ПРОПОЗИЦІЯ РОБОТИЗОВАНОГО РОБОЧОГО МІСЦЯ З РОБОТОМ KUKA KR 6 ДЛЯ НАВЧАЛЬНИХ ЦІЛЕЙ

Автор(и)

  • Jan Semjon Technical University of Kosice, Slovakia
  • Kočan Martin Technical University of Kosice, Slovakia

Ключові слова:

робот, програмування, навчання, логотип

Анотація

Актуальність теми дослідження. Питання використання роботизованих робочих місць для навчання студентів технічних галузей є надзвичайно актуальним. Це дає змогу збільшити зайнятість студентів на ринку праці не лише для потреб сьогодення, але й для майбутнього. Розробка та реалізація навчального робототехнічного робочого місця дають можливість готувати студентів відповідно до їх потреб та сучасних знань.

Постановка проблеми. Мета рішення - розробити навчальне робоче місце для обробки, обладнане роботом Kuka KR6 та пневматичним ефектором. Ефектор з трьома пальцями SMC дозволяє утримувати та переносити предмети з максимальним зусиллям затиску 130 Н. В той же час робоче місце дозволяє розміщувати оброблювані об'єкти в загальній кількості на 32 позиціях.

Аналіз досліджень і публікацій. Використання кутових промислових роботів поширилося і в інші галузі промисловості, де їх використовували лише час від часу. Це створює потребу в додатковому персоналі, здатному програмувати робота і налаштувати технологію для конкретної проблеми роботизованого робочого місця.

Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Покращення знань студентів або перепідготовка працівників створює передумови для їх кращого застосування в технічній практиці. Можливість реалізувати спеціалізовані програми на роботах промислового рівня готує студентів виконувати свою роботу без необхідності додаткового навчання, економлячи витрати та час для роботодавців.  

Постановка завдання. Метою дослідження було розробити навчальне робототехнічне робоче місце з метою підготовки студентів відповідно до конкретних потреб роботодавців. Робоче місце дозволяє використовувати інші пневматичні захоплювачі, також можливо підключити загалом до 16 входів і виходів для з’єднання з іншими периферійними пристроями. Робот також може використовуватися для створення програми в середовищі ROS, що, в свою чергу, створює необхідність використання пристрою Kinect для виявлення неорієнтованих компонентів.

Виклад основного матеріалу. Використання робота, чия система управління KR C4 є однією з найсучасніших, дозволяє студентам підготуватися до потреб практики в найближчому майбутньому. Після закінчення навчання студент може програмувати он-лайн роботи Kuka для промислового використання.

Висновки відповідно до статті. Стаття висвітлює розробку та створення навчального роботизованого робочого місця для створення програм з використанням пневматичного захвату. Конструкція та використання шахової дошки дає можливість створити велику кількість можливих комбінацій для навчальних цілей. Це створює хорошу передумову для адаптації навчання до конкретних потреб групп, що навчаються. Використання горизонтальної та похилої площини навчить учнів використовувати систему координат інструменту або зовнішньої бази при програмуванні. З цієї причини програмування руху робота по правильній траєкторії є більш складним і покращує просторове сприйняття учнями робочої області робота.

 

 

Біографії авторів

Jan Semjon, Technical University of Kosice

Associate Professor, PhD of technical sciences

Kočan Martin, Technical University of Kosice

PhD student

Посилання

Hajduk, M., Sukop, M., Semjon, J., Janos, R., Varga, J., Vagas, M. (2018). Principles of Formation of Flexible Manufacturing Systems. Tehnički Vjesnik = Technical Gazette. Vol. 25, no. 3, P. 649-654. ISSN 1330-3651.

Hajduk, M., Semjon, J., Varga, J. (2017). Utilization of SCARA robots in the assembly of electrical contacts. International Journal of Mechanical Engineering and Robotics Research. Vol. 6, no. 5. P. 360-365. ISSN 2278-0149.

Semjon, J. (2018). Programovanie priemyselných robotov 1, 1. vyd. - Košice: Technická univerzita v Košiciach, 2018. 123 p. ISBN 978-80-553-3283-3. (In Slovak).

Semjon, J., Kostka, J., Mako, P. (2019). Using the simulation program for the design and optimization of the production line. Technical Sciences and Technologies. Černihiv (Ukrajina): Chernihiv National University of Technology. Vol. 13, no. 3. P. 61-67. ISSN 2411-5363.

Kuka Deutschland GmbH: Pub Spez KR AGILUS sixx (PDF) en PB391/ Spez KR AGILUS sixx V14, Issued: 08.10.2018.

Kuka. Retrieved from http://www.automatechrobotik.com/docs/Kuka%20Agilus.pdf.

Kuka. Retrieved from https://www.robots.com/robots/kuka-kr-6-r900-sixx.

SMC. Retrieved from https://content.smcetech.com/pdf/MHS3_3126.pdf.

SMC. Retrieved from https://www.smc.eu/portal_ssl/WebContent/local/DK/.

##submission.downloads##

Як цитувати

Semjon, J., & Martin, K. (2020). ПРОПОЗИЦІЯ РОБОТИЗОВАНОГО РОБОЧОГО МІСЦЯ З РОБОТОМ KUKA KR 6 ДЛЯ НАВЧАЛЬНИХ ЦІЛЕЙ. Технічні науки та технології, (4(18), 049–054. вилучено із http://tst.stu.cn.ua/article/view/200350