Інноваційні полімери для стійкого майбутнього: екструзія біо- та фотодеструктивних полімерних плівок
DOI:
https://doi.org/10.25140/2411-5363-2025-2(40)-158-163Ключові слова:
біополімери; екструзія; PLA; PHA; PBAT; біорозкладність; пакувальні плівки; фоторозкладАнотація
У роботі розглянуто проблему забруднення навколишнього середовища полімерними відходами та перспективи використання біо- та фотодеструктивних полімерів (PLA, PHA, PBAT) для виготовлення плівок. Описано особливості екструзії з роздуванням на каскадному дисково-шестеренному екструдері, зазначено оптимальні температурні та швидкісні параметри процесу. Розкрито роль добавок у формуванні властивостей плівок. Визначено значення міжна-родних стандартів для оцінки біорозкладності. Зроблено висновок про важливість впровадження інноваційних полімерів у пакувальну промисловість задля екологічної стійкості.
Посилання
Замотаєв, П. В. (1999). Полімери що руйнуються під дією природних факторів. Упаковка, (№4), 34-37
Sudesh, K., Abe, H., & Doi, Y. (2000) Synthesis, structure and properties of polyhydroxyalkanoates: biological polyesters. Progress in Polymer Science, 25(10), 1503-1555. https://doi.org/10.1016/S0079-6700(00)00035-6.
He, X., Jin, Y., Tang, L., & Huang, R. (2023). A brief review and perspective on the functional biodegradable films for food packaging. arxiv preprint. https://arxiv.org/abs/2311.16932.
International Organization for Standardization. (2020). ISO 14851: Determination of the ultimate aerobic biodegradability of plastic materials in an aqueous medium - Method by measuring ]the oxygen demand in а closed respirometer. https://www.iso.org/standard/72776.html.
Niaounakis, M. (2015). Biopolymers. Processing and Products. William Andrew Publishing https://doi.org/10.1016/C2012-0-00487-1.
Гавва, О. М. (2007). Шляхи вдосконалення та розвитку технологій і обладнання пакування. У Матеріали науково-практичної конференції «Пакувальна індустрія» (с. 162–175).
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.