванишин Чернігівський національний технологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-2394-1837
  • Віктор Григорович Бугай ТОВ «Чернігівбудрозвідування», Ukraine

Ключові слова:

відклади, ґрунти, горизонти, інженерно-геологічні елементи, свердловина, статичне зондування ґрунтові води

Анотація

Актуальність теми дослідження. Інженерно-геологічні дослідження під будівництво будь-якого об’єкта є обов’язковими, а тому завжди актуальні.

Постановка проблеми. Поширення, товщини й літологія четвертинних відкладів на території Чернігова часто змінюються на площі та в розрізі (по глибині), що становить небезпеку при будівництві різних будівель чи спо- руд. Для забезпечення стійкості збудованих об’єктів потрібно перед початком будівництва детально вивчати інженерно-геологічні умови будівництва.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Публікації, які б стосувалися теми статті, відсутні.

Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Загальною складною недостатньо вирішеною проблемою для території Чернігова, Чернігівської області є поширення, товщини та літологія четвертинних відкладів.

Постановка завдання.  Детальне дослідження геологічної будови ділянки в мікрорайоні «Масани», між вулицями Красносільського та Глібова (до вулиці Андрусенка) під будівництво багатоповерхових житлових будинків.

Виклад основного матеріалу. За геоморфологічними ознаками ділянка робіт розташована на Чернігівсько- Городянській моренно-зондровій рівнині. Геологічний розріз ділянки до глибини 18 м складений сучасними техногенними, верхньо- і середньочетвертинними та неогеновими відкладами. У ньому за результатами буріння, статичного зондування та лабораторних досліджень виділено 11 інженерно-геологічних елементів.  Ділянка досліджень за складністю інженерно-геологічних умов відноситься до ІІ категорії.

Висновки відповідно до статті. За результатами виконаних досліджень встановлено, що товща ґрунтів у розрізі та на площі неоднорідна. Ґрунти ІГЕ-3-6 просідні при додаткових навантаженнях. Ґрунтові води, які знахо- дяться  на глибині 4,2-8,1 м, при інтенсивних  атмосферних  опадах і таненні  снігу можуть  піднятися  до глибини 1,4 м. При проектуванні будівель, споруд через можливе підтоплення території потрібно передбачити гідроізоляцію фундаментів і підлог підвалів, регулювання поверхневого стоку, облаштування водонесучих комунікацій для запобігання втрат води. Вода до всіх марок бетонів і цементів, арматури залізобетонних конструкцій неагресивна.

Біографії авторів

Володимир Андрійович Іванишин, Чернігівський національний технологічний університет

доктор геологічних наук, професор

Віктор Григорович Бугай, ТОВ «Чернігівбудрозвідування»

начальник відділу

Посилання

ДСТУ Б В.2.1-5-96 (ГОСТ 20522-96). Основи та підвалини будинків і споруд. Ґрунти. Методи статистичної обробки результатів випробувань. [Чинні від 1997-01-01]. Київ: Державний комітет України у справах містобудування і архітектури, 1997. 24 с. URL:

https://dnaop.com/html/34115/doc-ДСТУ_Б_В.2.1-3-96.

ДСТУ Б В.2.1-4-96 (ГОСТ 12248-96). Основи та підвалини будинків і споруд. Ґрунти. Методи лабораторного визначення характеристик міцності і деформованості. [Чинні від 1997-

-01]. Київ: Державний комітет України у справах містобудування і архітектури, 1997. 102 с.

URL: www.accbud.ua/gost1/dstu/15/ДСТУ%20Б%20В.2.1-4-96.doc.

Защита строительных конструкций от коррозии: СНиП 2.03.11-85. [Дата введения 1986-01-01]. Москва: Госстрой СССР, 1986. 56 с. URL: online.budstandart.com/ru/catalog/docpage?id_doc=4273.

Вишукування, проектування і територіальна діяльність. Вишукування. Інженерні вишукування для будівництва: ДБН А.2.1-1-2008. [Чинні від 2008-07-01]. Київ: Міністерство регіонального розвитку та будівництва України, 2008. 126 с. URL: https://dbn.at.ua/_ld/11/

_DBNInzhenernivu.pdf.

##submission.downloads##

Як цитувати

Іванишин, В. А., & Бугай, В. Г. (2019). ІНЖЕНЕРНО-ГЕОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ДІЛЯНКИ (МІКРОРАЙОН «МАСАНИ» В ЧЕРНІГОВІ) МІЖ ВУЛИЦЯМИ КРАСНОСІЛЬСЬКОГО ТА ГЛІБОВА ПІД БУДІВНИЦТВО БАГАТОПОВЕРХОВИХ ЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ. Технічні науки та технології, (2(16), 203–216. вилучено із http://tst.stu.cn.ua/article/view/183692

Номер

Розділ

ТЕХНОЛОГІЇ БУДІВНИЦТВА ТА ПРИРОДОЗНАВСТВО