Маніпулювання чутливими об’єктами за допомогою стисненого повітря

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5363-2022-3(29)-45-51

Ключові слова:

стиснене повітря; вакуум; маніпулювання; об’єкт маніпуляції; оптимізація параметрів

Анотація

У статті розглянуто проблему маніпулювання об’єктами, природа яких вимагає специфічних властивостей середовища, у якому відбувається маніпулювання. Маніпулювання, описане у статті, вимагає підвищеної уваги при захопленні конкретного об'єкта. Як приклад було обрано дії з носіями CD/DVD.
Для цього в межах багаторічної підготовки навчальних стендів на нашій кафедрі розроблено та впроваджено чергове навчальне місце, яке буде служити для навчання студентів кафедри та інституту у сфері ефективного використання стисненого повітря при виконанні завдань, що вимагають використання негативного тиску.
Модель робочого місця, описана в статті, доступна для студентів як частина навчального процесу, а також для технічної громадськості, як частина демонстрації переваг запропонованого застосування. Модель дозволяє вирішувати не тільки загальну задачу маніпулювання, але й часткові завдання, пов’язані із сортуванням, ініціалізацією та програмуванням логічного контролера.
Крім загальних критеріїв такого маніпуляційного завдання, у статті також описано техніко-конструктивне рішення моделі. Його технічне рішення полягає в розробленому та фізично реалізованому механізмі, який дозволяє маніпулювати обраним об’єктом маніпулювання. Проєктована частина пневматичного контуру, у якій створюється негативний тиск, розроблена з урахуванням економії стисненого повітря під час маніпуляційного завдання. Це було досягнуто за допомогою схеми з використанням одноступінчатого ежектора в поєднанні зі зворотним
клапаном і вакуумним резервуаром, що створило умови для створення «вакуумного замку», подібного до того, який часто використовується в гідравліці.
Весь цей проєкт створених навчальних робочих місць також підтримується методичною підтримкою у вигляді навчального тексту (наразі готується), включаючи проєктування пневматичної схеми, опис і параметричне визначення використовуваних компонентів і складену програму керування для використовуваних контролерів. Також готується проєктування та впровадження модуля підтримки бази даних для відповідного відбору необхідної інформації.
Стаття має навчально-описовий характер.

Біографія автора

Петро Тулея, Кошицький технічний університет

доцент, доцент кафедри Виробничих систем і робототехніки

Посилання

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-29

Як цитувати

Тулея, П. . (2022). Маніпулювання чутливими об’єктами за допомогою стисненого повітря. Технічні науки та технології, (3(29), 45–51. https://doi.org/10.25140/2411-5363-2022-3(29)-45-51

Номер

Розділ

ПРИКЛАДНА МЕХАНІКА, МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО ТА МАШИНОБУДУВАННЯ