ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ПРИ ВОДОПІДГОТОВЦІ ТА МОЖЛИВОСТІ ЇЇ АВТОМАТИЗАЦІЇ НА ПРИКЛАДІ ВИРОБНИЦТВА ПИТНОЇ ВОДИ «СІВЕРСЬКА»

Автор(и)

  • Жанна Замай Національний університет «Чернігівська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0003-2879-4677
  • Світлана Боровик ТОВ «Нептун», Україна
  • Ігор Костенко Національний університет «Чернігівська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0003-1195-5163
  • Геннадій Пасов Національний університет «Чернігівська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0001-7248-9085
  • Наталія Буяльська Національний університет «Чернігівська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0002-6800-5604
  • Сергій Цибуля Національний університет «Чернігівська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0002-7843-6061

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5363-2021-3(25)-220-228

Ключові слова:

водопідготовка; показники і нормативи якості питної води; зворотний осмос; програма Exel; автоматизація

Анотація

У роботі вирішено проблему розрахунку іонного складу води після змішування на ТОВ «Нептун» (смт Мена Чернігівської області). Для додаткової мінералізації очищеної води після другого ступеня системи очистки компанії ECOSOFT (зворотній осмос) пропонується змішування її з водою після першого ступеню очищення (іонообмінний).
Для оперативного визначення концентрацій кожного іону в результуючій воді використовується електронний табулятор Microsoft Office Excel. Для точного дозування води відповідно до обраного коефіцієнта змішування рекомендується цифровий давач рівня води ECMS. Автоматизація дасть можливість виробляти продукцію різного складу залежно від замовлень споживачів.

Біографії авторів

Жанна Замай, Національний університет «Чернігівська політехніка»

кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри харчових технологій

Світлана Боровик, ТОВ «Нептун»

заступник директора

Ігор Костенко, Національний університет «Чернігівська політехніка»

кандидат технічних наук, доцент кафедри харчових технологій

Геннадій Пасов, Національний університет «Чернігівська політехніка»

кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри автомобільного транспорту та галузевого машинобудування

Наталія Буяльська, Національний університет «Чернігівська політехніка»

кандидат технічних наук, доцент кафедри харчових технологій

Сергій Цибуля, Національний університет «Чернігівська політехніка»

доктор технічних наук, професор кафедри харчових технологій

Посилання

Толстопалова Н. М. Технологія та обладнання одержання питної та технічної води. Практикум. Частина 1 [Електронний ресурс]: навчальний посібник для студ. спеціальності 161 «Хімічні технології та інженерія», спеціалізації «Хімічні технології неорганічних речовин та водоочищення» / Н. М. Толстопалова, М. І. Літинська, Т. І. Обушенко. – К.: КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019. – 101 с. – Режим доступу: https://ela.kpi.ua/handle/123456789/29414.

Cheremisinoff N. P. Handbook of water and wastewater treatment technologies / N. P. Cheremisinoff. – B.: Butterworth-Heinemann, 2002. – 645 p.

Senior D. Technology of bottled water. Second Edition / D. Senior, N. Dege. – UK: Blackwell Publishing, 2005. – 411 p.

Water mineralization and its importance for health / Ferreira-Pêgo C. et al. // Alimentacion, Nutricion y Salud. – 2016. – Vol. 23, № 1. – P. 4–18.

Файвішенко Д. С. Споживчий ринок мінеральної води: українські реалії / Д. С. Файвішенко // Підприємництво і торгівля. – 2019. – № 25. – С. 122–128.

Волошина М. Аналіз ринку мінеральної води України з 2016 року [Електронний ресурс] / М. Волошина. – Режим доступу: https://koloro.ua/ua/blog/issledovaniya/analiz-rynka-mineralnoivody-2016.html.

Сичов М. І. Бювети як альтернативна складова якісного водопостачання / М. І. Сичов, Л. В. Коломієць, С. Д. Болдирєв // Збірник наукових праць Одеської державної академії технічного регулювання та якості. – 2015. – № 1(6). – С. 6–10.

Збалансованість мінерального складу питних вод як чинник впливу на здоров’я населення міських агломерацій північно-західного причорномор’я / Т. А. Сафранов, Н. В. Грабко, А. А. Поліщук, Г. Г. Трохименко // Вісник Одеського державного екологічного університету. – 2016. – № 20. – С. 5–17.

Медико-гідрогеохімічні чинники геологічного середовища України / за ред. Г. I. Рудька. – Київ – Чернівці : Букрек, 2015. – 724 с.

Автоматизація підприємств харчової промисловості [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.inagro.com.ua/programs/harchova/.

Fast, efficient and user-friendly data analysis – with Tibco® data science / Statistica™ [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.statistica.com/en/.

Important ptc mathcad announcement [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.mathcad.com/en/.

Originlab [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.originlab.com.

Microsoft 365 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.microsoft.com/ukua/microsoft-365.

Автоматизація системи водопідготовки [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://technoimpex.com/avtomatyzatsiya-systemy-vodopidhotovky.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-30

Як цитувати

Замай, Ж., Боровик, С., Костенко, І., Пасов, Г., Буяльська, Н., & Цибуля, С. (2021). ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ПРИ ВОДОПІДГОТОВЦІ ТА МОЖЛИВОСТІ ЇЇ АВТОМАТИЗАЦІЇ НА ПРИКЛАДІ ВИРОБНИЦТВА ПИТНОЇ ВОДИ «СІВЕРСЬКА». Технічні науки та технології, (3(25), 220–228. https://doi.org/10.25140/2411-5363-2021-3(25)-220-228

Номер

Розділ

ХІМІЧНІ ТА ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ