Кореляції впливу ґрунту та інших факторів на якість яблучних дистилятів

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5363-2025-2(40)-338-353

Ключові слова:

плодові дистиляти; ґрунт; леткі сполуки; азот; калій; фосфор; айдаред

Анотація

У статті представлено результати міждисциплінарного дослідження впливу агрохімічних характеристик ґру-нту на ароматичний профіль яблучних дистилятів, виготовлених із сорту Айдаред у чотирьох регіонах України. Дос-лідження включало повний цикл виробництва яблучного дистиляту, що охоплював агрохімічний аналіз ґрунтів (визна-чення рН, вмісту гумусу, азоту, фосфору, калію), збір плодів сорту Айдаред, оцінку якості соку, ферментацію з використанням трьох рас дріжджів («Сидрова 101», «Яблучна 7», дика мікрофлора). На завершальному етапі здійс-нювався газохроматографічний аналіз дистилятів з метою визначення концентрацій летких сполук, що формують ароматичний профіль продукту.

Біографії авторів

Олександр Луканін, Національна академія аграрних наук України

доктор технічних наук, професор, академік НААН 

Наталія Мельник, Інститут агроекології і природокористування НААН

провідний фахівець відділу охорони ландшафтів, збереження біорізноманіття і природозаповідання 

Посилання

Dick, W. A., Cheng, L., & Wang, P. (2000). Soil acid and alkaline phosphatase activity as pH adjustment indicators. Soil Biology and Biochemistry, 32(13), 1915–1919. https://doi.org/10.1016/ S0038-0717(00)00166-8.

Qiu, L. C. Research Progress on the Effects of Soil Acidity and Alkalinity on Plant Growth. (2022). Open Journal of Applied Sciences, 12, 1045–1053. https://doi.org/10.1016/S0038–0717(00)00166–8.

Qi, Y., Wang, R., Qin, Q., & Sun, Q. (2019). Soil affected the variations in grape and wine properties along the eastern foot of Helan Mountain, China. Acta Agriculturae Scandinavica, Section B – Soil & Plant Science, 69(6), 494–502. https://doi.org/10.1080/09064710.2019.1611914.

Amoah-Antwi, C., Kwiatkowska-Malina, J., Szara, E., & Malina, G. (2022). Assessing factors controlling structural changes of humic acids in soils amended with organic materials to improve soil functionality. Agronomy, 12(2), 283. https://doi.org/10.3390/agronomy12020283.

Sauze, J., Jones, S. P., Wingate, L., Wohl, S., & Ogée, J. (2018). The role of soil pH on soil carbonic anhydrase activity. Biogeosciences, 15(2), 597–612. https://doi.org/10.5194/bg-15-597-2018.

Wu, X., Bi, J., & Fauconnier, M.-L. (2022). Characteristic volatiles and cultivar classification in 35 apple varieties: A case study of two harvest years. Foods, 11(5), 690. https://doi.org/10.3390/foods11050690.

Dixon, J., & Hewett, E. W. (2000). Factors affecting apple aroma/flavour volatile concentration: A Review. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 28(3), 155–173. https://doi.org/ 10.1080/01140671.2000.9514136.

Mehinagic, E., Royer, G., Symoneaux, R., Jourjon, F., & Prost, C. (2006). Characterization of odor-active volatiles in apples: Influence of cultivars and maturity stage. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(7), 2678–2687. https://doi.org/10.1021/jf052288n.

Echeverrı́a, G., Fuentes, T., Graell, J., Lara, I., & López, M. L. (2004). Aroma volatile compounds of ‘Fuji’ apples in relation to harvest date and cold storage technology. Postharvest Biology and Technology, 32(1), 29–44. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2003.09.017.

Ferreira, L., Perestrelo, R., Caldeira, M., & Câmara, J. S. (2009). Characterization of volatile substances in apples from Rosaceae family by headspace solid-phase microextraction followed by GC-qMS. Journal of Separation Science, 32(11), 1875–1888. https://doi.org/10.1002/jssc.200900024.

Espino-Díaz, M., Sepúlveda, D.R., González-Aguilar, G., &Olivas, G.I. (2016) Biochemistry of Apple Aroma: A Review. Food Technol. Biotechnol, 54, 375–397. https://doi.org/10.17113/ft b.54.04.16.4248.

Aprea, E., Corollaro, M. L., Betta, E., Endrizzi, I., Demattè, M. L., Biasioli, F., & Gasperi, F. (2012). Sensory and instrumental profiling of 18 apple cultivars to investigate the relation between perceived quality and odour and flavour. Food Research International, 49(2), 677–686. https://doi.org/ 10.1016/j.foodres.2012.09.023.

Stoica, F., Camelia, M. C., Giugea, N., Mărăcineanu, L. C., & Ionete, R. (2019). Volatile compounds in different fraction of fruits distillate obtained by traditional distillation. Journal of Horticulture, Forestry and Biotechnology, 23(2), 27-34.

Kowalczyk W., Wrona D., & Przybyłko S. (2022). Effect of nitrogen fertilization of apple orchard on soil mineral nitrogen content, yielding of the apple trees and nutritional status of leaves and fruits. Agriculture, 12(12), 2169. https://doi.org/10.3390/agriculture12122169.

Bimbela, F., Cachero, A., & Masson, E. (2021). Influence of nitrogen supply on the production of higher alcohols and esters and expression of flavour-related genes in cachaça fermentation. Food Chemistry, 338, 128106. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128106.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-08-11

Як цитувати

Луканін, О. ., & Мельник, Н. . (2025). Кореляції впливу ґрунту та інших факторів на якість яблучних дистилятів. Технічні науки та технології, (2 (40), 338–353. https://doi.org/10.25140/2411-5363-2025-2(40)-338-353

Номер

Розділ

ХІМІЧНІ ТА ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ