Якісні показники тіста для вареників із використанням імеретинського шафрану

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5363-2023-4(34)-174-181

Ключові слова:

борошняні страви; прісне тісто; вареники; імеретинський шафран; квіти чорнобривців; етнічна їжа

Анотація

У роботі розглянуто актуальні питання з вирішення проблем розширення асортименту борошняних страв із використанням натуральних джерел біологічно активних речовин. Актуальним питанням сучасності є дослідження стародавніх етнічних традицій національних страв різних народних етносів. Тому внесення в рецептуру тіста для вареників їстівних квітів надає нової ідеї в пошуку поєднання традиційної рецептури та інноваційного підходу до створення нової продукції. Проведено дослідження технологічних аспектів використання вітчизняної рослинної сировини – сушених квітів чорнобривців (імеретинського шафрану) в технології тіста для вареників. Для визначення показників якості продукції використовували стандартні методи. У статті описано особливості технології приготування прісного тіста для вареників. Розроблений варіант прісного тіста для вареників може бути рекомендовано до складу виробничої програми закладу ресторанного господарства.

Біографії авторів

Тетяна Маренкова, Сумський національний аграрний університет

старший викладач кафедри технології харчування

Ольга Середа, Сумський національний аграрний університет

старший викладач кафедри технології харчування

Посилання

Danyliuk, І. (2017). Tekhnolohiia prisnoho tista iz poroshkom atherinapontica ta boroshnom proroshchenoho zerna pshenytsi [Technology of fresh dough with atherinapontica powder and sprouted wheat flour]. Tekhnichni nauky ta tekhnolohii – Technical sciences and technologies, (4(10)), 228–234.

Tkachenko, N.A., Nekrasov, P.O., Vikul, S.I., Honcharuk, Ya.A. (2016). Optymyzatsiia parametriv ekstrahuvannia biolohichno-aktyvnykh rechovyn kvitiv Tagetes Patula [Optimization of pa-rameters of extraction of biologically active substances of Tagetes Patula flowers]. Naukovyi visnyk LNUVMBT imeni S.Z. Gzhytskoho – Scientific Bulletin of S. Z. Gzhitsky LNUVMBT, (8(65)), 122–132.

Ivashyna, L.L., Byshovets, L.H. (2021). Innovatsii v tekhnolohii pryhotuvannia borshchu «Kholodnoiarskoho» [Innovations in the technology of making "Kholodnoyarskyi" borscht]. Innovatsii ta tekhnolohii v sferi posluh i kharchuvannia – Innovations and technologies in the field of services and food, (1-2(3-4)), 51-58.

Spetsiia/pryprava shafaran (imeretynskyi shafran) [Saffron spice/condiment (Imereti saffron)]. (n.d.). https://prom.ua/ua/p1298756591-spetsiyapriprava-zafaranimeretinskij.html.

Imeretynskyi shafran [Imereti saffron]. (n.d.). https://spiceryshop.com.ua/content/imeretinskii-shafran.

Berbets, T.M. (2021). Yistivni kvity – nova tendentsiia u suchasnii kulinarii [Edible flowers – a new trend in modern cooking]. Visnyk Umanskoho natsionalnoho universytetu sadivnytstva – Bulletin of the Uman National University of Horticulture, (2), 52-57.

Khomichak, L.M., Humeniuk, H.D., Bal-Prylypko, L.V., Slyva, Yu.V. (2010). Suchasnyy stan pytannya yakosti ta bezpechnosti zerna ta zernoproduktiv v Ukraini [The current state of the quality and safety of grain and grain products in Ukraine]. Khlebopekarskoe y kondyterskoe delo – Bakery and con-fectionery business, (3(65)), 26–29.

Shapovalova, N., Vezhlivtseva, S, Antiushko, D, (2021). Spozhyvni vlastyvosti lokshyny z vy-korystannyam poroshku iz sutsvittya chornobryvtsiv [Consumer properties of noodles using marigold inflorescence powder]. Tovary i rynky – Goods and markets, (4), 102–112. 9. Parklak, W., Ounjaijean, S., Kulprachakarn, K., Boonyapranai, K. (2023). InVitro α-Amylase and α-Glucosidase Inhibitory Effects, Antioxidant Activities, and Lutein Content of Nine Different Cultivars of Marigold Flowers (Tagetes spp.). Molecules, (28(3314)), 2-11. https://doi.org/10.3390/ molecules28083314.

Gong, Y., Liu, X., He, W.H., Xu, H.G., Yuan, F., Gao, Y.X. (2012). Investigation into the antioxidant activity and chemical composition of alcoholic extracts from defatted marigold (Tagetes erecta L.) residue. Fitoterapia, (83), 481–489.

Kusmiati, Caesarianto, W., Afiati, F., Hutabarat, R. (2019). Effect lutein of marigold flower (Tagetes erecta L.) on decreasing glucose and malondialdehyde levels in Alloxan-induced blood mice. AIP Conference. Proceedings, (2120(1)). https://doi.org/10.1063/1.5115726.

Rodda, R., Avvari, S.K., Chidrawar, V.R., Reddy, T.R. (2013). Pharmacological screening of synergistic antidiabetic efficacy of Tagetes erecta and Foeniculum vulgare. Int. J. Phytopharm, (4(4)), 223–229.

Maliuhina O. O., Mazulin O. V., Smoilovska H. P., Mazulin H. V., Yerenko O. K. (2014). Komponentnyi sklad ta protymikrobna diia efirnoi olii sutsvit chornobryvtsiv priamostoiachykh [Component composition and antimicrobial action of the essential oil of marigold inflorescence]. Farmatsevtychnyi zhurnal – Pharmaceutical Journal, (1), 86-92. http://nbuv.gov.ua/UJRN/ pharmazh_2014_1_14.

Maliuhina O. O., Mazulin O. V., Mazulin H. V. (2013). Vyznachennia kilkisnoho vmistu flavonoidiv u sutsvittiakh chornobryvtsiv rozlohykh i priamostoiachykh [Determination of the quantitative content of flavonoids in the inflorescences of spreading and upright marigolds]. Zaporizkyi medychnyi zhurnal – Zaporizhzhya Medical Journal, (6(18)), 88-91. http://nbuv.gov.ua/UJRN/Zmzh_2013_6_23.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-29

Як цитувати

Маренкова, Т., & Середа, О. (2023). Якісні показники тіста для вареників із використанням імеретинського шафрану. Технічні науки та технології, (4 (34), 174–181. https://doi.org/10.25140/2411-5363-2023-4(34)-174-181

Номер

Розділ

ХІМІЧНІ ТА ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ