МЕТОДИКА ВИВЧЕННЯ ЕЛЕКТРОПНЕВМАТИЧНИХ СИСТЕМ, МОДИФІКОВАНА ПАНДЕМІЧНОЮ СИТУАЦІЄЮ

Автор(и)

  • Петер Тулея Technical University of Kosice, Slovakia

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5363-2021-2(24)-38-42

Ключові слова:

методика; навчання; електропневматика; контроль; контролер; програмування; модифікація

Анотація

У статті представлено модифікований варіант навчального робочого місця з урахуванням протиепідемічних обмежень в умовах пандемії коронавірусної інфекції СOVID19. Актуальність розробки ґрунтується на тому, що пандемічна ситуація далека від завершення. Ймовірно, попереду ще кілька хвиль, у ході яких цей проєкт буде задіяний.

У статті описана методична процедура вирішення «пандемічного» варіанта навчального робочого місця з електропневматичними компонентами, який раніше вже успішно використовувався.

Аналіз останніх досліджень і публікацій показав, що хоча окремі виробники пневматичних компонентів досліджують це питання, основна увага приділяється бізнесу, а не практичній, орієнтованій на споживача сфері застосування. Завданням роботи є не доскональна деталізація конструктивного рішення, а ескізний проєкт із демонстрацією його можливостей. Основна мета статті – надати інформацію про те, як забезпечити набуття практичних навичок в умовах дистанційного навчання.

Описане технічне рішення і методика проведення практичних занять у цій галузі в умовах карантинних обмежень нададуть методичне керівництво для створення подібних освітніх удосконалених рішень, тим самим допомагаючи підвищити якість підготовки нового покоління інженерів в умовах триваючої пандемії.

Представлена в роботі модифікована методика вивчення елементів електропневматичних систем в лабораторії пневматичних механізмів постійно перебуває в стадії розробки. У майбутньому (в залежності від фінансових можливостей) ставиться за мету розширення можливостей цього тренажера, доповнюючи його іншими моделями робочих місць. Також передбачено можливість створення варіанта навчального робочого місця з декількома типами контролерів.

Стаття є публікацією методичного характеру.

Біографія автора

Петер Тулея, Technical University of Kosice

Eng., PhD, Assistant Professor, Faculty of Mechanical Engineering, Institute of automation, mechatronics, robotics and Production Systems, Department of Production Systems and Robotics

Посилання

Tuleja, P., Mamontov, P. (2018). Application of industrial pneumatic components in the educational process. Technical sciences and technologies, 3 (13), 68–73. http://tst.stu.cn.ua/articles/1548250674891.pdf.

Вархола, М., Тулея: П.: Методическая модель подготовки студентов для применения на практике автоматизированных устройств работающих на основе сжатого воздуха. Збірник наукових праць: педагогічна секція, Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка. 2010. С. 188-191.

Mamontov, P., Tuleja, P.: Návrh a realizácia stendu pre výučbu pneumatických mechanizmov, Diplomová práca, Technická univerzita v Košiciach, Strojnícka fakulta, Košice, 2018, 58 str. (in Slovak).

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-05

Як цитувати

Тулея, П. (2021). МЕТОДИКА ВИВЧЕННЯ ЕЛЕКТРОПНЕВМАТИЧНИХ СИСТЕМ, МОДИФІКОВАНА ПАНДЕМІЧНОЮ СИТУАЦІЄЮ. Технічні науки та технології, (2(24), 38–42. https://doi.org/10.25140/2411-5363-2021-2(24)-38-42

Номер

Розділ

ПРИКЛАДНА МЕХАНІКА, МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО ТА МАШИНОБУДУВАННЯ