ВІДНОВЛЕННЯ ДЕРЕВ’ЯНИХ ПРИКРАС ФАСАДІВ СТАРОВИННИХ БУДИНКІВ ЧЕРНІГОВА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5363-2020-4(22)-238-246%20

Ключові слова:

верстат з ЧПК; різьблення; дерев’яне домобудування; деревообробка; дерев’яне мереживо

Анотація

Актуальність теми дослідження. Підвищення продуктивності і рівня автоматизації процесу виготовлення і відновлення елементів дерев’яної архітектури за допомогою сучасного прогресивного обладнання є одним з ефективних шляхів відродження історичних об’єктів дерев’яної архітектури в сучасних умовах.

Постановка проблеми. Необхідність фізичного відновлення великої кількості елементів дерев’яного різьблення на фасадах історичних об’єктів потребує затрат ресурсів як матеріальних, так і людських. Тому розробка високотехнологічних способів відновлення дерев’яного різьблення на історичних фасадах будівель, які дозволяють зберегти ці ресурси, є актуальним завданням з погляду забезпечення високої ефективності процесів механічної обробки виробів із деревини та матеріалів на її основі.

Аналіз досліджень і публікацій. Дерев’яні різьблення на фасадах будинків раніше виготовлялись вручну майстром. Більшість існуючої літератури й зазначені в ній рекомендації належать до ручних методів виготовлення декору фасадів, але зважаючи на велику кількість повторюваних елементів, вони є непродуктивними.

Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Нині є значна кількість прикладів і пропозицій відновлення цегляних фасадів історичних будівель. Робота з дерев’яними фасадами оздобленими різьбленням має свої особливості, які висвітлені не повною мірою і потребують надання практичних рекомендацій з урахуванням технічних можливостей сучасного обладнання.

Метою статті є аналіз особливостей використання сучасного технологічного обладнання для виготовлення і відновлення елементів дерев’яної архітектури.

Виклад основного матеріалу. Розглянуто технологію виготовлення дерев’яних елементів декору фасадів будинків за допомогою сучасних систем автоматизованого проєктування і верстатів з ЧПК. Проаналізовано вплив на характер обробки оброблюваних матеріалів, виду інструменту й режимів обробки.

Висновки відповідно до статті. У межах участі у некомерційному проєкті «Дерев’яне мереживо Чернігова» було вперше використано верстати з ЧПК і сучасні системи автоматизованого проєктування для відновлення дерев’яної архітектури Чернігівщини. Проаналізовано вплив на характер обробки оброблюваних матеріалів, виду інструменту і режимів обробки.

Біографії авторів

Сергій Бойко , Національний університет «Чернігівська політехніка»

кандидат технічних наук, доцент

Станіслав Іващенко

автор ідеї та керівник проекту "Дерев'яне мереживо Чернігова"

Андрій Єрошенко , Національний університет «Чернігівська політехніка»

кандидат технічних наук, доцент

Посилання

Дерев’яне мереживо Чернігова. URL: https://demer.cn.ua/ua.

Войтович І. Г. Основи технології виробів з деревини : підручник. Львів : ТзОВ «Країна ангелят», 2010. 305 с.

DEREVO.info – інформаційний портал деревообробної галузі. URL: www.derevo.info.

Радчук Л. И. Основы конструирования изделий из древесины : учеб. пособие. Москва : ГОУ ВПО МГУЛ, 2006. 200 с. : ил.

Узоры наличников на окна деревянного дома. URL: https://proekt-sam.ru/rezba/uzory-dlya- nalichnikov.html#i-9.

Дячун З. Й. Конструювання меблів: Корпусні вироби : навч. посіб. Київ : Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2007. Ч. 1. 378 с.

Вдовин Р. М. САПР систем автоматизації в АПК : навч. посіб. Київ : НУБіП, 2010. 36 с.

Хокс Б. Автоматизированное проектирование и производство : пер. с англ. Москва : Мир, 1991. 296 с. ил.

Деревинознавство : навч. посіб. / І. С. Вінтонів та ін. Львів : РВВ УкрДЛТУ, 2005. 256 с.

У Чернігові коштом громадського бюджету міської ради виготовили й випустили 20 коротких відеосюжетів про зразки дерев’яної архітектури міста XIX-XX століть. URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-tourism/3156522-u-cernigovi-znali-20-promorolikiv-pro-derevanemerezivo-mista.html.

Бойко С. В., Єрошенко А. М., Ігнатенко П. Л. Підготовка виробництва меблевих фасадів за допомогою сучасних CAM-систем. Технічні науки та технології. 2018. № 1 (11). С. 159-167.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-02

Як цитувати

Бойко , С. ., Іващенко , С., & Єрошенко , А. . (2021). ВІДНОВЛЕННЯ ДЕРЕВ’ЯНИХ ПРИКРАС ФАСАДІВ СТАРОВИННИХ БУДИНКІВ ЧЕРНІГОВА. Технічні науки та технології, (4(22), 238–246. https://doi.org/10.25140/2411-5363-2020-4(22)-238-246

Номер

Розділ

БУДІВНИЦТВО ТА ГЕОДЕЗІЯ