ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ СИСТЕМ ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ З ІНФРАЧЕРВОНОГО СУШІННЯ ЗЕРНА
DOI:
https://doi.org/10.25140/2411-5363-2021-4(26)-75-86Ключові слова:
сушка; інфрачервоне; зерно; комп’ютерні системиАнотація
У статті представлено результати науково-методичного дослідження проблеми інформаційної підтримки технологічних процесів сушіння зерна на основі технології інфрачервоного випромінювання. Наведено результати теоретичних та експериментальних досліджень. Запропонована удосконалена модель процесу інфрачервоного сушіння для зернових культур, яка на відміну від існуючих орієнтована на застосування в системах підтримки прийняття рішень при організації процесу сушіння. Результатами експериментів доведено, що за рахунок значного збільшення щільності теплового потоку на поверхні опромінюваного матеріалу та проникнення всередину матеріалу інфрачервоних променів, використання інфрачервоних променів посилює процес сушіння зерна. Доведено, що використання сучасних інформаційних технологій, раціональних схем і режимних параметрів процесів інфрачервоного сушіння зерна, дозволять скоротити час видалення вологи при «дбайливих» режимах сушіння для забезпечення необ-
хідних якісних показників продукту. Доведено, що застосовування сучасних інформаційних технологій, керованого плану процесу інфрачервоного сушіння зерна та параметрів моделі дозволить скоротити час сушки та забезпечити відповідність вимогам якості до отриманої продукці
Посилання
Цугленок Н. В. Функциональное описание процесса сушки зерна / Н. В. Цугленок // Вестник КрасГАУ. – 2005. – № 8. – С. 217–221.
Влияние ИК-обработки зерна пшеницы и ржи на параметры процесса его измельчения / Л. Н. Крикунова, Т. В. Андриенко, В. Я. Черных, А. В. Лебедев // Известия вузов. Пищевая технология. – 2007. – № 4. – С. 76-77.
Цугленок Н. В., Манасян С. К., Демский С. К. Техника и технология сушки зерна : учебное
пособие / [Н. В. Цугленок, С. К. Манасян, Н. В. Демский]. – Красноярск : Краснояр. гос. аграр. ун-т, 2007. – 119 с.
Анисимов А. В. Система автоматического управления температурой и влажностью при подготовке зерна к помолу / А. В. Анисимов // Вестник Саратовского госагроуниверситета им. НИ Вавилова. – 2013. – № 10. – С. 44-47.
Исследование температурного поля инфракрасной нагревательной системы для сушки зародышей зерна пшеницы и ржаных отрубей / С. Ф. Демидов, Б. А. Вороненко, С. С. Беляева, В. И. Марченко // Научный журнал НИУ ИТМО. Серия «Процессы и аппараты пищевых производств». – 2013. – № 2. – С. 384-396.
Калініченко Р. А. Математичне моделювання тепломасообмінних процесів високотемпературної термообробки зернових матеріалів / Р. А. Калініченко, В. Д. Войтюк // Науковий вісник НУБіП України. Серія: Техніка та енергетика АПК. –2017. –Вип. 275. – С. 59–67.
Лахно В. А. Использование компьютерных систем для повышения эффективности информационной поддержки инфракрасной сушки зерна : монография / В. А. Лахно, Д. А. Ширяев; Луган. нац. аграр. ун-т. – Луганск : Элтон-2, 2011. - 154 c.
Матус Ю. В. Інформаційна підтримка технологічного процесу інфрачервоного сушіння зерна / Ю. В. Матус, В. А. Лахно, Т. Ю. Осіпова // Вісник Східноукраїнського національного університету ім. Володимира Даля. – 2019. – № 7(255). – С. 43-49.
Проничев С. А. Автоматическое регулирование температурных режимов при ИК-сушке семенного зерна / С. А. Проничев // Хранение и переработка сельскохозяйственного сырья. –2006. – № 1. – С. 52-53.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.