Дослідження асортименту м'ясо-рослинних консервів виробництва ТОВ «Фабрика Здорово», м. Чернігів

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5363-2024-3(37)-181-195

Ключові слова:

технологія консервування м’ясної продукції; м’ясна сировина; рослинна сировина; асортимент, хар-чова цінність, якість м'ясо-рослинних консервів; раціональне харчування військових, органолептичні показники якості

Анотація

У статті досліджено асортимент, особливості рецептури, технологія виробництва та показники якості м'ясо-рослинних консервів, що виготовляє ТОВ «Фабрика Здорово», м. Чернігів, для забезпечення українських військових, постачання до вітчизняної торговельної мережі і для експорту в країни Євросоюзу. М'ясо-рослинні консерви призначені для раціонального, збалансованого харчування, спроможні задовольняти добову потребу людини в рослинних і тваринних білках, що є важливим чинником у харчуванні контингенту, що знаходиться в екстремальних умовах. Консервована м'ясо-рослинна продукція має значні переваги: найнадійніше збереження харчової і поживної цінності продукції; збереження якості і безпечності харчових інгредієнтів завдяки стерилізації; значні терміни зберігання; зручність споживання харчової продукції та ін. Головним завданням поєднання м’ясної і рослинної сировини у консервованій продукції - є збагачення раціону людини білками, вітамінами, мікроелементами та іншими корисними компонентами, незалежно від пори року та умов споживання.

Біографія автора

Олена Хребтань, Національний університет «Чернігівська політехніка»

кандидат технічних наук, доцент кафедри харчових технологій та екології

Посилання

Derzhspozhyvstandart Ukrainy. (2007). Konservy miaso-roslynni. Kashi z miasom. Zahalni tekhnichni umovy [Canned meat and vegetables. Porridge with meat. General technical conditions] (DSTU 4607:2006).

Derzhspozhyvstandart Ukrainy. (2010). Konservy miaso-roslynni. Kashi z miasom ta subproduktamy ptytsi. Zahalni tekhnichni umovy [Canned meat and vegetables. Porridge with meat and poultry offal. Gen-eral technical condi-tions] (DSTU 6043:2008).

Naikrashche miaso. Nichoho zaivoho [The best meat. Nothing extra]. (n.d.). https://zdorovotm.com.

Stetsenko, N.O., Simakhina, H.O. (2017). Rozroblennia retseptury miaso-roslynnykh konserviv z pokrashchenym vitaminno-mineralnym skladom dlia kharchuvannia viiskovosluzhbovtsiv [Development of a recipe for canned meat and vegetables with an improved vitamin and mineral composition for the nutrition of military personnel]. International Scientific Journal Acta Universitatis Pontica Euxinus. Special edition – International Scientific Journal Acta Universitatis Pontica Euxinus. Special edition, 1, 162–167.

Pasichnyi, V.M., Zhabina, O.B., Yastreba, Yu.A. (2009). Perspektyvy vykorystannia hrybiv u vyrobnytstvi miasnykh ta miaso-roslynnykh konserviv [Prospects for the use of mushrooms in the production of meat and meat-vegetable preserves]. Miasnyi biznes – Meat business, (11(84)), 32–33.

Riapolova, I.O., Vereshko, S., Radchenko, V. (2021). Dosvid zastosuvannia kultyvovanykh hrybiv pry vyrobnytstvi miaso-roslynnykh konserviv [Experience in the use of cultivated mushrooms in the produc-tion of canned meat and vegetables]. Tavriiskyi naukovyi visnyk. Seriia: Tekhnichni nauky – Tavrii Scientific Bulletin. Series: Technical sciences, (6), 115–123.

Hashchuk O. I. (2019). Udoskonalennia tekhnolohii miaso-roslynnykh konserviv z vykorystanniam bobovykh [Improvement of the technology of canned meat and vegetables using legumes]. Naukovi pratsi NUKhT – Scientific works of the National Technical University of Ukraine, 25(6), 219–226.

Bazhai-Zhezherun, S.A. (2021). Vykorystannia bioaktyvovanoho nutu dlia zbahachennia miaso-roslynnykh konserviv [The use of bioactivated chickpeas for the enrichment of canned meat and vegetables]. Strategy of Quality in Industry and Education : Proceedings of the XVI International Conference (pp. 29 – 33). Varna, Bulgaria.

Kryzhova, Yu.P., Korzun, V.N. (2020). Miasni konservy u profilaktytsi nakopychennia radionuklidiv [Canned meat in the prevention of accumulation of radionuclides]. TsP «Komprynt».

Konservy miaso-roslynni dlia spetsialnoho kharchuvannia [Canned meat and vegetables for spe-cial nutrition] (Patent of Ukraine № MPK A23L 13/50). (2019).

Konservy miaso-roslynni «Iazyk pid frantsuzkym sousom» [Canned meat and vegetables "Tongue with French sauce"] (Patent of Ukraine 16151 Ukraina: MPK A23B 4/00). (2006).

Konservy miaso-roslynni «Rahu pomyslyvsky» [Canned meat and vegetables "Hunter's Stew"] (Pa-tent of Ukraine MPK A23B 4/00. № u200602494). (2006).

Konservy miaso-roslynni «Teliatyna u hrybnomu sousi» [Canned meat and vegetables "Veal in mushroom sauce"] (Patent of Ukraine MPK A23B 4/00. № u200602491). (2006).

Derzhspozhyvstandart Ukrainy. (2006). Miasna promyslovist. Vyrobnytstvo miasnykh produktiv. Terminy ta vyznachennia poniat [Meat industry. Production of meat products. Terms and definitions]. (DSTU 4424:2005).

Syrokhman, I.V. (2020). Tovaroznavstvo prodovolchykh tovariv [Merchandising of food products]. Svit Knyh.

Pro normy kharchuvannia viiskovosluzhbovtsiv Zbroinykh Syl, inshykh viiskovykh formuvan ta Derzhavnoi sluzhby spetsialnoho zviazku ta zakhystu informatsii, politseiskykh, osib riadovoho, nachalnytskoho skladu orhaniv i pidrozdiliv tsyvilnoho zakhystu [On the nutrition standards of servicemen of the Armed Forces, other military formations and the State Service for Special Communications and Information Protection, police officers, members of the rank and file, senior members of civil defense bodies and units], Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine № 426 (29.03.2002). http //zakon.rada.gov.ua/laws/card/426-2002-%D0%BF.

NATO standard AMedP-1.11 Requirements of individual operational rations for military USE. (2019). NATO STANDARD AMedP-1.11 REQUIREMENTS OF INDIVIDUAL OPERATIONAL RATIONS FOR MILITARY USE.

Soleto-Diaz, I., Blanco-Lizarazo, C. (2019). A systematic review of the nutritional implications of military rations. Journal Nutrition and Health, 25(2), 153-161. DOI: 10.1177/0260106018820980.

Moody, S.M. (2020). Feeding the US Military: The Development of Military Rations. Journal Handbook of Eating and Drinking. DOI: 10.1007/978-3-030-14504-0_76.

Rehlament YeS № 1169/2011 vid 25.10.2011. Pro nadannia spozhyvacham informatsii pro kharchovi produkty, yakym vnosiatsia zminy do Rehlamentiv YeS № 1924/2006 ta (IeS) № 1925/2006 Yevropeiskoho parlamentu ta Rady ta skasovuiutsia Dyrektyva Komisii 87/250/IeES, Dyrektyva Rady 90/90/496/IeES, Dyrektyva Komisii 1999/10/IeS, Dyrektyva 2000/13/IeS Yevropeiskoho Parlamentu i Rady, Dyrektyv Komisii 2002/67/IeS ta 2008/5/IeS ta Rehlament Komisii (IeS) № 608/2004 [EURegulation No. 1169/2011 of October 25, 2011. On the provision of information to consumers about food products, amending Regulations EU No. 1924/2006 and (EC) No. 1925/2006 of the European Parliament and the Council and repealing Commission Directive 87/250/EEC, Council Directive 90/90/496/EEC, Commission Directive 1999/10/EC, Directive 2000/13/EC of the European Parliament and of the Council, Commission Directives 2002/67/EC and 2008/5/EC and Commission Regulation (EC) No. 608/2004.

On information for consumers regarding food products [On information for consumers regarding food products], Law of Ukraine № 2639-VIII VR (06.12.2018). https://zakononline.com.ua/documents /show/369768___758461.

Kopchena yalovychyna – kaloriynist [Smoked beef - calorie content]. (n.d.). https://www.tablycjakalorijnosti.com.ua/stravy/kopchena-yalovychyna.

Khimichnyy sklad zerna horokhu [Chemical composition of pea grain]. https://agroscience.com.ua/plant/khimichnyi-sklad-zerna-gorokhu#google_vignette.

Puzik, L.M., Kuts, O.V., Bondarenko, V.A., Shcherbyna, S.O. (2022). Tovaroznavstvo plodoovochevoi produktsii [Commodity science of fruit and vegetable products]. DBTU, IOB NAAN.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-11-22

Як цитувати

Хребтань, О. . (2024). Дослідження асортименту м’ясо-рослинних консервів виробництва ТОВ «Фабрика Здорово», м. Чернігів. Технічні науки та технології, (3 (37), 181–195. https://doi.org/10.25140/2411-5363-2024-3(37)-181-195

Номер

Розділ

ХІМІЧНІ ТА ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ