Визначення величини й точності сталої віддалеміра електронного тахеометра за результатами прив’язки до подвійного стінного геодезичного знаку

Автор(и)

  • Сергій Дмитрович Крячок Чернігівський національний технологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-5633-1501

Ключові слова:

електронний тахеометр, стала електронного віддалеміра, стінні знаки

Анотація

Актуальність теми дослідження. Нині виробники геодезичних приладів поставляють на ринок різноманітне геодезичне обладнання. Важливе місце в цьому асортименті належить електронним світловіддалемірам. Вони поєднують у своїй конструкції кутомірний пристрій, електронний віддалемір та процесор, який дозволяє вирішувати різноманітні геодезичні завдання на основі виконаних вимірювань.

Постановка проблеми. Для забезпечення достовірних даних про виміряні відстані необхідно періодично визначати сталу віддалемір електронного тахеометра. Особливо це актуально у випадку вимірювання відстані з використанням відбивача від електронного тахеометра іншої марки.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Спосіб визначення сталої віддалеміра електронного тахеометра за результатами прив’язки до подвійного стінного геодезичного знаку висвітлено в роботі [1]. Наведено технологію виконання вимірювань та формулу для визначення сталої.

Виділення недосліджених раніше частин загальної проблеми. У продовження тематики, наведеної в [1], доцільно виконати практичну реалізацію способу визначення сталої та встановити її точність.

Мета статті. Головною метою цієї статті є визначення сталої віддалеміра електронного тахеометра на основі даних, отриманих під час прив’язки до подвійного стінного геодезичного знаку, а також виконати розрахунок її точності.

Виклад основного матеріалу. Наведено апробацію технології визначення сталої віддалеміра електронного тахеометра за результатними вимірювань, виконаних під час прив’язки до подвійного стінного знаку міської полігонометрії м. Чернігова. Використано електронний тахеометр Trimble 3305 DR та відбивач для прив’язки до стінних знаків, розроблений на кафедрі геодезії, картографії та землеустрою Чернігівського національного технологічного університету. У результаті отримано значення сталої +22,6 мм. Виведено формули для обчислення середньої квадратичної похибки сталої для різних варіантів прив’язки до подвійного стінного знаку та виконано розрахунки за цими формулами.

Висновки відповідно до статті. Виконано апробацію розробленої технології визначення сталої віддалеміра електронного тахеометра за результатами вимірювань, отриманих під час прив’язки до подвійного стінного знаку. Отримано формули та виконані розрахунки для визначення середньої квадратичної похибки сталої віддалеміра електронного тахеометра 

Біографія автора

Сергій Дмитрович Крячок, Чернігівський національний технологічний університет

кандидат технічних наук, доцент

Посилання

Крячок С., Мамонтова Л., Беленок В. Визначення сталої віддалеміра електронного тахеометра під час прив’язки до стінних знаків. Технічні науки та технології. 2019. № 2 (16). С. 197-202.

Пристрій для прив’язки до стінних знаків: пат. 115048 Україна: МПК 2017.01 G01C 3/00, G03B. № u 2016 11780; заявл. 21.11.16; опубл. 27.03.17, Бюл. № 6.

Trimble 3305 DR. Руководство пользователя. Программное обеспечение «ТОРО» : вебсайт. URL: chrome-extension://mhjfbmdgcfjbbpaeojofohoefgiehjai/index.html.

Войтенко С. П. Математична обробка геодезичних вимірів. Теорія похибок вимірів : навчальний посібник. Київ : КНУБА, 2003. 216 с.

Тревого И. С., Шевчук П. М. Городская полигонометрия. Москва : Недра, 1986. 199 с.

Геодезичний енциклопедичний словник / за ред. В. Літинського. Львів : Євро світ, 2001. 668 с.

Островський А. Л., Мороз О. І., Тарнавський В. Л. Геодезія : підручник для вузів. Львів : НУ «Львівська політехніка», 2007. Ч. ІІ. 508 с.

Бронштейн Г. С. Комбинированные способы измерения расстояний. Москва : Недра, 1991. 92 с.

Ворошилов, А. П. Определение постоянной поправки дальномера электронного тахеометра. Геопрофи. 2005. № 4. С. 46-47.

Інструкція з топографічного знімання у масштабах 1:5000.-1:500 (ГКНТА-2.04-02-98): затв. наказом Головн. управління геодезії, картографії та кадастру від 9 квітн. 1998 р. №. 56.

##submission.downloads##

Як цитувати

Крячок, С. Д. (2020). Визначення величини й точності сталої віддалеміра електронного тахеометра за результатами прив’язки до подвійного стінного геодезичного знаку. Технічні науки та технології, (2(20), 278–285. вилучено із http://tst.stu.cn.ua/article/view/215836

Номер

Розділ

ТЕХНОЛОГІЇ БУДІВНИЦТВА ТА ПРИРОДОЗНАВСТВО