ПОРІВНЯЛЬНЕ ОЦІНЮВАНЯ КОМПОНЕНТНОГО СКЛАДУ ЕКСТРАКТІВ ШИШОК ХМЕЛЮ АРОМАТИЧНОГО І ГІРКОГО СОРТІВ

Автор(и)

  • В. І. Воробйова НТУУ «КПІ» м. Київ, Україна
  • О. Е. Чигиринець НТУУ «КПІ» м. Київ, Україна
  • В. Г. Єфімова НТУУ «КПІ» м. Київ, Україна
  • Т. М. Пилипенко НТУУ «КПІ» м. Київ, Україна
  • І. М. Трус НТУУ «КПІ» м. Київ, Україна

Ключові слова:

шишки хмелю, ізопропанольний екстракт, хромато-мас-спектрометрія, леткі сполуки

Анотація

Методом газової хромато-мас-спектрометрії визначено компонентний склад ізопропанольного екстракту шишок хмелю ароматичного та гіркого сортів. Встановлено, що в екстракті сорту хмелю «Ароматичний» превалюють поліфенольні сполуки (кемпферол, кверцетин, тимол, карвакрол, ванілін), карбонові та фенолкарбонові кислоти, а в екстракті гіркого сорту – α- та β-кислоти й терпенові сполуки. Зроблено висновок про можливість використання екстракту для створення продукції з високою біологічною цінністю.

Біографії авторів

В. І. Воробйова, НТУУ «КПІ» м. Київ

кандидат технічних наук

О. Е. Чигиринець, НТУУ «КПІ» м. Київ

доктор технічних наук

В. Г. Єфімова, НТУУ «КПІ» м. Київ

кандидат технічних наук

Т. М. Пилипенко, НТУУ «КПІ» м. Київ

кандидат технічних наук

І. М. Трус, НТУУ «КПІ» м. Київ

кандидат технічних наук

Посилання

Rosendal I. Hops and hop products terminology / I. Rosendal // Am. Society of Brewing chemists. – 1985. – P. 46–47.

Ляшенко Н. И. Биохимия хмеля и хмелепродуктов : монография / Н. И. Ляшенко. – Житомир : Полесье, 2002. – 388 с.

Abdenour Ait-Ouazzoua Evaluation of the chemical composition and antimicrobial activity of Mentha pulegium, Juniperus phoenicea, and Cyperus longus essential oils from Morocco / Ait-Ouazzoua Abdenou, Susana Lorána, Abdelhay Arakrakb, Amin Laglaouib, Carmen Rotaa, Antonio Herreraa, Rafael Pagána, Pilar Conchelloa // Food Research International. – 2012. – Vol. 45, Is. 1. – P. 313–319.

Lina P Roldán Composition and antibacterial activity of essential oils obtained from plants of the Lamiaceae family against pathogenic and beneficial bacteria / Lina P Roldán Gonzalo J Díaz, Jennifer M Duringer // Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias. – 2012. – Vol. 23. – P. 451–461.

##submission.downloads##

Як цитувати

Воробйова, В. І., Чигиринець, О. Е., Єфімова, В. Г., Пилипенко, Т. М., & Трус, І. М. (2016). ПОРІВНЯЛЬНЕ ОЦІНЮВАНЯ КОМПОНЕНТНОГО СКЛАДУ ЕКСТРАКТІВ ШИШОК ХМЕЛЮ АРОМАТИЧНОГО І ГІРКОГО СОРТІВ. Технічні науки та технології, (2 (2). вилучено із http://tst.stu.cn.ua/article/view/70724

Номер

Розділ

ТЕХНОЛОГІЇ ДЕРЕВООБРОБНОЇ, ЛЕГКОЇ ТА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ