Прикладне програмне забезпечення для оптоволоконного цифрового спектрометра BTC-110S

Автор(и)

  • Сергій Дмитрович Точилін Національний університет «Запорізька політехніка», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5363-2020-3(21)-154-162

Ключові слова:

спектрометр, спектр, прикладне програмне забезпечення

Анотація

Актуальність теми дослідження. Спектральні прилади широко використовуються в наукових та прикладних оптичних дослідженнях. Сучасні спектральні прилади в багатьох випадках є цифровими. Розробка прикладного програмного забезпечення (ПЗ) для цифрових спектральних приладів є актуальним завданням.
Постановка проблеми. Здебільшого компанії, які виготовляють спектральне устаткування, поставляють цифрові спектральні прилади і прикладне ПЗ в комплекті. У багатьох випадках використання цього ПЗ прив'язано до певної платформи. Подібні особливості має прикладне програмне забезпечення для спектрометра BTC-110S. Крім
того, ПЗ, яке поставляється разом із приладами, може не включати необхідних для оптичних досліджень процедур обробки спектральних даних.
Аналіз останніх досліджень і публікацій. У наш час однією з найбільш популярних мов програмування є Java. Останнім часом мовою програмування Java розроблена кросплатформна програма ST_Complex – прикладне ПЗ для спектрометра BTC-110S.
Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Програма ST_Complex має певні обмеження. Вона дозволяє спектрометру BTC-110S реєструвати спектри випромінювання тільки в однократному режимі. Крім того, при обробці спектральних даних відсутня можливість знаходження результатів множення та ділення спектрів один на одного, а також визначення кореляційного спектра та його коефіцієнта відповідності.
Постановка завдання. Розробити Java-додаток, який може використовуватися для реєстрації спектрометром BTC-110S спектрів випромінювання в однократному та безперервному режимі, а також для кількісного порівняння і обробки за допомогою арифметичних операцій спектральних даних об'єктів дослідження. При цьому для порівняння спектрів джерел оптичного випромінювання використовувати різницеві та кореляційні спектри, а також їхні коефіцієнти відповідності.
Виклад основного матеріалу. Описані особливості функціонування та графічний інтерфейс користувача Java-додатка, що вирішує поставлене завдання. Наведені приклади його використання.
Висновки відповідно до статті. Розроблено кросплатформне прикладне ПЗ для реєстрації спектрометром BTC-110S спектрів випромінювання в однократному та безперервному режимі, а також для кількісного порівняння і обробки за допомогою арифметичних операцій спектральних даних об'єктів дослідження. З порівняння спектрів об'єктів дослідження програмою визначаються коефіцієнти відповідності для їх різницевого та кореляційного спектра.

Біографія автора

Сергій Дмитрович Точилін, Національний університет «Запорізька політехніка»

кандидат фізико-математичних наук, доцент

Посилання

Spectrometers. URL: http://www.science-surplus.com/products/spectrometers.

Hopkins Jeffrey L. Using Commercial Amateur Astronomical Spectrographs. Hopkins. London : Springer, 2013. 286 p.

Кобелев Д. И., Иордан В. И. Разработка программного комплекса для управления спектрометром BTC-110S. Ломоносовские чтения на Алтае: фундаментальные проблемы науки и образования : сборник научных статей международной конференции (20-24 октября 2015 г., г. Барнаул). Барнаул : Изд-во АлтГУ, 2015. С. 1109–1114.

Иордан В. И., Кобелев В. И., Лапин А. А. Программный комплекс для регистрации и первичной обработки спектрограмм источников оптического излучения в процессе их регистрации спектрометром BTC-110S. Многоядерные процессоры, параллельное программирование, ПЛИС, системы обработки сигналов. 2017. № 7. С. 220–227.

Умаров М. Ф., Горелик В. С. Оптическая спектроскопия биоактивных препаратов. Вологда : ВоГУ, 2014. 147 с.

Voinov Yu. P., Gorelik V. S., Umarov M. F., Morozova S. V. Difference fluorescence spectroscopy of the structure and composition of bioactive preparations. Bulletin of the Lebedev Physics Institute. 2011. Vol. 38, No. 11. P. 323–327.

TIOBE Index for August 2020. URL: https://www.tiobe.com/tiobe-index/.

Точилін С. Д. Кросплатформне прикладне програмне забезпечення для спектрометра BTC-110S. Міжнародний науковий журнал «Інтернаука». 2019. Т. 1, № 5 (67). C. 45–50.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-09-30

Як цитувати

Точилін, С. Д. (2020). Прикладне програмне забезпечення для оптоволоконного цифрового спектрометра BTC-110S. Технічні науки та технології, (3(21), 154–162. https://doi.org/10.25140/2411-5363-2020-3(21)-154-162

Номер

Розділ

ІНФОРМАЦІЙНО-КОМП’ЮТЕРНІ ТЕХНОЛОГІЇ