ХАРАКТЕРИСТИКА МІКРОСТРУКТУРИ ТА ВЛАСТИВОСТЕЙ ПАПЕРУ РІЗНОЇ ЩІЛЬНОСТІ

Автор(и)

  • Віктор Анатолійович Осика Київський національний торговельно-економічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-5081-7727
  • Леонід Андрійович Коптюх Київський національний торговельно-економічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-6205-6120
  • Володимир Олександрович Комаха Київський національний торговельно-економічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-6498-9047
  • Ольга Сергіївна Шульга Київський національний торговельно-економічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-0312-890X

Ключові слова:

щільність паперу, мікроструктура паперу, поровий простір, властивості паперу, капілярне всмоктування, жиропроникність, руйнівне зусилля

Анотація

Актуальність теми дослідження. Властивості паперу обумовлені багатьма чинниками, зокрема композицією волокнистих напівфабрикатів, характером помелу волокнистих матеріалів, введенням в паперову масу наповнювачів та модифікуючих добавок, режимом відливу та сушіння тощо. Серед технологічних факторів, що мають найбільший вплив на властивості паперу, чільне місце посідають операції каландрування та остаточної обробки, під час яких у значних інтервалах можна змінювати щільність паперового полотна.

Постановка проблеми. Для отримання паперу із заданими властивостями проводять його ущільнення на суперкаландрі. При цьому додаткове ущільнення композиції паперу також сприяє підвищенню непроникності за рахунок зміни характеру розподілу й ущільнення целюлозних волокон та загальної кількості пор у його структурі.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Були розглянуті останні публікації щодо можливості отримання паперу із заданими властивостями шляхом керованої зміни мікроструктури паперового полотна у процесі каландрування.

Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Дослідження властивостей паперу, що піддається ущільненню до різного ступеня у процесі виготовлення, за інших рівних умов, має актуальний науковий та практичний інтерес, зокрема, для виготовлення матеріалів із заданим комплексом споживних властивостей.

Постановка завдання. Мета дослідження полягає у виявленні особливостей мікроструктури паперу різної щільності, виготовленого за інших рівних умов, та встановленні впливу ступеня ущільнення паперу в процесі виготовлення на його властивості.

Виклад основного матеріалу. Проведено порівняльні дослідження структурних характеристик паперу для вологоміцного водо- та жиронепроникного пакувального матеріалу, виготовленого із сульфатної целюлози розмеленої до ступеня 75 °ШР із різним ступенем ущільнення. Досліджено чотири зразки паперу різної маси квадратного метра площі та щільності. Охарактеризовано їхню мікроструктуру та абсорбційні, бар’єрні та міцнісні властивості.

Висновки відповідно до статті. Експериментальним шляхом встановлено оптимальний рівень щільності – 0,75-0,85 г/см3.  Білена та небілена сульфатна целюлоза із хвойних порід деревини визначена як найбільш придатна для отримання паперу-основи, що може використовуватись для виробництва паперових пакувальних матеріалів із заданими властивостями для волого- і жировмісної продукції.

Біографії авторів

Віктор Анатолійович Осика, Київський національний торговельно-економічний університет

доктор технічних наук, доцент

Леонід Андрійович Коптюх, Київський національний торговельно-економічний університет

доктор технічних наук, професор

Володимир Олександрович Комаха, Київський національний торговельно-економічний університет

кандидат технічних наук, доцент

Ольга Сергіївна Шульга, Київський національний торговельно-економічний університет

кандидат технічних наук, доцент

Посилання

Примаков П. С., Барабаш В. А. Технологія паперу і картону. Київ: ЕКМО, 2008. 425 с.

Фляте Д. М. Бумагообразующие свойства волокнистих материалов. Москва: Лесная промышленность, 1990. 136 с.

Twede D., Selke S. E., Kamdem D. P., Shires D. Cartons, crates and corrugated board: handbook of paper and wood packaging technology. DEStech Publications, Inc, 2014.

Вураско А. В., Фролова Е. И. Влияние степени помола на сорбционные свойства целлюлозы из недревесного растительного сырья. Леса России и хозяйство в них. 2013. С. 123–126.

Карпунин И. И., Кузьмич В. В., Балабанова Т. Ф. Технологические режимы переработки растительного сырья для производства упаковки. Наука и техника. 2011. № 3. С. 34–38.

Мирзаева М. В., Бабаханова Х. А. Факторы, влияющие на специфические свойства бумаги конкретного назначения. Известия высших учебных заведений. Проблемы полиграфии и издательского дела. 2013. № 2. С. 13–17.

Кулешов А. В., Смолин А. С. Бумагообразующие свойства вторичных растительных волокон. Химия растительного сырья. 2008. № 2. С. 110–112.

Анализ влияния качества целюлозного сырья на прочностные и сорбционные свойства упаковочных видов картона / О. А. Мишурина и др. Международный журнал прикладных и фундаментальных исследований. 2017. № 1–1. С. 9–13.

Iwamoto S., Abe K., Yano H. The effect of hemicellulose son wood pulp nanofibrillation and nanofiber network characteristics. Biomacromolecules. 2008. Vol. 9. № 3. Р. 1022–1026.

Осика В. А., Коптюх Л. А. Паперові пакувальні матеріали: монографія. Киъв: КНТЕУ, 2018. 464 с.

Бумага. Определение прочности на излом при многократных перегибах (методы Шоппера, Ломаржи, Келер-Молина, М1Т): ГОСТ ИСО 5626-97. [Введ. 2001-07-01]. Москва: Изд-во стандартов, 2001. 12 с.

Напівфабрикати волокнисті, папір та картон. Метод визначення маси продукції площею 1 м. кв. : ДСТУ 2297-93. [Чинний від 1996-01-01]. Київ: Держспоживстандарт України, 1996. 19 с.

Бумага и картон. Определение капиллярной впитываемости. Метод Клемма: ГОСТ 12602-93). – [Введ. 1995-01-01]. Минск: Издательство стандартов, 1995. 6 с.

Папір і картон. Визначення жиропроникності: ДСТУ ISO 5634:2003. [Чинний від 2005-07-01]. Київ: Держспоживстандарт України, 2003. 10 с.

Бумага. Методы определения жиропроницаемости: ГОСТ 13525.13–69. [Введ. 1970-01-01]. Москва: Стандартинформ, 2007. 4 с.

Папір та картон. Визначення міцності під час розтягування. Частина 1. Метод навантажування з постійною швидкістю: ДСТУ 2334-94. [Чинний від 1998-01-01]. Київ: Держспоживстандарт України, 1997. 10 с.

Папір і картон. Визначення міцності під час розтягування після занурення у воду: ДСТУ ISO 3781:2005. [Чинний від 2006-07-01]. Київ: Держспоживстандарт України, 2006. 12 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Осика, В. А., Коптюх, Л. А., Комаха, В. О., & Шульга, О. С. (2020). ХАРАКТЕРИСТИКА МІКРОСТРУКТУРИ ТА ВЛАСТИВОСТЕЙ ПАПЕРУ РІЗНОЇ ЩІЛЬНОСТІ. Технічні науки та технології, (3(17), 267–274. вилучено із http://tst.stu.cn.ua/article/view/199479

Номер

Розділ

ТЕХНОЛОГІЇ ДЕРЕВООБРОБНОЇ, ЛЕГКОЇ ТА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ