ВИБІР ОПТИМАЛЬНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ НА БАЗІ АВТОМАТИЗОВАНОЇ ОЦІНКИ ЙОГО ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ

Автор(и)

  • Наталія Володимирівна Стельмах Національний технічний університет України «КПІ імені Ігоря Сікорського», Ukraine https://orcid.org/0000-0003-1876-2794
  • Сергій Петрович Сапон Чернігівський національний технологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-1082-6431
  • Ярослав Олександрович Рижук Національний Технічний Університет України «КПІ імені Ігоря Сікорського», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5363-2020-1(19)-89-97

Ключові слова:

приладобудування, вартість виготовлення, час виготовлення, оптимальний технологічний процес, тип виробництва

Анотація

Актуальність теми дослідження. Технологічне підготовлення виробництва є важливим етапом, оскільки саме на ньому розробляється технологічний процес (ТП) виготовлення деталі, від якого залежать техніко-економічні показники, які визначають конкурентоспроможність деталі на ринку продукції.

Постановка проблеми. Час, який витрачається багатьма вітчизняними підприємствами на розрахунок техніко-економічних показників технологічного процесу виготовлення деталі, сьогодні є досить значним, що суттєво сповільнює технологічне підготовлення виробництва. У сучасних умовах швидкості навколишніх змін, перетворень та конкуренції на ринку це недопустимо.

Аналіз досліджень і публікацій. Нині є значна кількість програмного забезпечення для розрахунку технікоекономічних показників ТП виготовлення деталей. Кожна програма має свої переваги і недоліки.

Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Важливим елементом програмного забезпечення для розрахунку техніко-економічних показників ТП виготовлення деталей має бути можливість оперативного розрахунку оптимального ТП за показниками, які є найбільш важливими в конкретних виробничих умовах. Тобто має бути можливість вибору параметра оптимізації.

Метою статті є удосконалення методу розрахунку вартості та часу виготовлення деталі залежно від типу виробництва. 

Виклад основного матеріалу. На прикладі конкретної деталі, продемонстровано можливості програмного забезпечення «Auto_price» для розрахунку вартості деталі, залежно від типу виробництва і структури технологічного процесу. Вибрано оптимальне рішення, враховуючи вартість та час виготовлення, зважаючи на ваговий коефіцієнт, який було обрано за допомогою експертної оцінки.

Висновки відповідно до статті. У роботі було удосконалено метод розрахунку вартості та часу виготовлення деталі залежно від типу виробництва, що дозволило отримати оптимальний технологічний процес з урахуванням техніко-економічних показників та реалізувати цей метод програмно. 

Біографії авторів

Наталія Володимирівна Стельмах, Національний технічний університет України «КПІ імені Ігоря Сікорського»

кандидат технічних наук, доцент

Сергій Петрович Сапон, Чернігівський національний технологічний університет

кандидат технічних наук, доцент

Ярослав Олександрович Рижук, Національний Технічний Університет України «КПІ імені Ігоря Сікорського»

магістр

Посилання

Автоматизація виробничих процесів у машинобудуванні та приладобудуванні: український міжвідомчий науково-технічний збірник / Міністерство освіти і науки України, Національний університет «Львівська політехніка»; відпов. ред. З. А. Стоцько. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2016. Вип. 50. 140 с.

CustomPart.Net. URL: https://www.custompartnet.com.

Гриньова В., Салун М. Організація виробництва: навчальний посібник. Харків: ВД «ІНЖЕК», 2005. 550 с.

Системи автоматизованого проектування: комп’ютерний практикум: навч. посіб. для студ. спеціальності 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології», спеціалізації «Комп’ютерно-інтегровані технології виробництва приладів» / уклад.: Н. В. Стельмах, К. С. Барандич. Електронні текстові дані (1 файл 24 Мбайт). Київ: КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2018. 62 с.

Румбешта В. О., Стельмах Н. В. Прийняття рішень в автоматизованій системі технологічної підготовки приладобудівного виробництва на базі дискретної оптимізації. Науковий вісник Кремен. ун-ту економіки, інформ. технол. і управ. Нові технології. 2009. № 1 (23). С. 189–191.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-16

Як цитувати

Стельмах, Н. В., Сапон, С. П., & Рижук, Я. О. (2021). ВИБІР ОПТИМАЛЬНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ НА БАЗІ АВТОМАТИЗОВАНОЇ ОЦІНКИ ЙОГО ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ. Технічні науки та технології, (1(19), 089–097. https://doi.org/10.25140/2411-5363-2020-1(19)-89-97