Навчальні стенди програмованих логічних контролерів для освітніх цілей

Автор(и)

  • Michal Kelemen Technical University of Kosice, Словенія
  • Sinčák Peter Ján Technical University of Kosice, Словенія

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5363-2020-3(21)-274-280

Ключові слова:

програмований логічний контролер, управління, апаратне забезпечення, людино-машинний інтерфейс, реле

Анотація

Актуальність теми дослідження. Програмований логічний контролер – це пристрій для управління різними системами, зокрема в промисловості. Якщо керований пристрій складний, налагодити додаток складно через ризик його пошкодження. Для цього найкраще використовувати апаратний навчальний стенд для тестування розробленої вами програми.
Постановка проблеми. Стенд для тренувань - це компактний невеликий пристрій, який легко перенести в інше місце. Також це дозволяє з'єднати обладнання для тестування. Апаратний симулятор логічного стану також призначений для моделювання логічної системи з будь-якими вхідними даними за допомогою кнопок або перемикачів, а також із кольоровими індикаторами для візуалізації вихідних даних.
Аналіз останніх досліджень і публікацій. Навчальний пристрій дозволяє здійснити імітацію системи управління справжніми елементами перед практичним використанням у дорогій керованій системі, де будь-яка помилка може призвести до величезних фінансових втрат, але помилки, що виникли під час моделювання на навчальному стенді, лише попереджають і показують слабке місце розробки.
Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Питання мережевої побудови структур програмованих логічних контролерів є не дослідженими, тому на цьому буде зосереджене наступне дослідження.
Постановка завдання. Основна мета – створити компактний пристрій для навчання майбутніх розробників додатків з програмованим логічним контролером, який також можна було б використовувати розробниками-практикам, яким потрібно налаштувати програму перед тим, як встановити її в реальну роботу.
Виклад основного матеріалу. Існуючі навчальні пристрої великі та дорогі, їх непросто носити і не можна розширити. Робота з такими пристроями досить складна. Спроектований тренувальний стенд – це гнучкий та легко переносний пристрій.
Висновки відповідно до статті. Основна цінність полягає в тому, що студенти отримають практичний досвід та навички, необхідні програмістам PLC. Цей пристрій сприяє також креативності студентів, оскільки дозволяє змінювати апаратний склад. У ньому використовується система DIN-рейки, подібна до справжньої монтажної шафи. Стенд також включає людино-машинний інтерфейс для навчання практичному використанню цих пристроїв.

Біографії авторів

Michal Kelemen, Technical University of Kosice

Prof. Ing., PhD

Sinčák Peter Ján, Technical University of Kosice

Ing., PhD student

Посилання

TURLEY, J. (2020) Embedded Processors by the Numbers, EE Times, January 1999. Available online: https://www.eetimes.com/embedded-processors-by-the-numbers/#. Cited 09-01-2020.

LANDER, A. (2019) Programmable Logic Controllers: The Evolution of a Disruptive Technology. Engineering.com. Available online: https://new.engineering.com/story/programmable-logic-controllers-the-evolution-of-a-disruptive-technology. Cited 09-01-2020.

Barrett, M. (2008) The Design of a Portable Programmable Logic controller (PLC) Training System for Use Outside of the Automation Laboratory, International Symposium for Engineering Education, 2008, Dublin City University, Ireland, pp. 1-5.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-09-30

Як цитувати

Kelemen, M., & Peter Ján, S. (2020). Навчальні стенди програмованих логічних контролерів для освітніх цілей. Технічні науки та технології, (3(21), 274–280. https://doi.org/10.25140/2411-5363-2020-3(21)-274-280

Номер

Розділ

ЕЛЕКТРОТЕХНІКА ТА ЕЛЕКТРОНІКА