Порівняльна оцінка якості соняшникової олії

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5363-2024-1(35)-170-177

Ключові слова:

соняшникова олія; маркування; якість; органолептична оцінка; фізико-хімічні показники

Анотація

У дослідженні проведено оцінювання якості соняшникової олії провідних виробників згідно з вимогами нормативної документації. Результати показали, що інформація, зазначена на етикетках, повністю відповідає встановленим вимогам. Органолептичні показники якості зразків олії задовільнять вимоги стандарту. Фізико-хімічні показники - йодне, кислотне та перекисне числа - знаходяться в межах вимог державного стандарту. Натомість за показником масової частки вологи та летких речовин доброякісними виявилися не всі досліджувані зразки.

 

Біографії авторів

Тетяна Денисенко, Національний університет «Чернігівська політехніка»

кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри підприємництва і торгівлі

Крістіна Коваль, Національний університет «Чернігівська політехніка»

доктор філософії, викладач кафедри підприємництва і торгівлі

Вікторія Напалько, Національний університет «Чернігівська політехніка»

здобувач вищої освіти група ПТ-221

Посилання

Zdorove kharchuvannia: VOOZ onovyla rekomendatsii [Healthy nutrition: WHO updated recommendations]. (2023). https://glavcom.ua/country/health/zdorove-kharchuvannja-vooz-onovila-rekomendatsiji-943558.html.

9 naikorysnishykh roslynnykh olii dlia orhanizmu liudyny [9 most useful vegetable oils for the human body]. (2020). https://www.visnyk.poltava.ua/news/9-najkorysnishykh-roslynnykh-olij-dlia-orhanizmu-liudyny.

Syrokhman, I.V., Kalimon, M.-M.B. (2018). Problemy yakosti i biolohichnoi tsinnosti kharchovykh zhyriv dlia diietychnoho kharchuvannia [Problems of the quality and biological value of dietary fats for dietary nutrition]. Suchasni aspekty zberezhennia zdo-rovia liudyny: zb. prats KhI mizhnar. mizhdystsyp. nauk.-prakt. konf. – Modern aspects of preserving human health: Proceedings of the 11th international interdisciplinary scientifical and practical confer-ence (pp. 177-179). DVNZ "UzhNU".

Syrokhman, I.V., & Lozova, T.M. (2011). Problemy yakosti i bezpechnosti kharchovykh produktiv [Problems of quality and safety of food products]. Naukovi pratsi NUKhT – Scientific works of the National Technical University of Ukraine, 37, 5-10.

Hyrych, S.V., & Loyanich, G.S. (2018). Suchasni pohliady na spozhyvni perevahy ta problemy bezpeky roslynnykh olii [Current perspectives on the consumer benefits and safety issues of vegetable oils]. Intelekt XXI – Intelligence XXI, (5), 37-41.

Chelyabieva, V.M., & Olshevska, S.S. (2020). Otrymannia ta otsinka yakosti kharchovykh zhyriv pidvyshchenoi biolohichnoi tsinnosti [Obtaining and evaluating the quality of edible fats of increased biological value]. Tekhnichni nauky ta tekhnolohii – Technical Sciences and Technologies, 3(21), 281–285. https://doi.org/ 10.25140/2411-5363-2020-3(21)-281-285.

Law of Ukraine "On information for consumers regarding food products". (2023). https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2639-19#n95.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-29

Як цитувати

Денисенко, Т. ., Коваль, К., & Напалько, В. (2024). Порівняльна оцінка якості соняшникової олії . Технічні науки та технології, (1 (35), 170–177. https://doi.org/10.25140/2411-5363-2024-1(35)-170-177

Номер

Розділ

ХІМІЧНІ ТА ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ