ПРОСТЕ ВИМІРЮВАННЯ ШВИДКОСТІ В СПОРТУ НА ОСНОВІ УЛЬТРАЗВУКУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5363-2021-3(25)-213-219

Ключові слова:

спорт; ультразвук; ультразвуковий датчик; вимірювання швидкості

Анотація

У процесі тренування аматорського та професійного спорту необхідний аналіз підвищення результативності.
Це можна зробити шляхом об’єктивного вимірювання деяких здібностей спортсмена (необхідних для спорту). Однією з важливих здібностей є максимальна швидкість бігу спортсмена. Ця здатність також потрібна в більшості командних видів спорту.
Початковий намір розробки вимірювального пристрою полягав у досягненні радіолокаційного вимірювання
швидкості рухомих об’єктів у спорті.
На основі первинних випробувань класичних ультразвукових модулів HC-SR04 ми вирішили використати класичний принцип вимірювання швидкості об’єкта між двома модулями. У цьому рішенні швидкість переміщення об’єкта
між модулями оцінюється як середня швидкість, досягнута між цими модулями.
Наразі це вимірювання є обмеженим і випробовується лише для вимірювання швидкості бігу спортсменів.
Ми розміщуємо обидва модуля на відстані 10 - 20 м один від одного в місцях, між якими вимірюється швидкість руху спортсмена. Модулі розташовані так, що вимірювана людина бігає спочатку біля М1, а потім поруч із М2. Якби людина бігла в протилежному напрямку або якщо ми поміняли місцями окремі модулі, вимірювання швидкості не було б успішним. Тому важливо знати, який це модуль, і на основі цього правильно їх розмістити.
Метою було розробити та впровадити вимірювання швидкості для спортивних занять.
Описана вимірювальна система чудово підходить для перевірки результатів навчальної діяльності. Можна використовувати цілеспрямоване тестування та навчання, щоб визначити прогрес людей у швидкості або досягнення
максимальної швидкості в короткому розділі. Завдяки модулям з незалежним джерелом живлення та радіочастотному зв'язку, пристрій простий у використанні протягом кількох десятків секунд.

Біографії авторів

Марек Сукоп, Технічний університет Кошице

професор, факультет машинобудування, кафедра виробничих систем та робототехніки

Максим Гриців, Технічний університет Кошице

аспірант, факультет машинобудування, кафедра виробничих систем та робототехніки

Карол Кабач, Технічний університет Кошице

інж. студент, факультет машинобудування, кафедра виробничих систем та робототехніки

Посилання

Krabáč, K. Zariadenie merania rýchlosti na báze mikrokontroléra a ultrazvukového senzoru pre podporu športového tréningu. Diplomová práca, 2021, Strojnícka fakulta TUKE.

Arduino. Dostupné z: https://www.arduino.cc/.

Getting Started with the HC=SR04 ultrasonic sensor. Dostupné z: https://create.arduino.cc/projecthub/Isaac100/getting-started-with-the-hc-sr04-ultrasonic-sensor-036380.

Arduino Radio Communication (nRF24L01). Dostupné z: https://create.arduino.cc/projecthub/eEdizon/arduino-radio-communication-nrf24l01-0fec7a?ref=search&ref_id=nRF24L01&offset=5.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-30

Як цитувати

Сукоп, М., Гриців, М., & Кабач, К. (2021). ПРОСТЕ ВИМІРЮВАННЯ ШВИДКОСТІ В СПОРТУ НА ОСНОВІ УЛЬТРАЗВУКУ. Технічні науки та технології, (3(25), 213–219. https://doi.org/10.25140/2411-5363-2021-3(25)-213-219

Номер

Розділ

ІНФОРМАЦІЙНО-КОМП’ЮТЕРНІ ТЕХНОЛОГІЇ