Розробка рецептури суміші для протеїнового коктейлю з підвищеною біологічною цінністю
DOI:
https://doi.org/10.25140/2411-5363-2025-1(39)-255-265Ключові слова:
концентрат сироваткових білків; білкові коктейлі; порошок із ягід бузини; харчова цінність; раціон; харчування; фізико-хімічні дослідження; мікробіологічна стабільністьАнотація
У статті представлено етапи проєктування рецептури суміші для приготування протеїнових коктейлів. Основною метою дослідження є розробка рецептури суміші для протеїнового коктейлю з підвищеною біологічною цінністю за рахунок збагачення вторинних молочних продуктів інгредієнтами-носіями біологічно цінних компонентів. У результаті проведених досліджень було розроблено проєкти рецептур, досліджено ступінь впливу внесених інгредієнтів на органолептичні показники та на терміни зберігання.
Посилання
Стеценко, Н. (2023). Проблема дефіциту білку у харчуванні населення України та шляхи її вирішення. Modern engineering and innovative technologies, (28-01), 41–45. https://doi.org/ 10.30890/2567-5273.2023-28-01-028.
Desbrow B. (2021). Youth athlete development and nutrition. Sports medicine (Auckland, N.Z.), 51(Suppl 1), 3–12. https://doi.org/10.1007/s40279-021-01534-6.
Притульська, Н. В., & Кошельник, А. В. (2017). Аналіз асортименту дієтичних добавок для відновлення спортсменів. У Мережевий бізнес: становлення, проблеми, інновації (с. 48–51).
Arenas-Jal, M., Suñé-Negre, J. M., Pérez-Lozano, P., & García-Montoya, E. (2019). Trends in the food and sports nutrition industry: A review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 60(14), 2405–2421. https://doi.org/10.1080/10408398.2019.1643287.
Бузіян, В. І. (2018). Стан ринку спортивного харчування в Україні і за кордоном. Збірник наукових праць молодих учених, аспірантів та студентів, 193–195.
Коломоєць, А. В. (2024). Удосконалення технології йогурту функціонального призначення для спортивного харчування з екстрактом ялівцю та грейпфрутом. У ХІ Всеукраїнська науково-технічна конференція здобувачів вищої освіти ТДАТУ. Факультет агротехнологій та екології (с. 135). ТДАТУ. http://elar.tsatu.edu.ua/bitstream/123456789/17742/1/Collection%20theses%20of%20ATE_47-49.pdf.
Авдєєва, Л. Ю., Декуша, Г. В., Турчина, Т. Я., & Макаренко, А. А. (2024). Особливості складу гейнерів як актуального виду спортивного харчування. Scientific Works, 88(1), 43–49. https://doi.org/10.15673/swonaft.v88i1.2958.
Ткаченко, Н. А., & Cвайкін, О. О. (2024). Моделювання рецептурного складу сухих білкових молочних продуктів для хлопців-спортсменів. Scientific Works, 87(2), 33–41. https://doi.org/10.15673/swonaft.v87i2.2828.
Назаренко, Ю. В., & Ященко, С. (2016). Особливості використання молочної сироватки та ретентату, отримання високоякісних напоїв оздоровчого харчування. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі, (1(23)), 127–142. https://repo.btu.kharkov.ua/bitstream/123456789/1107/1/Pt_2016_1_13.pdf
Sá, A. G. A., Moreno, Y. M. F., & Carciofi, B. A. M. (2020). Plant proteins as high-quality nutritional source for human diet. Trends in Food Science & Technology, 97, 170–184. https://doi.org/ 10.1016/j.tifs.2020.01.011.
Oshchypok, I. M., & Onyshko, L. Y. (2019). Enrichment of food raw materials with ingredients for the creation of healthy eating. Herald of Lviv University of Trade and Economics. Technical sciences, (22), 44–51. https://doi.org/10.36477/2522-1221-2019-22-08.
Самілик, М., Цирулик, Р., & Вороненко, Н. (2023). Застосування морквяних порошків для збагачення молочних продуктів. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 13(2). https://doi.org/10.31388/sbtsatu.v13i2.423.
Horobets, A. O. (2019). Vitamins and microelements as specific regulators of physiological and metabolic processes in the body of children and adolescents. Ukrainian Journal of Perinatology and Pediatrics, (4(80)), 75–92. https://doi.org/10.15574/pp.2019.80.75.
Sychevskyi, M., Romanchuk, I., & Minorova, A. (2019). Milk whey processing: Prospects in Ukraine. Food Science and Technology, 13(4), 58-68. https://doi.org/10.15673/fst.v13i4.1557.
Królczyk, J., Dawidziuk, T., Janiszewska-Turak, E., & Sołowiej, B. (2016). Use of whey and whey preparations in the food industry – a review. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 66(3), 157–165. https://doi.org/10.1515/pjfns-2015-0052.
Smithers, G. W. (2015). Whey-ing up the options – Yesterday, today and tomorrow. International Dairy Journal, 48, 2–14. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2015.01.011.
Сорокіна, С. В., Колесник, В. В., Полупан, В. В., Акмен, В. О., & Penkina, N. M. (2022). Використання нетрадиційної сировини під час виробництва слабоалкогольних напоїв. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (5), 90–97. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.5.12.
Самілик, М. М., Демидова, Є. В., & Болгова, Н. В. (2022). Безвідходна технологія переробки дикорослої сировини. Journal of Chemistry and Technologies, 30(3), 394–403. https://doi.org/10.15421/jchemtech.v30i3.256924.
Самілик, М. М., & Демидова, Є. В. (2022). Використання похідних продуктів переробки обліпихи у виробництві здобних булочок. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (4), 94-101. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.4.12.
Simonova, I., Halukh, B., Drachuk, U., & Basarab, I. (2023). Improvement of poultry meat marinated semi-finished product technology. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 25(99), 61-68. https://doi.org/10.32718/nvlvet-f9911.
Deinychenko, L., & Lytvynenko, V. (2023). Study of the preconditions for the implementation of protein fortified products in the food of the population of ukraine. International Scientific Journal "Internauka", (1(135)), 10-15. https://doi.org/10.25313/2520-2057-2023-1-8535.
Самілик, М. М., Xuanxuan, Q., & Болгова, Н. В. (2022). Розширення асортименту кисломолочних напоїв з підвищеною біологічною цінністю. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 12(1), 1-11. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.3.18.
Odintsov, S., Nazarenko, Y., Synenko, T., & Huba, S. (2024). Determining the influence of hemp seed protein on the quality indicators of cheese product and the content of nutrients in it. Technology and Equipment of Food Production, 2(11(128)), 6–12. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.300172.
Петрова, О. І., Болгова, Н. В., Губа, С. О., Соколенко, В. В., & Доденко, А. В. (2023). Наукове обґрунтування використання насіння маку при виробництві сирків кисломолочних. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Механізація та автоматизація виробничих процесів, (3(49)), 51–57. https://doi.org/10.32845/msnau.2022.3.8.
Демидова, Є. В., & Самілик, М. М. (2022). Використання похідних переробки ягід бузини у виробництві кисломолочних продуктів. У Інформаційне суспільство: Технологічні, економічні та технічні аспекти становлення (с. 149–151). http://konferenciaonline.org.ua/data/downloads/ file_1666209338.pdf#page=149.
Рижкова, Т. М., Самілик, М. М., Болгова, Н. В., Губа, С. О., & Соколенко, В. В. (2023). Удосконалення технології сиркових мас із використанням порошку калини. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Механізація та автоматизація виробничих процесів, (3 (49)), 69–74. https://doi.org/10.32845/msnau.2022.3.10.
Демидова, Є., & Самілик, М. (2023). Технологія макаронних виробів, збагачених продуктами переробки обліпихи. Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека (с. 97). НУХТ. https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/db972322-384b-4179-8cae-c401bbabecf2/content#page=97.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.