Порівняльна оцінка якості соняшникової олії
DOI:
https://doi.org/10.25140/2411-5363-2024-1(35)-170-177Ключові слова:
соняшникова олія; маркування; якість; органолептична оцінка; фізико-хімічні показникиАнотація
У дослідженні проведено оцінювання якості соняшникової олії провідних виробників згідно з вимогами нормативної документації. Результати показали, що інформація, зазначена на етикетках, повністю відповідає встановленим вимогам. Органолептичні показники якості зразків олії задовільнять вимоги стандарту. Фізико-хімічні показники - йодне, кислотне та перекисне числа - знаходяться в межах вимог державного стандарту. Натомість за показником масової частки вологи та летких речовин доброякісними виявилися не всі досліджувані зразки.
Посилання
Zdorove kharchuvannia: VOOZ onovyla rekomendatsii [Healthy nutrition: WHO updated recommendations]. (2023). https://glavcom.ua/country/health/zdorove-kharchuvannja-vooz-onovila-rekomendatsiji-943558.html.
9 naikorysnishykh roslynnykh olii dlia orhanizmu liudyny [9 most useful vegetable oils for the human body]. (2020). https://www.visnyk.poltava.ua/news/9-najkorysnishykh-roslynnykh-olij-dlia-orhanizmu-liudyny.
Syrokhman, I.V., Kalimon, M.-M.B. (2018). Problemy yakosti i biolohichnoi tsinnosti kharchovykh zhyriv dlia diietychnoho kharchuvannia [Problems of the quality and biological value of dietary fats for dietary nutrition]. Suchasni aspekty zberezhennia zdo-rovia liudyny: zb. prats KhI mizhnar. mizhdystsyp. nauk.-prakt. konf. – Modern aspects of preserving human health: Proceedings of the 11th international interdisciplinary scientifical and practical confer-ence (pp. 177-179). DVNZ "UzhNU".
Syrokhman, I.V., & Lozova, T.M. (2011). Problemy yakosti i bezpechnosti kharchovykh produktiv [Problems of quality and safety of food products]. Naukovi pratsi NUKhT – Scientific works of the National Technical University of Ukraine, 37, 5-10.
Hyrych, S.V., & Loyanich, G.S. (2018). Suchasni pohliady na spozhyvni perevahy ta problemy bezpeky roslynnykh olii [Current perspectives on the consumer benefits and safety issues of vegetable oils]. Intelekt XXI – Intelligence XXI, (5), 37-41.
Chelyabieva, V.M., & Olshevska, S.S. (2020). Otrymannia ta otsinka yakosti kharchovykh zhyriv pidvyshchenoi biolohichnoi tsinnosti [Obtaining and evaluating the quality of edible fats of increased biological value]. Tekhnichni nauky ta tekhnolohii – Technical Sciences and Technologies, 3(21), 281–285. https://doi.org/ 10.25140/2411-5363-2020-3(21)-281-285.
Law of Ukraine "On information for consumers regarding food products". (2023). https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2639-19#n95.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.