Розробка рецептури суміші для протеїнового коктейлю з підвищеною біологічною цінністю

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5363-2025-1(39)-255-265

Ключові слова:

концентрат сироваткових білків; білкові коктейлі; порошок із ягід бузини; харчова цінність; раціон; харчування; фізико-хімічні дослідження; мікробіологічна стабільність

Анотація

У статті представлено етапи проєктування рецептури суміші для приготування протеїнових коктейлів. Основною метою дослідження є розробка рецептури суміші для протеїнового коктейлю з підвищеною біологічною цінністю за рахунок збагачення вторинних молочних продуктів інгредієнтами-носіями біологічно цінних компонентів. У результаті проведених досліджень було розроблено проєкти рецептур, досліджено ступінь впливу внесених інгредієнтів на органолептичні показники та на терміни зберігання.

 

Біографії авторів

Світлана Губа, Сумський національний аграрний університет

старший викладач кафедри технологій та безпечності харчових продуктів

Наталія Болгова, Сумський національний аграрний університет

кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри технологій та безпечності харчових продуктів

Євгенія Демидова, Сумський національний аграрний університет

асистент кафедри технологій та безпечності харчових продуктів

Олександр Губа, Сумський національний аграрний університет

магістрант факультету харчових технологій

Посилання

Стеценко, Н. (2023). Проблема дефіциту білку у харчуванні населення України та шляхи її вирішення. Modern engineering and innovative technologies, (28-01), 41–45. https://doi.org/ 10.30890/2567-5273.2023-28-01-028.

Desbrow B. (2021). Youth athlete development and nutrition. Sports medicine (Auckland, N.Z.), 51(Suppl 1), 3–12. https://doi.org/10.1007/s40279-021-01534-6.

Притульська, Н. В., & Кошельник, А. В. (2017). Аналіз асортименту дієтичних добавок для відновлення спортсменів. У Мережевий бізнес: становлення, проблеми, інновації (с. 48–51).

Arenas-Jal, M., Suñé-Negre, J. M., Pérez-Lozano, P., & García-Montoya, E. (2019). Trends in the food and sports nutrition industry: A review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 60(14), 2405–2421. https://doi.org/10.1080/10408398.2019.1643287.

Бузіян, В. І. (2018). Стан ринку спортивного харчування в Україні і за кордоном. Збірник наукових праць молодих учених, аспірантів та студентів, 193–195.

Коломоєць, А. В. (2024). Удосконалення технології йогурту функціонального призначення для спортивного харчування з екстрактом ялівцю та грейпфрутом. У ХІ Всеукраїнська науково-технічна конференція здобувачів вищої освіти ТДАТУ. Факультет агротехнологій та екології (с. 135). ТДАТУ. http://elar.tsatu.edu.ua/bitstream/123456789/17742/1/Collection%20theses%20of%20ATE_47-49.pdf.

Авдєєва, Л. Ю., Декуша, Г. В., Турчина, Т. Я., & Макаренко, А. А. (2024). Особливості складу гейнерів як актуального виду спортивного харчування. Scientific Works, 88(1), 43–49. https://doi.org/10.15673/swonaft.v88i1.2958.

Ткаченко, Н. А., & Cвайкін, О. О. (2024). Моделювання рецептурного складу сухих білкових молочних продуктів для хлопців-спортсменів. Scientific Works, 87(2), 33–41. https://doi.org/10.15673/swonaft.v87i2.2828.

Назаренко, Ю. В., & Ященко, С. (2016). Особливості використання молочної сироватки та ретентату, отримання високоякісних напоїв оздоровчого харчування. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі, (1(23)), 127–142. https://repo.btu.kharkov.ua/bitstream/123456789/1107/1/Pt_2016_1_13.pdf

Sá, A. G. A., Moreno, Y. M. F., & Carciofi, B. A. M. (2020). Plant proteins as high-quality nutritional source for human diet. Trends in Food Science & Technology, 97, 170–184. https://doi.org/ 10.1016/j.tifs.2020.01.011.

Oshchypok, I. M., & Onyshko, L. Y. (2019). Enrichment of food raw materials with ingredients for the creation of healthy eating. Herald of Lviv University of Trade and Economics. Technical sciences, (22), 44–51. https://doi.org/10.36477/2522-1221-2019-22-08.

Самілик, М., Цирулик, Р., & Вороненко, Н. (2023). Застосування морквяних порошків для збагачення молочних продуктів. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 13(2). https://doi.org/10.31388/sbtsatu.v13i2.423.

Horobets, A. O. (2019). Vitamins and microelements as specific regulators of physiological and metabolic processes in the body of children and adolescents. Ukrainian Journal of Perinatology and Pediatrics, (4(80)), 75–92. https://doi.org/10.15574/pp.2019.80.75.

Sychevskyi, M., Romanchuk, I., & Minorova, A. (2019). Milk whey processing: Prospects in Ukraine. Food Science and Technology, 13(4), 58-68. https://doi.org/10.15673/fst.v13i4.1557.

Królczyk, J., Dawidziuk, T., Janiszewska-Turak, E., & Sołowiej, B. (2016). Use of whey and whey preparations in the food industry – a review. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 66(3), 157–165. https://doi.org/10.1515/pjfns-2015-0052.

Smithers, G. W. (2015). Whey-ing up the options – Yesterday, today and tomorrow. International Dairy Journal, 48, 2–14. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2015.01.011.

Сорокіна, С. В., Колесник, В. В., Полупан, В. В., Акмен, В. О., & Penkina, N. M. (2022). Використання нетрадиційної сировини під час виробництва слабоалкогольних напоїв. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (5), 90–97. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.5.12.

Самілик, М. М., Демидова, Є. В., & Болгова, Н. В. (2022). Безвідходна технологія переробки дикорослої сировини. Journal of Chemistry and Technologies, 30(3), 394–403. https://doi.org/10.15421/jchemtech.v30i3.256924.

Самілик, М. М., & Демидова, Є. В. (2022). Використання похідних продуктів переробки обліпихи у виробництві здобних булочок. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (4), 94-101. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.4.12.

Simonova, I., Halukh, B., Drachuk, U., & Basarab, I. (2023). Improvement of poultry meat marinated semi-finished product technology. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 25(99), 61-68. https://doi.org/10.32718/nvlvet-f9911.

Deinychenko, L., & Lytvynenko, V. (2023). Study of the preconditions for the implementation of protein fortified products in the food of the population of ukraine. International Scientific Journal "Internauka", (1(135)), 10-15. https://doi.org/10.25313/2520-2057-2023-1-8535.

Самілик, М. М., Xuanxuan, Q., & Болгова, Н. В. (2022). Розширення асортименту кисломолочних напоїв з підвищеною біологічною цінністю. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 12(1), 1-11. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.3.18.

Odintsov, S., Nazarenko, Y., Synenko, T., & Huba, S. (2024). Determining the influence of hemp seed protein on the quality indicators of cheese product and the content of nutrients in it. Technology and Equipment of Food Production, 2(11(128)), 6–12. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.300172.

Петрова, О. І., Болгова, Н. В., Губа, С. О., Соколенко, В. В., & Доденко, А. В. (2023). Наукове обґрунтування використання насіння маку при виробництві сирків кисломолочних. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Механізація та автоматизація виробничих процесів, (3(49)), 51–57. https://doi.org/10.32845/msnau.2022.3.8.

Демидова, Є. В., & Самілик, М. М. (2022). Використання похідних переробки ягід бузини у виробництві кисломолочних продуктів. У Інформаційне суспільство: Технологічні, економічні та технічні аспекти становлення (с. 149–151). http://konferenciaonline.org.ua/data/downloads/ file_1666209338.pdf#page=149.

Рижкова, Т. М., Самілик, М. М., Болгова, Н. В., Губа, С. О., & Соколенко, В. В. (2023). Удосконалення технології сиркових мас із використанням порошку калини. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Механізація та автоматизація виробничих процесів, (3 (49)), 69–74. https://doi.org/10.32845/msnau.2022.3.10.

Демидова, Є., & Самілик, М. (2023). Технологія макаронних виробів, збагачених продуктами переробки обліпихи. Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека (с. 97). НУХТ. https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/db972322-384b-4179-8cae-c401bbabecf2/content#page=97.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-05-22

Як цитувати

Губа, С. ., Болгова, Н. ., Демидова, Є. ., & Губа, О. . (2025). Розробка рецептури суміші для протеїнового коктейлю з підвищеною біологічною цінністю. Технічні науки та технології, (1 (39), 255–265. https://doi.org/10.25140/2411-5363-2025-1(39)-255-265

Номер

Розділ

ХІМІЧНІ ТА ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ