Дослідження безпечності використання ПЕТ пляшок із вторинної сировини для пакування харчових продуктів

Автор(и)

  • Сергій Павлюк Державний вищий навчальний заклад «Український державний хіміко-технологічний університет», Україна https://orcid.org/0009-0004-7615-963X
  • Тетяна Філінська Державний вищий навчальний заклад «Український державний хіміко-технологічний університет», Україна https://orcid.org/0009-0009-7921-1989
  • Ірина Суха Державний вищий навчальний заклад «Український державний хіміко-технологічний університет», Україна https://orcid.org/0000-0002-5579-2047
  • Антоніна Філінська Державний вищий навчальний заклад «Український державний хіміко-технологічний університет», Україна https://orcid.org/0009-0001-6975-6186

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5363-2023-4(34)-188-194

Ключові слова:

поліетилентерефталат; тара; харчові продукти; молоко; оцтова кислота; молочна кислота; розчини спирту; токсичні речовини

Анотація

У харчовій промисловості для пакування продукції використовують різні види тари. Вагоме місце посідає полімерна тара, яка має низку переваг і зручностей у застосуванні, але як одноразова створює високі екологічні ризики забруднення навколишнього середовища. Сучасні тенденції до зниження залежності від одноразової тари супроводжуються впровадженням новітніх технологій, які дозволяють використовувати при виготовленні полімерної тари не лише первинну сировину в чистому вигляді, але і її суміші із вторинною в різних пропорціях. Кількість вторинної сировини може досягати 70 %, а іноді й більше, що, безперечно, знижує негативний вплив полімерних відходів на стан навколишнього середовища і здоров’я людей. У статті наведено результати дослідження безпечності використання пляшок, виготовлених повністю з вторинного поліетилентерефталату, для пакування молока 2,5%-вої жирності, спиртовмісної продукції з вмістом спирту 5% і 40%, а також водних розчинів оцтової і молочної кислоти різної концентрації. Визначені показники міграції у досліджувані середовища ацетальдегіду, ацетону, бутанолу, ізопропанолу, метанолу, етилбензолу, диметилтерефталату та інших токсичних компонентів відповідають встановленим гігієнічним нормативам і не перевищують допустимої кількості міграції. Пляшки, виготовлені повністю з вторинної сировини, відповідають вимогам до тари, що контактує з харчовими продуктами, і можуть бути рекомендовані для пакування досліджуваних типів продукції.
 

Біографії авторів

Сергій Павлюк, Державний вищий навчальний заклад «Український державний хіміко-технологічний університет»

аспірант кафедри технологій природних і синтетичних полімерів, жирів та харчової продукції

Тетяна Філінська, Державний вищий навчальний заклад «Український державний хіміко-технологічний університет»

кандидат технічних наук, доцент кафедри технологій природних і синтетичних полімерів, жирів та харчової продукції

Ірина Суха, Державний вищий навчальний заклад «Український державний хіміко-технологічний університет»

кандидат технічних наук, доцент кафедри технологій природних і синтетичних полімерів, жирів та харчової продукції

Антоніна Філінська, Державний вищий навчальний заклад «Український державний хіміко-технологічний університет»

старший викладач кафедри технологій природних і синтетичних полімерів, жирів та харчової продукції

Посилання

Hortseva, L.V., Shutova, T.V., Martynova, O.S., Zavalna, V.V., Kostiuchenko, T.P. (2018). Otsinka ryzykiv dlia zdorovia liudyny pakuvalnykh materialiv dlia kharchovykh produktiv i shliakhy yikh zapobi-hannia [Assessment of risks to human health of packaging materials for food products and ways to prevent them]. Ukrainskyi zhurnal suchasnykh problem toksykolohii – Ukrainian journal of modern problems of tox-icology, 4(84), 59-62. http://dx.doi.org/10.33273/2663-4570-2018-84-4-59-62.

Jones, H., Saffar, F., Koutsos, V., Ray, D. (2021). Polyolefins and Polyethylene Terephthalate Package Wastes: Recycling and Use in Composites. Energies, 14, 7306. https://doi.org/10.3390/en14217306.

Lupinos, A., Нurzhii, N. (2018). Analysis of trends of development of enterprise activity in the field of polymeric waste utilization in Ukraine. Management and Entrepreneurship: Trends of Development, 2(04), 55-63. https://doi.org/10.26661/2522-1566-2018-2/04-06.

Ivanishena, T.V., Ivanishyna, O.O. (2019). Porivnialnyi analiz bezpechnosti pakuvalnykh materialiv dlia kharchovoi promyslovosti [Comparative analysis of the safety of packaging materials for the food in-dustry]. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu. Tekhnichni nauky – Bulletin of the Khmelnytsky National University. Technical sciences, (5), 142-146.

Kunyk, O.M., Morozova, O.M., Saribiekova, D.H. (2020). Doslidzhennia vplyvu vydu pakuvannia na termin prydatnosti pytnoho pasteryzovanoho moloka [Study of the influence of the type of packaging on the shelf life of drinking pasteurized milk]. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu – Bulletin of the Khmelnytskyi National University, (3), 34-43.

Analiz rynku PET dlia kharchovoi promyslovosti v UKRAINI. 2021 rik [Analysis of the PET market for the food industry in Ukraine. 2021 year]. (2021). https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-pet-dlya-pishevoj-promyshlennosti-v-ukraine-2021-god.

Hortseva, L.V., Shutova, T.V., Kostiuchenko, T.P. (2013). Do pytannia vyznachennia toksychnykh inhrediientiv polietylentereftalatu, yakyi vykorystovuietsia dlia upakovky kharchovykh produktiv [To the question of determining the toxic ingredients of polyethylene terephthalate, which is used for food packag-ing]. Yedyne zdorovia ta problemy kharchuvannia Ukrainy – Unified health and nutrition problems of Ukraine, (1(38)), 52-54.

Pavliuk, S.K., Filinska, T.H., Filinska, A.O. (2020). PET tara z vtorynnoi syrovyny dlia pakuvannia kharchovykh produktiv [PET containers from secondary raw materials for food packaging]. Food chemistry. Modern methods for production of food, food additives and packaging materials: book of abstracts (p. 15).

Pavliuk, S.K., Filinska, T.H., Filinska, A.O. (2021). Pereroblena PET tara dlia pakuvannia roslynnykh olii [Recycled PET container for packaging vegetable oils]. Innovatsiinyi rozvytok kharchovoi industrii: zb. nauk. prats za materialamy VIII Mizhnar. nauk.-prakt. konf. – Innovative development of the food industry: coll. of science works based on the materials of VIII International science and practice conf. (pp. 80-81).

TU U 22.2-45123779-001:2023. Preformy ta pliashky polimerni marky PETF [PET polymer pre-forms and bottles].

DSTU EN 14082:2019 Produkty kharchovi. Vyznachennia vmistu svyntsiu, kadmiiu, tsynku, midi, zaliza ta khromu metodom atomno-absorbtsiinoi spektrometrii (AAS) pislia sukhoho ozolennia [Food prod-ucts. Determination of the content of lead, cadmium, zinc, copper, iron and chromium by the method of atomic absorption spectrometry (AAS) after dry ashing](EN 14082:2003, IDT).

Vyznachennia vmistu rtuti v obiektakh vyrobnychoho, navkolyshnoho seredovyshcha i biolohich-nykh materialakh [Determination of mercury content in industrial objects, environment and biological mate-rials]. MV 10.1-115-2005. (2005).

MU 5178-90 «Metodicheskie ukazaniya po obnaruzheniyu i opredeleniyu soderzhaniya obshchei rtuti v pishchevikh produktakh metodom besplamennoi atomnoi absorbtsii» [Methodical guidelines for the detection and determination of total mercury content in food products by the flameless atomic absorption method]. (1990).

MUK 4.1.3166-14 Gazokhromatograficheskoe opredelenie geksana, geptana, atsetaldegida, atsetona, metilatsetata, etilatsetata, metanola, izopropanola, akrilonitrila, n-propanola, n-propilatsetata, buti-latsetata, izobutanola, n-butanola, benzola, toluola, etilbenzola, m-, o- i p-ksilolov, izopropilbenzola, stirola, α-metilstirola v vode i vodnikh vityazhkakh iz materialov razlichnogo sostava: Metodicheskie ukazaniya [Gas chromatographic determination of hexane, heptane, acetaldehyde, acetone, methyl acetate, ethyl ace-tate, methanol, isopropanol, acrylonitrile, n-propanol, n-propyl acetate, butyl acetate, isobutanol, n-butanol, benzene, toluene, ethylbenzene, m-, o- and n- xylene, isopropylbenzene, styrene, α-methylstyrene in water and aqueous extracts from materials of different composition: Methodical instructions.].

ISO 8288. Opredelenie kobalta, nikelya, medi, tsinka, kadmiya i svintsa. [Determination of cobalt, nickel, copper, zinc, cadmium and lead.]. (1987).

Pro zatverdzhennia hihiienichnykh normatyviv yakosti ody, vodnykh obiektiv dlia zadovolennia pytnykh, hospodarsko-pobutovykh ta inshykh potreb naselennia» [On the approval of hygienic standards for the quality of water, water bodies to meet the drinking, household and other needs of the population], Order of the Ministry of Health of Ukraine № 721 (02.05.2022).

SanPiN 42-123-4240-86 «Dopustimie kolichestva migratsii (DKM) khimicheskikh veshchestv, vi-delyayushchikhsya iz polimernikh i drugikh materialov, kontaktiruyushchikh s pishchevimi produktami i metodi ikh opredeleniya» [SanPiN 42-123-4240-86 «Permissible amounts of migration (AQM) of chemical substances released from polymeric and other materials in contact with food products and methods for their determination»].

Rakhman, M.S., Hryzo, D.A. (2021). Analiz rynku moloka ta molochnoi produktsii Ukrainy [Anal-ysis of the market of milk and dairy products of Ukraine]. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho universytetu imeni V. N. Karazina seriia «Ekonomichna» – Bulletin of the Kharkiv National University named after V. N. Karazin. "Economic" series, (101), 59-67. https://doi.org/10.26565/2311-2379-2021-101-06.

Davydovych, O.Ya., Spryn, Kh.R. (2022). Metody vyznachennia kontsentratsii molochnoi kysloty u kharchovykh produktakh [Methods of determining the concentration of lactic acid in food products]. Visnyk Lvivskoho torhovelno-ekonomichnoho universytetu. Tekhnichni nauky – Bulletin of the Lviv Trade and Eco-nomic University. Technical sciences, (30), 45-52. https://doi.org/10.36477/2522-1221-2022-30-06.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-29

Як цитувати

Павлюк, С. ., Філінська, Т. ., Суха, І. ., & Філінська, А. . (2023). Дослідження безпечності використання ПЕТ пляшок із вторинної сировини для пакування харчових продуктів. Технічні науки та технології, (4 (34), 188–194. https://doi.org/10.25140/2411-5363-2023-4(34)-188-194

Номер

Розділ

ХІМІЧНІ ТА ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ