Дослідження відходів авокадо як вторинних сировинних ресурсів багатоцільового призначення

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5363-2024-3(37)-170-180

Ключові слова:

авокадо; відходи; ядро; шкірка; функціональна добавка; низькожирні емульсії; гуми

Анотація

Зростання обсягів вирощування і перероблення авокадо супроводжується утворенням великої кількості відходів. У статті наведено результати досліджень властивостей порошків, отриманих зі шкірки, ядра та насіннєвої оболо-нки авокадо. Визначено показники вологоутримуючої здатності як окремих відходів авокадо, так і їхніх сумішей із різними видами борошна. Найменший показник вологоутримуючої здатності (217 %) має ядро насіння, що поясню-ється присутністю у його складі значної кількості жирів, тоді як шкірка і насіннєва оболонка, які містять більшу кількість волокон, мають даний показник на рівні 342 і 431 % відповідно. Суміші порошку ядра авокадо (до 40 %) з льняним, кунжутним і гарбузовим борошном можуть слугувати згущувачами для харчових низькожирних емульсійних продуктів. Виконані дослідження щодо можливості використання відходів плодів авокадо як наповнювачів у складі гум. Введення до складу модельних гумових сумішей порошків авокадо з ядра, насіннєвої оболонки й зовнішньої шкірки плоду у кількості 40 мас.ч. на 100 мас.ч. каучуку надало вулканізатам меншу еластичність та твердість ніж каолін. Отримані м'які гуми завдяки нижчому показнику деформованості можуть використовуватися в якості ущільнювачів.

Біографії авторів

Тетяна Філінська, Український державний університет науки і технологій

кандидат технічних наук, доцент кафедри технологій природних і синтетичних полімерів, жирів та харчової продукції 

Марина Терещук, Український державний університет науки і технологій

кандидат технічних наук, доцент кафедри технологій палив, полімерних та поліграфічних матеріалів 

Антоніна Філінська, Український державний університет науки і технологій

старший викладач кафедри технологій природних і синтетичних полімерів, жирів та харчової продукції 

Посилання

Salazar-López, N.J., J. Domínguez-Avila, A., Yahia, E.M., Belmonte-Herrera, B.H., Wall-Medrano, A., Montalvo-González, E., González-Aguilar, G.A. (2020). Avocado fruit and by-products as potential sources of bioactive compounds. Food Research International, 138, Part A. https://doi.org/ 10.1016/j.foodres.2020.109774.

Avocado production worldwide from 2000 to 2022 (in million metric tons). (2024). https://www.statista.com/statistics/577455/world-avocado-production.

Bangar, S.P., Dunno, K., Dhull, S.B., Siroha, A.K., Changan, S., Maqsood, S., Rusu, A.V. (2022). Avocado seed discoveries: Chemical composition, biological properties, and industrial food ap-plications. Food Chemistry: X, 16. https://doi.org/10.1016/j.fochx.2022.100507.

Baidhe, E., Kiggundu, N., Banadda, N. (2020). The Bioprocessing Quick Wins from Avocado Fruit in Uganda. Advances in Bioscience and Biotechnology, 11, 405-419. https://doi.org/10.4236/ abb.2020.118028.

Permal R. (2020). Converting industrial organic waste from the cold-pressed avocado oil pro-duction line into a potential food preservative. Food Chemistry, 306. https://doi.org/10.1016/j.food-chem.2019.125635.

Tesfaye, T., Ayele, M., Gibril, M., Ferede, E., Limeneh, D. Y., Kong, F. (2022). Beneficiation of avocado processing industry by-product: A review on future prospect. Current Research in Green and Sustainable Chemistry, 5. https://doi.org/10.1016/j.crgsc.2021.100253.

Ahmed, S., Janaswamy, S. (2023). Strong and biodegradable films from avocado peel fiber. Industrial Crops and Products, 201. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2023.116926.

Ahmad, T., Danish, M. (2022). A review of avocado waste-derived adsorbents: Characteriza-tions, adsorption characteristics, and surface mechanism. Chemosphere, 296. https://doi.org/10.1016/ j.chemosphere.2022.134036.

Siol, M., Sadowska, A. (2023). Chemical Composition, Physicochemical and Bioactive Proper-ties of Avocado (Persea americana) Seed and Its Potential Use in Functional Food Design. Agriculture, 13(2), 316. https://doi.org/10.3390/agriculture13020316.

Pronina, M.S., Filinska, T.H., Filinska, A.O. (2021). Funktsionalni dobavky z plodiv avokado [Functional additives from avocado fruits]. Khimiia ta suchasni tekhnolohii – Chemistry and Modern Technologies: Proceedings of X Jubilee International Scientific and Practical Internet Conference of Higher Education Graduates and Young Scientists (Vol. 2, рр. 133–134). DVNZ UDKhTU.

Mienafova, Yu.V. (2020). «Suchasni napriamy rozvytku tekhnolohii vyrobnytstva kharchovykh produktiv» ta «Suchasni fizyko-khimichni metody u vyrobnytstvi kharchovykh produktiv: metodychni vkazivky do laboratornykh robit dlia studentiv spetsialnosti 102 «Khimiia» dennoi formy navchannia [“Modern trends in the development of food production technologies” and “Modern physico chemical methods in food production”: methodological instructions for laboratory work for students of the spe-cialty 102 “Chemistry” full-time study]. DDMA.

Mejía-Barajas, J.A. (2020). Biotechnological applications of avocado seed ‒ a review. Mexican Journal of Biotechnology, 5(3), 33-70. https://doi.org/10.29267/mxjb.2020.5.3.33.

Maslennikova, L.D., Fabuliak, F.H., Ivanov, S.V. (2007). Khimiia ta tekhnolohiia elastomeriv: laboratornyi praktykum [Chemistry and technology of elastomers: laboratory workshop]. NAU. https://core.ac.uk/download/pdf/323011785.pdf. 14. Rubber, vulcanized or thermoplastic — determination of rebound resilience. Vulcanized or thermoplastic rubber. Determination of elasticity by rebound. (2019). DSTU ISO 4662:2019 (ISO 4662:2017, IDT). SE "UkrNDNC".

Tereshchuk, M.M. (2018). Metodychni vkazivky do laboratornykh zaniat z dystsypliny “Struktura ta vlastyvosti kompozytsiinykh materialiv na osnovi elastomeriv” za osvitno-profesiinoiu prohramoiu «bakalavr» dlia studentiv spetsialnosti «161 Khimichni tekhnolohii ta inzheneriia» vybirkovyi blok «Khimichni tekhnolohii pererobky polimernykh ta kompozytsiinykh materialiv” [Meth-odological instructions for laboratory classes in the discipline "Structure and properties of composite materials based on elastomers" under the educational and professional program "bachelor" for students of the specialty "161 Chemical technologies and engineering" selective block "Chemical technologies of processing polymer and composite materials"]. DVNZ UDKhTU.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-11-22

Як цитувати

Філінська, Т. ., Терещук, М. ., & Філінська, А. (2024). Дослідження відходів авокадо як вторинних сировинних ресурсів багатоцільового призначення. Технічні науки та технології, (3 (37), 170–180. https://doi.org/10.25140/2411-5363-2024-3(37)-170-180

Номер

Розділ

ХІМІЧНІ ТА ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ