Аналіз ефективності застосування ферментних препаратів та вимоги щодо їх безпечності в крафтовому виробництві пива

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5363-2022-3(29)-126-135

Ключові слова:

ферментні препарати; пивоваріння; крафтове виробництво; екстрактивність дробини; колої- дна стійкість, безпечність

Анотація

У роботі експериментально досліджено та обґрунтовано можливість використання доступних на ринку ферментних препаратів з метою оптимізації процесу фільтрації крафтового пива. Застосування ферментних препаратів дає змогу прискорити технологічний цикл виробництва, отримати готову продукцію з високими показниками колоїдної стійкості. Досліджено та оцінено вплив ферментних препаратів Laminex® МАХ Flow 4G, Amylex 5Т, Beerzym® AMYL HT, Beerzym® BG, ЕnerZyme® Р7 на процес фільтрації сусла шляхом визначення вмісту екстрактивних речовин у пивній дробині в умовах пивної майстерні “Bierwelle”. У роботі представлено вимоги безпечності до ферментних препаратів, що використовуються у пивоварних виробництвах.

Біографії авторів

Жанна Замай, Національний університет «Чернігівська політехніка»

кандидат технічних наук, доцент кафедри харчових технологій

Оксана Гуменюк, Національний університет «Чернігівська політехніка»

кандидат хімічних наук, доцент кафедри харчових технологій

Олена Хребтань, Національний університет «Чернігівська політехніка»

кандидат технічних наук, завідувач кафедри харчових технологій

Сергій Пономаренко, Національний університет «Чернігівська політехніка»

кандидат економічних наук, завідувач кафедри публічного управління та менеджменту організацій

Констянтин Іваненко, Національний університет «Чернігівська політехніка»

кандидат технічних наук, доцент кафедри харчових технологій

Посилання

Домарецький В. А. Технологія солоду та пива / В. А. Домарецький. – К. : ІНКОС, 2004. – 426 с.

Данилова Л. А. Практика производства стабильного пива / Л. А. Данилова, Т. А. Березка, В. А. Домарецкий // Пищевые технологии Food&Drink. – 2006. – № 1. – С. 8-11.

Романова З. Дослідження процесів та засобів сприяння стійкості пива / З. Романова, Н. Федорова, М. Яремчук // Slovak international scientific journal. – 2019. – № 30. – С. 32-35.

Федорова Н. Дослідження можливостей подовження стійкості пива [Електронний ресурс] / Н. Федорова, З. Романова // InterConf. – 2020. – № 3(36). – С. 1325-1329. – Режим доступу: https://ojs.ukrlogos.in.ua/index.php/interconf/article/view/6521.

Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів : Закон України від 23.12.1997 № 771/97-ВР (зі змінами від 28.07.2022 № 2468-ІХ) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text.

Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин : Закон України від 18.05.2017 № 2042-VІІІ [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2042-19#Text.

Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) : Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590

(зі змінами від 17.10.2015 № 429) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1704-12#Text.

Олійнічук, С. Т. Вплив збільшення норм додавання α -амілази та глюкоамілази на повноту зброджування сусла із крохмалевмісної сировини [Електронний ресурс] / С. Т. Олійнічук, Р. Г. Кириленко, Я. М. Харевич // Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті Євроінтеграції : збірник матеріалів Х Міжнародної науково-технічної конференції, 09–10 листопада 2021 р., м. Київ. – К. : НУХТ, 2021. – С. 137–138. – Режим доступу:

https://drive.google.com/file/d/19UKlOwRCKdLnSAB-vq0YCt8lMP6wC9NK/view.

Магорівська Г. Я. Приготування пивного сусла з використанням ферментного препарату Hytemphase [Електронний ресурс] / Г. Я. Магорівська // Науковий вісник НЛТУ України. – 2009. – Вип. 19.4. – С. 110-113. – Режим доступу: https://nv.nltu.edu.ua/Archive/2009/19_4/110_Magoriwska_19_4.pdf.

Вплив ферментних препаратів на технологію виробництва та якість пива калуської пивоварні / Я. Ф. Шепіда, Ю. І. Сидоров, В. П. Новіков, Р. Й. Влязло // Вісник Державного університету «Львівська політехніка». – 2001. – № 426: Хімія, технологія речовин та їх застосування. – С. 148–150.

Романова З. М. Інтенсифікація процесів пивоваріння за участі ферментів [Електронний ресурс] / З. М. Романова, О. С. Романов, Л. О. Косоголова // Проблеми екологічної біотехнології. – 2017. – № 2. – Режим доступу: https://dspace.nau.edu.ua/bitstream/NAU/38986/1/2017_2.pdf.

Лойко С. Дослідження впливу ферментів та фенолів сировини для стійкості пива [Електронний ресурс] / С. Лойко, В. Рубан, З. Романова // Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті : 84-а міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів, 5–6 квітня 2018 р. – К. : НУХТ, 2018. – Ч. 1. – С. 285. – Режим доступу: http://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/27841.

Кошова В. М. Вплив поліфенолів на колоїдну стійкість пива / В. М. Кошова, Н. Є. Мацулевич // Наукові праці НУХТ. – 2011. – № 37-38. – С. 34-37.

Кошова В. М. Вплив ферментних препаратів на колоїдну стійкість пива / В. М. Кошова, Т. Г. Мисюра, Н. В. Попова // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2017. – Т. 23, № 4. – С. 127-132. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2017_23_4_18.

Laminex. The ideal filtration aid in beer [Electronic resource]. – Accessed mode: https://www.dupontnutritionandbiosciences.com/brewing/products/laminex.html.

Амілекс 5Т [Electronic resource]. – Accessed mode:http://ekspoteh.ru/index.php?name=production&op=printe&id=129.

Thermostable bacterial ‐amylase for starch liquefaction in beer production with malt and adjuncts [Electronic resource]. – Accessed mode: https://erbsloeh.com/fileadmin/user_upload/pdf/Beer/technical_data_sheets/GB/beerzym_amyl_ht-beer-technical_data-sheet-english-erbsloeh.pdf.

Thermostable fungal ‐glucanase for glucan degradation in brewing mashes [Electronic resource]. – Accessed mode: https://erbsloeh.com/fileadmin/user_upload/pdf/Beer/technical_data_sheets/GB/beerzym_bg-beer-technical_data-sheet-english-erbsloeh.pdf.

Neutrale Bakterien-Proteinase zur Proteolyse in Braumaischen mit Rohfruchtanteilen [Electronic resource]. – Accessed mode: https://erbsloeh.com/fileadmin/user_upload/pdf/Beer/technical_data_sheets/DE/enerzyme_p7-bier-datenblatt-deutsch-erbsloeh.pdf.

Регламент європейського парламенту і Ради (ЄС) № 1332/2008 від 16 грудня 2008 року про харчові ензими та внесення змін до Директиви Ради 83/417/ЄЕС, Регламенту Ради (ЄС) № 1493/1999, Директиви 2000/13/ЄС, Директиви Ради 2001/112/ЄС і Регламенту (ЄС) № 258/97 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_017-08.

Мелетьєв А. Є. Технохімічний контроль солоду, пива та безалкогольних напоїв : підручник / А. Є. Мелетьєв, С. Р. Тодосійчук, В. М. Кошова. – Вінниця : Нова книга, 2008. – 300 с.

Герез А. В. Шляхи підвищення стійкості пива / А. В. Герез, О. С. Дулька, В. Л. Прибильський // Debats scientifiques et orientations prospective du developpement scientifique : International Scientific and Practical Conference, 5 February 2021. – Paris : République française «La Fedeltà»,

– Pр. 35-37. [Electronic resource]. – Accessed mode: https://ojs.ukrlogos.in.ua/index.php/logos/issue/view/05.02.2021/439.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-30

Як цитувати

Замай, Ж. ., Гуменюк, О. ., Хребтань, О. ., Пономаренко, С. ., & Іваненко, К. (2022). Аналіз ефективності застосування ферментних препаратів та вимоги щодо їх безпечності в крафтовому виробництві пива. Технічні науки та технології, (3(29), 126–135. https://doi.org/10.25140/2411-5363-2022-3(29)-126-135

Номер

Розділ

ХІМІЧНІ ТА ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ