ДОСЛІДЖЕННЯ КОМПОНЕНТНОГО СКЛАДУ ТА АНТИОКСИДАНТНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЕКСТРАКТУ ПРОДУКТУ ПЕРЕРОБКИ ТОМАТА

Автор(и)

  • Вікторія Воробйова Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» , Ukraine https://orcid.org/0000-0001-7479-9140
  • Маргарита Скіба Український державний хіміко-технологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-4634-280X
  • Інна Трус Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine http://orcid.org/0000-0001-6368-6933
  • Світлана Кирій Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine http://orcid.org/0000-0002-2805-7821
  • Світлана Сіренко Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5363-2021-1(23)-145-151%20

Ключові слова:

екстракція; антиоксидантні властивості; жмих томата; холін хлорид-молочна кислота; поліфенольні сполуки

Анотація

Досліджено ефективність використання низькотемпературного евтектичного розчинника [холін-хлорид]/[DLмолочна кислота] для екстракції органічних сполук із продукту переробки томата (Lycopersicon esculentum. Mill.). Методом високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ) встановлено, що основними компонентами екстракту є п-кумарова та хлорогенова кислоти, кверцетин та рутин. За допомогою спектрофотометричного методу кількісно визначено в екстракті наявність фенольних сполук і флаваноїдів. Встановлено, що отриманий екстракт має відносно високу антиралькальну/антиоксиданту активність.

Біографії авторів

Вікторія Воробйова , Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

кандидат технічних наук, доцент

Маргарита Скіба , Український державний хіміко-технологічний університет

кандидат технічних наук, доцент

Інна Трус , Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

кандидат технічних наук, доцент

Світлана Кирій , Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

кандидат технічних наук

Світлана Сіренко, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

студентка

Посилання

Islam T., Yu X., Bad-wal, T. S. & Xu B. Comparative studies on phenolic profiles, antioxidant capacities and carotenoid contents of red goji berry (Lycium barbarum) and black goji berry (Lycium ruthenicum). Chemistry Central Journal. 2017. № 11. 59. Рр. 1–8.

Alrugaibah M., Yagiz Y., & Gu L. Use natural deep eutectic solvents as efficient green reagents to extract procyanidins and anthocyanins from cranberry pomace and predictive modeling by RSM and artificial neural networking. Separation and Purification Technology. 2021. № 255. Рр. 117720.

Bi W., Tian M., Row K.H. Evaluation of alcohol-based deep eutectic solvent in extraction and determination of flavonoids with response surface methodology optimization. J. Chromatogr. A. 2013. № 1285. Рр. 22–30.

Bubalo M.C. Curko N., Tomaˇsevi´c M., Gani´c K.K., Redovnikovi´c I.R. Green extraction of grape skin phenolics by using deep eutectic solvents. Food Chem. 2016. 200. Рр. 159–166.

Chyhyrynets, O. E.,Fateev, Y. F., Vorobiova, V. I. et al. Study of the Mechanism of Action of the Isopropanol Extract of Rapeseed Oil Cake on the At-mospheric Corrosion of Copper. Mater Sci. 2016. № 51. Рр. 644–651.

Knoblich M., Anderson B., & Latshaw D. Analyses of tomato peel and seed byproducts and their use as a source of carotenoids. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2005. № 85. Рр. 1166–1170.

Zuorro A. Enhanced Lycopene Extraction from Tomato Peels by Optimized Mixed-Polarity Solvent Mixtures. Molecules. 2020. № 25(9). С. 2038.

Sengar A. S., Rawson A., Muthiah M., & Kumar Kalakandan, S. Comparison of different ultrasound assisted extraction techniques for pectin from tomato processing waste. Ultrasonics Sonochemistry. 2020. № 61. Рр. 104812.

Bao Y., Reddivari L., & Huang J.-Y. Development of cold plasma pretreatment for improving phenolics extractability from tomato pomace. Innovative Food Science & Emerging Technologies. 2020. № 65. Рр. 102445.

Silva Y. P. A., Ferreira T. A. P. C., Jiao G., & Brooks M. S. Sustainable approach for lycopene extraction from tomato processing by-product using hydrophobic eutectic solvents. Journal of Food Science and Technology. 2019. № 56. Рр. 1649–1654.

Abbott AP, Capper G, Davies DL, Munro HL, Rasheed RK, Tambyrajah. Preparation of novel, moisture-stable, Lewis-acidic ionic liquids containing quaternary ammonium salts with functional side chains. Chem Commun. 2001. № 19. Рр. 2010–2011.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-02

Як цитувати

Воробйова , В., Скіба , М. ., Трус , І. ., Кирій , С., & Сіренко, С. . (2021). ДОСЛІДЖЕННЯ КОМПОНЕНТНОГО СКЛАДУ ТА АНТИОКСИДАНТНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЕКСТРАКТУ ПРОДУКТУ ПЕРЕРОБКИ ТОМАТА . Технічні науки та технології, (1(23), 145–151. https://doi.org/10.25140/2411-5363-2021-1(23)-145-151

Номер

Розділ

ХІМІЧНІ ТА ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ