ПРОЕКТУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЯ РОБОТИЗОВАНИХ АВТОМОБІЛІВ, ЯКИМИ КЕРУЄ MYRIO

Автор(и)

  • Šarga Patrik Technical University of Košice, Slovakia
  • Kollár Adrián Technical University of Košice, Slovakia

Ключові слова:

роботизований автомобіль, оглядовий робот, MyRIO, LabVIEW

Анотація

Актуальність теми дослідження. Безпека людини на першому місці. Тому діяльність людини в багатьох сферах замінюється машинами. У багатьох випадках ця заміна здійснюється роботизованими автомобілями, які відправляються в місця, недоступні або небезпечні для людини. Використання роботизованих автомобілів починається від найменших моделей для огляду трубопроводів, обмежених просторів, каналізації тощо, до більших і досконаліших машин, які здатні перевозити більше ваги, а отже, більше електроніки та робототехнічних деталей, для подолання складної місцевості, нерівностей , перешкоди та замінять людину на роботах, небезпечних для життя. Роботизовані машини для розвідки, пошуку та знищення вибухових речовин – прекрасний приклад.

Постановка проблеми. Метою дослідження було створити оглядовий роботизований автомобіль, керований пристроєм MyRIO.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Розробляючи модель та готуючи цю роботу, ми врахували як сучасні джерела - публікації та статті, що стосуються сучасного стану розвитку оглядових роботизованих машин, так і існуючі рішення щодо роботизованих автомобілів, які широко доступні на ринку.

Виділення недосліджених частин загальної проблеми. На цьому етапі автономне керування не розглядалося, але може бути здійснене в подальших дослідженнях.

Постановка завдання. Мета цієї статті – пояснити, як можна побудувати роботизований автомобіль за допомогою апаратних засобів MyRIO та програмного забезпечення LabVIEW.

Виклад основного матеріалу. У нашій роботі були використані компоненти від National Instruments. Зокрема, пристрій MyRIO та програмне забезпечення LabVIEW.

Висновки відповідно до статті. Конструкція роботизованого автомобіля була розроблена в Solidworks. Комп'ютерна система управління була запрограмована в середовищі LabVIEW, а її конкретні змінні дозволяють ділитися з іншими пристроями. Зрештою, роботизований автомобіль керувався планшетом у додатку Data Dashboard. Функціональність була перевірена на місцях і підтвердженo, що оглядовий роботизований автомобіль був готовий до використання на практиці.

Біографії авторів

Šarga Patrik, Technical University of Košice

Doctor of Technical Sciences, Associate Professor

Kollár Adrián, Technical University of Košice

student

Посилання

Types of chassis for robotic cars (2019), Retrieved from https://www.intorobotics.com/ bestchassis-to-build-an-outdoor-robot-on-wheels [in English].

Myrio manual (2019), Retrieved from http://www.ni.com/academic/students/learn-rio/ applications/ [in English].

National Instrument (2019), User guide and specifications NI myRio-1900, Retrieved from

http://www.ni.com/pdf/manuals/376047c.pdf [in English].

National Instrument (2019), LabVIEW manual, Retrieved from http://www.ni.com/academic/ students/learn-labview/ [in English].

National Instrument (2019), Getting started with compactRIO and LabVIEW, Retrieved from http://www.ni.com/pdf/manuals/372596b.pdf [in English].

Fitzgerald, Higginbotham, Grabel (1975), Basic electrical engineering, Boston, 621p. [in English].

Michaeli, Linus (2012), Elektronickй sъčiastky a obvody, Košice, 224p. [in Slovak].

Pololu Corporation (2019), metal gearmotors, item 2824, Retrieved from https://www.pololu. com/product/2824 [in English].

Microsoft LifeCam HD-3000 (2019), product T3H-00013, Retrieved from https://www.microsoft. com/accessories/sk-sk/products/webcams/lifecam-hd-3000/t3h-00012 [in Slovak].

Divis, Chmelikova, Zdrбlek (2005), Logickй obvody, Ostrava, 152p. [in Czech].

National Instruments (2019), Data Dashboard application, Retrieved from http://www.ni.com/ tutorial/13757/en/ [in English].

Kollar, Adriбn (2019): Vytvorenie autнčka riadenйho pomocou myRIO, Košice, [in Slovak].

##submission.downloads##

Як цитувати

Patrik, Šarga, & Adrián, K. (2020). ПРОЕКТУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЯ РОБОТИЗОВАНИХ АВТОМОБІЛІВ, ЯКИМИ КЕРУЄ MYRIO. Технічні науки та технології, (3(17), 082–088. вилучено із http://tst.stu.cn.ua/article/view/198246