Аналіз та модернізація конструкції обладнання для пакування замороженої продукції

Автор(и)

Ключові слова:

заморожена продукція, пакет, пакування, автомат, механізм, конструкція, проєктування, рукавоутворювач

Анотація

Актуальність теми дослідження. Заморожена продукція має високий попит серед споживачів. Для забезпечення збереження її органолептичних властивостей, зокрема й належного естетичного вигляду, необхідно правильно підібрати упаковку та визначеним чином здійснити технологічний процес пакування.


Постановка проблеми. Основним реологічним недоліком замороженої продукції є її крихкість, ламкість, а отже, і висока чутливість до ударних навантажень, що можуть виникати під час реалізації технологічної операції фасування. Усунути цю проблему можна лише шляхом модернізації обладнання, що виконує цей процес.


Аналіз останніх досліджень і публікацій. У відомих дослідженнях, спрямованих на вдосконалення конструкції технологічного обладнання, розглядаються і застосовуються переважно точні методи оптимізаційного синтезу компонувань, у той час як вузькі інженерні завдання, одне з яких висвітлено в цій роботі, часто потребують індивідуального підходу та вирішуються евристичними методами, які значно менш формалізовані.


Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Існуюче обладнання, що призначене для пакування саме замороженої продукції, має складну конструкцію, значні габарити та не передбачає переналагодження, яке б впливало на швидкість переміщення продукції в упаковку.


Постановка завдання. Виявлення механізму, який може впливати на швидкість переміщення сипкого продукту під час його пакування, та вдосконалення його конструкції таким чином, щоб зменшити сили ударної взаємодії частинок замороженої продукції між собою.


Виклад основного матеріалу. У статті здійснено аналіз конструкції типового автомата для пакування сипких речовин Об’єктом проєктування є рукавоутворювач та спосіб його фіксації на рамі автомата Запропонований варіант модернізації полягає в застосуванні механізму регулювання кута нахилу рукавоутворювача. Результати проєктування представлені у вигляді складального кресленика, виконаного в CAD-середовищі, на якому зображено спосіб кріплення
рукавоутворювача на рамі автомата, та механізм, який забезпечує його поворот на потрібний кут.


Висновки відповідно до статті. У роботі розроблено елементи конструкції автомата для пакування сипких речовин, які дозволяють виконати його переналагодження, адаптоване під специфічні технологічні вимоги до пакування замороженої продукції. Одержані результати проєктування можуть бути використані для переоснащення типового автомата вертикального типу, що призначений для пакування продукції в тришовні полімерні пакети, з
метою пакування сипкої або дрібноштучної замороженої продукції будь-якого походження. Запропонована розробка також може бути застосована при виготовленні нового обладнання аналогічного призначення.

Біографія автора

Ольга Михайлівна Залета, Луцький національний технічний університет

кандидат технічних наук, доцент

Посилання

Пальчевський Б. О. Автоматизований синтез технологічних машин. Міжвузівський збірник «Наукові нотатки». Луцьк, 2009. № 26. С. 266–270.

Пальчевський Б. О. Принципи побудови і сучасні тенденції розвитку методів проектування технологічного обладнання (на прикладі пакувального виробництва). Науковий журнал «Техно-

логічні комплекси». 2010. № 1. С. 3−9.

Агрегатно-модульне технологічне обладнання: у 3 част. : навч. посіб. для ВНЗ / під заг. ред. Ю. М. Кузнєцова. Частина 1. Принципи побудови агрегатно-модульного технологічного обладнання. Кіровоград, 2003. 422 с.

Шувалова Л. А. Методы абстрактного синтеза структуры и последовательности выполнения операций фасовочно-упаковочных машин. Вісник Технологічного університету Поділля. 2005. № 4. С. 55−58.

Романенко В. Д. Методи автоматизації прогресивних технологій : підручник. Київ : Вища школа, 1995. 519 с.

Основи САПР пакувального обладнання : навч. посіб. / Б. О. Пальчевский та ін. Луцьк : РВВ ЛНТУ, 2008. 160 с.

Автоматизация процесов машиностроения : учеб. пособие для машиностр. спец. вузов / Я. Буда и др. ; под ред. А. И. Дащенко. Москва : Высш. шк., 1991. 480 с.

Кіндрацький Б. І. Раціональне проектування машинобудівних конструкцій : монографія. Львів : КІНПАТРІ ЛТД, 2003. 280 с.

Назаренко В. О. Формування якості товарів: Частина 1 : навч. посіб. Київ : Центр учбової літератури, 2012. 386 с.

Гавва О. М. Пакувальне обладнання : в 3 кн. Кн. 1. Обладнання для пакування продукції у споживчу тару. Київ : ІАЦ «Упаковка», 2008. 436 с.

Пристрої устаткування для пакування функціональні. Терміни та визначення: ДСТУ 2379-94. Київ : Держстандарт України, 1995. 21 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Залета, О. М. (2020). Аналіз та модернізація конструкції обладнання для пакування замороженої продукції. Технічні науки та технології, (2(20), 037–045. вилучено із http://tst.stu.cn.ua/article/view/215565