Зниження впливу шкідливих антропогенних факторів на людину шляхом розробки раціону харчування в умовах забруднення ґрунту відходами війни
DOI:
https://doi.org/10.25140/2411-5363-2025-1(39)-231-242Ключові слова:
збалансований раціон харчування; забруднення земель; профілактичне харчування; нутрієнти; населення України; війна в УкраїніАнотація
У роботі проведено оцінювання забруднення земель на територіях, які зазнають забруднення внаслідок війни в Україні. Розроблено приклад денного збалансованого раціону харчування для населення, яке проживає на забруднених територіях. Він заснований на доступних і традиційних для населення продуктах харчування, що дозволяють не лише забезпечувати організм необхідними нутрієнтами, а і сприяти протидії токсичним речовинам шляхом зниження їх засвоєння та прискорення природного виведення. Запропоновані схеми приготування традиційних страв для підприємств громадського харчування, які можуть бути використані на територіях із забрудненими ґрунтами.
Посилання
Top lead projects. (б.д.). Російсько-Українська війна: вплив на довкілля. Друге видання. https://www.topleadprojects.com/ukrainian-war-in-ua-environment-2024.
Сплодитель, А., Голубцов, О., Чумаченко, С., Сорокіна, Л. (б.д.). Забруднення земель внаслідок агресії Росії проти України. https://ecoaction.org.ua/wp-content/uploads/2023/03/ zabrudnennia-zemel-vid-rosii1.pdf.
Вовк, К. (30.06.2023). Як війна впливає на родючість ґрунтів та якість їжі? https://svidomi.in.ua/page/yak-viina-vplyvaie-na-rodiuchist-gruntiv-ta-iakist-izhi.
Русан В. М., Жураковська Л. А. (14.02.2024). Аграрний сектор України у 2023 році: складові стійкості, проблеми та перспективні завдання. Звіт Національного інституту стратегічних досліджень. https://niss.gov.ua/doslidzhennya/ekonomika/ahrarnyy-sektor-ukrayiny-u-2023-rotsi-skladovi-stiykosti-problemy-ta.
Концепція поліпшення продовольчого забезпечення та якості харчування населення : затверджена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26 травня 2004 р. № 332-р. https://www.kmu.gov.ua/npas/6595467.
Guidance for monitoring healthy diets globally. (21 June 2024). World Health Organization (WHO). https://www.who.int/publications/i/item/9789240094383.
Піраміда здорового харчування: основні правила гарвардської тарілки [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://apollo.online/blog-post/harvard-plate-healthy-eating.
Денисова, Н. М., Буяльська, Н. П. (2024). До проблеми формування раціону лікувально-профілактичного харчування працівників зі шкідливими та небезпечними умовами. Проблеми охорони праці, промислової та цивільної безпеки : збірник матеріалів ХХХІ Все-української науково-методичної конференції (з участю студентів) (рр. 65-70). КПІ ім. Ігоря Сікорського.
Лікувально-профілактичне харчування для робітників, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці (24.09.2018). Охорона праці і пожежна безпека. https://oppb.com.ua/ news/likuvalno-profilaktychne-harchuvannya-dlya-robitnykiv-zaynyatyh-na-robotah-iz-shkidlyvymy.
Bal-Prylypko, L., Tolok, H., Nikolaenko, M. S., Antonenko, A., Brovenko, T. (2021). New grain concentrates with increased biological value in the structure of modern nutrition. Animal Science and Food Technology, 12(2), 5-13. https://doi.org/10.31548/animal2021.02.001.
Kicińska, A., Wikar, J. (2024). Health risk associated with soil and plant contamination in industrial areas. Plant Soil., 498, 295-323. https://doi.org/10.1007/s11104-023-06436-2.
Okubo, H., Nakayama, S. F. (2023). Periconceptional maternal diet quality influences blood heavy metal concentrations and their effect on low birth weight: The Japan Environment and Children’s Study. Environment International, 173, 107808. https://doi.org/10.1016/j.envint.2023.107808.
Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії. (03.09.2017). Офіційний вебпортал парламенту України. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17#n14.
Vaclavik, V. A., Christian, E. W., Campbell, T. (2021). Essentials of Food Science. Fifth Edition. Springer.
Кручаниця, М.І., Миронюк, І.С., Розумикова, Н.В., Кручаниця, В.В., Брич, В.В., Кіш, В.П. (2019). Основи харчування : підручник. Вид-во УжНУ «Говерла».
Зубар, Н. М. (2018). Основи фізіології та гігієни харчування. Кондор.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.