ДОСЛІДЖЕННЯ КІНЕТИКИ НАБУХАННЯ ЕКСТРУДАТІВ, РЕОЛОГІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ КОНЦЕНТРАТІВ ДЛЯ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ

Автор(и)

  • Крістіна Белінська Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка , Ukraine https://orcid.org/0000-0001-8765-5998

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5363-2021-1(23)-128-134%20

Ключові слова:

каші; екструдати; кобиляче молоко; кінетика набухання; в’язкість

Анотація

Досліджено кінетику набухання екструдатів у різних видах молока, вплив екструдатів на реологічні властивості каш та здатність їх до перетравлювання. З’ясовано, що процес набухання екструдатів у кобилячому молоці проходить більш інтенсивно, ніж у коров’ячому. Встановлено, що з підвищенням напружень зсуву в’язкість дослідних систем знижується. Руйнування структури відбувається за порівняно низьких напружень зсуву (700…750 Па). Зростання напружень призводить до утворення практично повністю зруйнованої структури дослідних систем, що характеризується сталим значенням ефективної в’язкості.

Біографія автора

Крістіна Белінська , Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка

кандидат технічних наук

Посилання

Про затвердження Гігієнічних вимог до продуктів дитячого харчування, параметрів безпечності та окремих показників їх якості : Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 6 серпня 2013 р. № 696. URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z1380-13/page.

Васильева Т. В. Экструзионные продукты. Пищевая промышленность. 2003. Вип. 12. С. 6-9.

Mousan G., Kamat D. Cow’s milk protein allergy. Clinical Pediatrics.2016. Vol. 55. Pр. 1054–1063.

Zeng Y., Zhang J. Assessment of Cow’s milk-related symptom scores in early identification of cow’s milk protein allergy in Chinese infants. BMC Pediatrics. 2019. Vol. 191. Pр. 1–7.

Barreto L., Marcell I. Equine milk and its potential use in the human diet. Food science and technology. 2019. Vol. 39. Pр. 1-7.

Mazhitova A., Kulmyrzaev A. Amino Acid and Fatty Acid Profile of the Mare's Milk Produced on Suusamyr Pastures of the Kyrgyz Republic During Lactation Period. Procedia - Social and Behavioral Sciences. 2015. Vol. 195. Pр. 2683-2688.

Markevich-Kenshycka M., Vujtovskii J. Chemical composition and whey protein fraction of late lactation mares' milk. International Dairy Journal. 2013. Vol. 31. Pр. 62–64.

Ромашко О. В., Кобилінська О. В., Лазаренко М. В., Ковбаса В. М. Застосування ультразвуку для дослідження процесу набухання екструдатів. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2003. Вип. 14. С. 57-58.

Ордакова А. И., Щербинин А. А., Засыпкин Д. В. Физические свойства экструдированных продуктов с использованием молочного сырья. Хранение и переработка сельхозсырья. 1997. Вип. 4. С. 14-15.

Остриков А. Н., Смирных А. А., Дорохин С. В. Исследование характера изменения динамической вязкости молочно-фруктовых продуктов. Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. 2013. Вып. 2. С. 47-52.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-02

Як цитувати

Белінська , К. . (2021). ДОСЛІДЖЕННЯ КІНЕТИКИ НАБУХАННЯ ЕКСТРУДАТІВ, РЕОЛОГІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ КОНЦЕНТРАТІВ ДЛЯ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ . Технічні науки та технології, (1(23), 128–134. https://doi.org/10.25140/2411-5363-2021-1(23)-128-134

Номер

Розділ

ХІМІЧНІ ТА ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ