Термомодернізація огороджувальних конструкцій будівель і споруд

Автор(и)

  • Євгеній Юрійович Сахно Чернігівський національний технологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-9789-7242
  • Олексій Іванович Терещук Чернігівський національний технологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-6433-9351
  • Станіслав Олександрович Федорцов Чернігівський національний технологічний університет, Ukraine
  • Віктор Володимирович Сипливець Чернігівський національний технологічний університет, Ukraine

Ключові слова:

енергоощадність, тепловізор, огороджувальні конструкції

Анотація

Актуальність теми дослідження. Загальновідомо, що більшу частину огороджувальних конструкцій будинку займають зовнішні стіни, тому їхній вплив на втрати теплоти будівлею є основними. При використанні фасадних систем утеплення забезпечується не тільки високий показник опору теплопровідності, але й нормальний вологостійкий режим конструкцій при експлуатації, а отже, комфортні умови для проживання людей. Для теплоізоляції зовнішніх огороджувальних конструкцій здебільшого застосовують теплоізоляційні матеріали, і в багатошарових огороджувальних конструкціях теплоізоляційні матеріали застосовують як теплоізоляційний шар.

Постановка проблеми. При проведенні будівельних робіт треба враховувати, що термомодернізація будівель – це цілий комплекс робіт, спрямованих на раціоналізацію теплотехнічних показників огороджувальних конструкцій, показників споживання енергетичних ресурсів інженерними системами та забезпечення енергетичної ефективності будівель на рівні, не нижчому, ніж встановлено мінімальними вимогами щодо енергетичної ефективності.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. У роботі були розглянуті останні публікації з цієї теми, які представлено у відкритому доступі, включаючи чинні нормативні документи.

Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Значна частка наявних нині будівель характеризується дуже низьким рівнем теплозахисту та неприпустимо високими витратами тепла на підтримання необхідних параметрів мікроклімату. Серед основних причин малої енергоефективності будівель є низький рівень термоопору основних будівельних конструкцій. Тому в даній науковій роботі ставиться завдання передбачити влаштування тепловідбивної теплоізоляції між приладами опалення та зовнішньою стіною (зарадіаторного екрана), а також вибору теплоізоляційного матеріалу для огороджувальних конструкцій.

Постановка завдання. Метою цієї наукової роботи є формування заходів з модернізації огороджувальних конструкцій будівель та споруд на основі комплексного аналізу об’ємно-планувальних, конструктивних та інженернотехнічних рішень, а також для планування, організації і проведення енергоаудиту існуючих будівель із розробкою рекомендацій щодо підвищення енергоефективності відповідних об’єктів.

Виклад основного матеріалу. Теплоізоляційний шар залежно від типу та густини теплоізоляційних виробів, що використовують, може виконуватись різними методами. Для проведення робіт з енергозахисту будівлі було визначено геометричні параметри 22 корпусу ЧНТУ, на основі яких проводився розрахунок теплотехнічних показників будівлі з подальшим експериментальним визначенням тепловізійних діаграм та їх обробкою в програмному комплексі. 

Висновки відповідно до статті. У результаті проведених досліджень отримані характеристики будівлі, які дозволяють оцінити її енергоефективність. При цьому коли будівля має високий клас енергозбереження, це дозволяє виділяти на неї менше теплове навантаження, і як наслідок, зменшуються витрати на опалення. Запропонована методика оцінки енергоефективності будівлі та вибору теплоізоляційних матеріалів, яка включає розрахункові умови функціонування будівлі, геометричні та теплотехнічні показники, а також коефіцієнти енергоефективності та комплексні показники дозволяє раціонально підібрати схему термомодернізації огороджувальних конструкцій Використання цієї методики для оцінювання енергоефективності навчального корпусу ЧНТУ дозволяє підвищити енерггоефективність будівельного об’єкту та зменшити витрати на його опалення. 

Біографії авторів

Євгеній Юрійович Сахно, Чернігівський національний технологічний університет

доктор технічних наук, професор

Олексій Іванович Терещук, Чернігівський національний технологічний університет

кандидат технічних наук, доцент

Станіслав Олександрович Федорцов, Чернігівський національний технологічний університет

здобувач вищої освіти

Віктор Володимирович Сипливець, Чернігівський національний технологічний університет

здобувач вищої освіти

Посилання

ДБН В.2.6-31:2006. Конструкції будинків і споруд. Теплова ізоляція будівель. [Чинний від 2006-09-09]. Київ : Мінбуд України, 2006. 65 с.

Цибулько А. Інформаційний посібник Новий освітній простір (енергоефективність) станом на 1 березня 2019 року. URL: http://www.minregion.gov.ua/uncategorized/informatsiyniy-posibniknoviy-osvitniy-prostir-energoefektivnist-stanom-na-1-bereznya-2019-roku/.

Перегуда Є. В. Інноваційний потенціал енергозбереження та енергоефективності у житловому секторі: політичні аспекти. Наукові праці МАУП. 2017. Вип. 52(1). С. 75–84.

Терещук О. І., Сахно Є. Ю., Маргасов Д. В., Корзаченко М. М. Моніторинг енергоефективності малоповерхових будівель : монографія. Чернігів : ЧНТУ, 2018. 356 с.

Терещук О. І., Сахно Є. Ю., Щербак Ю. В., Зимовець Д. В. Проведення тепловізійного моніторингу енергоощадності будівель і споруд. Технічні науки та технології. 2019. № 1(15). С. 278-288.

##submission.downloads##

Як цитувати

Сахно, Є. Ю., Терещук, О. І., Федорцов, С. О., & Сипливець, В. В. (2020). Термомодернізація огороджувальних конструкцій будівель і споруд. Технічні науки та технології, (2(20), 286–296. вилучено із http://tst.stu.cn.ua/article/view/215837

Номер

Розділ

ТЕХНОЛОГІЇ БУДІВНИЦТВА ТА ПРИРОДОЗНАВСТВО